HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

FINE Évzáró vacsora 2014

2015.02.12. 19:00 :: FINE

Ahogy a korábbi években, 2014 végén is megrendezésre került a szakcsoport év végi közös vacsorája. A választás ez alkalommal az Oktogon bisztróra esett, ahol a galéria részen élvezhettük ki egymás társaságát és a remek ételeket.

Az este megnyitását követően tagjaink belemélyedtek a vacsora okozta örömökbe és kellemes beszélgetés vette kezdetét. A vacsora elfogyasztása után, Vécsi István Áron megtartotta évértékelő beszédét, kiemelve a rendezvényeket melyen képviseltettük magunkat, illetve ismertette az elnökség jövőre vonatkozó terveit. A szakcsoport elnökét követően felszólalt még Dr. Hózer Zoltán, MNT elnök is, aki megosztotta velünk véleményét az idei év eredményivel kapcsolatban.img_3924.JPG Tiszteletbeli vendégünk, Cserháti András, megköszönte az elnökség munkáját, valamint jelölését a Jan Runermark díjra és büszkén számolt be annak elnyeréséről. Felszólalt még Pokol Gergő, a Fúziós csoport vezetője, aki kiemelte milyen fontos szakcsoportjaink összefogása és közös munkája az elkövetkező időszakban is.

Hagyományteremtő jelleggel, ebben az évben először, az elnökség három FINE tagnak kiosztotta „Az Év FINE tagja” díjat, melyet Bartos Dorottya Júlia, Jezeri András és Velenyák Tamás nyertek el kiemelkedő és lelkes munkájukért.

Az Oktogon bisztró zárását követően a kitartóbb tagjaink még a Pointer Pubban folytathatták a társalgást.

img_3915.JPG

TOVÁBBI FOTÓK A VACSORÁRÓL

Szólj hozzá!

Címkék: év vacsora 2014 évzáró MNT Oktogon FINE

ESZK - Hogyan készül Paks II? - Beszámoló

2014.12.03. 18:37 :: FINE

dsc_1637_585resnx.jpg2014. november 12-én az Energetikai Szakkollégium Paks II-ről rendezett fórumára érkező érdeklődők megtöltötték a Műegyetem Q épületének nagyelőadóját. Olyan nagy volt az érdeklődés, hogy sokan csak az aulában kivetített felvételen keresztül tudták figyelemmel kísérni az előadásokat és az utána következő kérdés-válasz szekciót. Három előadást hallhattak a résztvevők: Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója, majd Prof. Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos, és végül Nagy Sándor, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója beszélt a projektről.

Szólj hozzá!

Címkék: atomerőmű BME MVM Nagy Sándor Paks 2 Paks2 ESZK FINE OAH Aszódi Fichtinger

Milyen áron térül meg? II.

2014.02.06. 11:27 :: Biederman

Mi a különbség az előző cikkben számított és a Hinkley Point-nál megállapított ár közt?

irr.jpgKis háttér: Az EDF és az angol kormány megállapodott tavaly októberben, hogy a Somersetben található Hinkley Point C telephelyen tervezett két EPR típusú blokknak a kormány 89,5 GBP/MWh (ami most épp 108 EUR/MWh) értékesítési árat garantál* a befektetőknek, ami az inflációval később emelkedhet. (Nukinfo)

Talán mindenki által egyértelmű különbségek a beruházási költség (+20%), a finanszírozási költség és a tőkeköltség (10%). Viszont a legfontosabb talán mégis az, ami ezeket összefoglalja azaz, hogy milyen kérdésre ad választ a két ár.

6 komment

Címkék: vélemény EDF Paks 2 Hinkley Point

Milyen áron térül meg?

2014.01.30. 16:48 :: Biederman

Gazdasági nézőpontból is többféleképpen lehet megközelíteni egy atomerőmű beruházás szükségességét vagy szükségtelenségét. Ebből az egyik lehetőség a beruházás megtérülésének vizsgálata. Azaz egyáltalán megtérül-e a befektetőnek és a lehetséges alternatívákhoz képest is versenyképes-e.

A gyakorlatban valódi döntés-előkészítéshez főleg ilyen méretű beruházásnál már az első kérdésre adandó válasz is egy legalább éves szintű cash-flow számítást feltételez (egy hosszú távú villamosenergia-ár előrejelzéssel megfejelve).

Ismeretterjesztési céllal viszont lehet az egészet egy egyszerű modellel közelíteni. Azaz annak vizsgálatával, hogy mennyiért kell eladnia az új blokknak az áramot ahhoz, hogy vissza tudja fizetni a hitelt és a hitel mellett befektetett összeg is megtérüljön és ezt reálisan el tudja-e érni a piacon (nem most, hanem 2024 és 2054 közt).

2 komment

Címkék: paks 2

2013-as fesztiválalbumok

2013.10.14. 18:27 :: FINE

Szólj hozzá!

Címkék: sziget efott fine

2012-es események

2013.02.23. 21:15 :: FINE

Tavalyi 2012-es évben a szokásos fesztiválos és konferencia jellegű megjelenéseink mellett megpróbáltunk minél nagyobb hangsúlyt fektetni a hagyományos média megjelenéseinkre is, melyek a fesztiválokkal ellentétben az egész évet képesek lefedni. Ez a törekvésünk egész sikeres volt. Az alábbi eseményeken vettünk részt vagy nyilatkoztunk:

 • Tévés interjú a VOLT fesztiválon
 • Index.hu-ra feltöltött videointerjú a Sziget fesztiválon (Rasztával az atomenergiáért)
 • MCC Energy Summer Academy 2012 (augusztus 5-16.): A Budapesten megrendezett nyári egyetemre egy előadással készültünk.
 • Rádiós interjú készült a Klubrádió, Szerepvállalás című műsorába, ahol a FINE bemutatása volt az elsődleges cél.
 • Ezenkívül segítséget nyújtottunk a Radiospektív c. nukleáris témájú kiállítás megszületéséhez és a megnyitójához.
 • Az Odeon moziban egy nukleáris energia témájú filmvetítést követő kerekasztal beszélgetésnek is meghívott résztvevői voltunk. A beszélgetésen részt vett: Bendarvzseszkij Anton, Perger András és Patriskov Gábor

Persze a már megszokott rendezvényeken is részt vettünk:

 • VOLT - Sopron
 • Efott - Velence
 • Campus - Debrecen
 • Hegyalja - Tokaj-Rakamaz
 • Sziget - Budapest
 • TIT OAH konferencia Pécsen és Győrben

és persze megtartottuk a "szakmának" szóló rendezvényinket, a minden évben megrendezésre kerül a FINE szakmai hétvégét, mely nyitva áll minden érdeklődő előtt. Itt meghívott neves előadók a saját szakterületükkel kapcsolatban tartanak előadást. 2012-ben Dunaújvárosban került megrendezésre a hétvége, azzal a céllal, hogy a paksi fiataloknak minél egyszerűbbé tegyük az eljutást. E mellett fontos, hogy a fesztiválokon résztvevő tagok naprakészek legyenek, így minden fesztiválszezon előtt tartunk egy áttekintő délutánt, ahol összeszedjük az év fontos eseményeit és megvitatjuk azokat.

Tavalyi évben nem volt lehetőségünk szakmai utat szervezni, de szerencsére a külföldi kapcsolatok ápolása ennek ellenére nem lett teljesen elhanyagolva. 2012 áprilisában a romániai finések rövid látogatást tettek Pakson, az atomerőműben.

Szólj hozzá!

Címkék: összefoglaló 2012

FINE hétvége Egerben

2013.02.23. 20:39 :: FINE

A Magyar Nukleáris Társaság (MNT) ifjúsági szakcsoportja, a FINE (Fiatalok a Nukleáris Energetikáért) 2013. március 9-10.-én tartja szokásos év eleji szakmai találkozóját Egerben. A rendezvény hagyományosan a nukleáris szakma érdekes, aktuális témáiból kínál előadásokat másfél napon keresztül. Ugyanakkor lehetőséget nyújt az éves tervek programok, áttekintésére, valamint kötetlen körülmények közötti beszélgetésre is.

A program még szervezés alatt. Néhány ízelítő, az előadások témáiból:

 • Paks II.
 • Nukleáris fegyverkezés
 • Mayak
 • Fúziós technológiák
 • DEMO
 • Üzemanyag ciklus zárása Magyarországon
 • 3. genergációs dúsítási technológia
 • VBJ a jelenlegi blokkokon
 • KKE villamos piac és egy új atomerőművi blokk lehetőségei
 • Atomenergia világszerte- nemzetközi kitekintés
 • FINE előző évi események, élménybeszámolók

 

A részvétel/ellátás/szállás 35 év alattiaknak és MNT tagoknak ingyenes. Érdeklődni, jelentkezni Patriskov Gábornál a patriskovmeister (kukac)gmail(pont)com címen lehet 'FINE hétvége' tárgyú levélben.

A szakmai hétvégén való részvételen túl, szívesen látja a FINE tagjai sorában az atomenergetika perspektivikus kérdései iránt érdeklődő, a fiatal közösségre, a jó hangulatú együttlétre nyitott ifjú nukleáris szakembereket a szervező bizottság és a FINE vezetősége!

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia paks paks 2 Eger

Rasztával az atomenergiáért

2012.08.10. 12:10 :: FINE

Szólj hozzá!

Nukleáris technikával foglalkozó fiatalok a vas és acél városában

2012.04.08. 10:48 :: FINE

 

A Magyar Nukleáris Társaság ifjúsági szakcsoportja, a Fiatalok a Nukleáris Energetikáért (FINE) 2012. február 25-én és 26-án tartotta évnyitó szakmai továbbképző hétvégéjét, ezúttal Dunaújvárosban. A programfüzetben számos, a 2011-es évet nukleáris technikai szempontból meghatározó előadás szerepelt, amely mindenki számára egyaránt fontos és izgalmas lehetett.

A teljes résztvevői létszám 42 főt tett ki. A felhozatal eléggé vegyes: főként a BME hallgatói (BSc, MSc, fizika, fizikus, energetikai mérnök, vegyészmérnök szakok) és doktoranduszai mellett megtalálhatóak voltak az elmúlt időszak aktív finései is, akik az OAH-ban, Pakson vagy valamely kutatóintézetben, egyetemen tevékenykednek.

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia eu dunaújváros oah fukushima

FINE szakmai hétvége Dunaújváros, 2012 február 25-26.-án

2012.02.06. 17:34 :: FINE

 A Magyar Nukleáris Társaság (MNT) ifjúsági szakcsoportja, a FINE (Fiatalok a Nukleáris Energetikáért) 2012. február 25-26.-án tartja szokásos év eleji szakmai találkozóját Dunaújvárosban. A rendezvény hagyományosan a nukleáris szakma érdekes, aktuális témáiból kínál előadásokat másfél napon keresztül. Ugyanakkor lehetőséget nyújt az éves tervek programok, áttekintésére, valamint kötetlen körülmények közötti beszélgetésre is. 

A program még szervezés alatt. Néhány ízelítő, az előadások témáiból:

 • Fukushimai baleset
 • Súlyosbaleset-kezelési átalakítások 1. blokkon
 • CBF projekt (stresszteszt)
 • Új kutatóreaktor építésnek lehetőségei
 • Atomenergia világszerte- nemzetközi kitekintés
 • FINE előző évi események, élménybeszámolók

A részvétel/ellátás/szállás 35 év alattiaknak és MNT tagoknak ingyenes. Érdeklődni, jelentkezni Jámbori Attilánál a jamboria(kukac)gmail(pont)com címen lehet 'FINE hétvége' tárgyú levélben. A jelentkezési határidő: 2012. február 15.

A szakmai hétvégén való részvételen túl, szívesen látja a FINE tagjai sorában az atomenergetika perspektivikus kérdései iránt érdeklődő, a fiatal közösségre, a jó hangulatú együttlétre nyitott ifjú nukleáris szakembereket a szervező bizottság és a FINE vezetősége!

háttér: http://www.nuki.hu  és http://nukleraj.blog.hu

Frissítés:

Hétvégéről elkészült a beszámoló.

1 komment

Címkék: dunaújváros fine fukushima

A FINE követeli az OAH elé épített fal Célzott Biztonsági Felülvizsgálatát

2011.09.21. 17:09 :: FINE

Az esetleges súlyos baleseteket elkerülendő a FIatalok a Nukleáris Energetikáért (FINE) szeretné sürgősen felhívni a Greenpeace vezetőinek és aktivistáinak a figyelmét, hogy súlyosan és gondatlanul veszélyeztették az OAH előtti demonstrációban részt vevők életét és testi épségét. Az OAH előtt gondos tervezés nélkül, rohammunkában felállított fal nem földrengésálló, egy esetleges földmozgás esetén a fal leomlása súlyos, esetleg halálos sérüléseket okozhatott volna a fal előtt a földön ülő aktivistáknak. Felszólítjuk a Greenpeace-t, mutassák be a fal földrengésállóságáról kiállított hatósági vizsgálatok eredményét. Szeretnénk látni a jegyzőkönyvet az építkezésben résztvevők megfelelő munka- és balesetvédelmi oktatásáról. Felszólítjuk a Greenpeace-t, hogy mutassák be a hatósági szakvéleményt, amely bizonyítja, hogy a fal szélsőséges időjárás esetén sem dől a tövében ülőkre.

Külön megjegyezzük, hogy a paksi atomerőmű egy méretezési földrengés esetén sem keverne életveszélybe egy civilt sem, szemben a Greenpeace mai akciójával.

A FINE továbbá szeretné kérni a Greenpeace-t, hogy mutassák be ISO14001 minősítésüket, ami bizonyítja a környezetellenőrző rendszerük gondos működését, számoljanak be róla, hogy milyen fenntartható energiaforrásokat használtak fel az építőanyagok előállítására és szállítására (ha egyáltalán azt használtak), illetve hogy milyen írott hulladékkezelési stratégiájuk van az OAH elől lebontott építőanyagokra.

A Greenpeace sokszor vádolja a biztonsági szerveket részrehajlóságukról, és követelik a nukleáris szervek működésének és gazdálkodásának átláthatóságát. A Greenpeace gazdálkodásának nyilvánosságra hozatala nélkül nehezen hihetjük el, hogy a szervezet az - egyébként nagyon fontos- környezetvédelmi megfontolások mellett esetleg nem lobbi érdekeket szolgál ki. Amennyiben a demonstrációról kiderülne, hogy bejelentés, engedély nélkül zajlott, illetve zavarta meg egy állami hivatal működését, úgy az akcióhoz forrást biztosító felelőssége is felmerülhet az esetleges jogi lépések során. Felhívjuk a Greenpeace figyelmét, hogy a térkővel burkolt járda rongálódása esetén akciójuk csoportosan elkövetett garázdaságnak minősülhet.

Akciójuk ráadásul felesleges is volt, hiszen a Paksi Atomerőmű Célzott Biztonsági Felülvizsgálata még nem zárult le, mint ismeretes, eddig csupán az előrehaladási jelentés készült el. A jelentés elkészültének a Greenpeace által is bizonyára ismert határideje 2011. december 31.

Kipihenendő, a Greenpeace aktivistáinak a mai nap fáradalmait ajánljuk olvasásra a következő dokumentumokat (és természetesen minden érdeklődőnek):

Célzott Biztonsági Felülvizsgálat célkitűzései:

(http://www.oah.hu/web/v2/portal.nsf/att_files/brochur/$File/CBF%20elv%C3%A1r%C3%A1sok_v5.pdf?OpenElement)

Az Előrehaladási Jelentés is természetesen nyilvános:

http://www.atomeromu.hu/sajtokozlemeny_20110815

3 komment

2011-es nyári szezon

2011.09.15. 20:00 :: FINE

Itt az ideje a szokásos nyárvégi összefoglalónak. Az új elnökséggel és csapattal is tovább sikerült növelnünk a nyári aktivitásunkat 2011-ben. 6 zenei fesztiválon jelentünk meg és több más (szintén 6) rendezvényen eseményen sikerült szerepelnünk.

Időrendi sorrendben:

 • Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola, Budapest – Előadás az iskolanapon
 • Egészségliget - segítettük a WIN-nek
 • VOLT - nukleáris sátor
 • EFOTT - nukleáris sátor
 • Campus fesztivál - nukleáris sátor
 • Hegyalja fesztivál - nukleáris sátor
 • Kárpát-medencei Nyári Egyetem, Nagyvárad - előadás (Tarczal Lajos,
 • Defend Szabolcs)
 • World Nuclear University - FINE kommunikációjáról előadás (Csuvár Miklós)
 • Sziget fesztivál - nukleáris sátor
 • Class FM – rádiós interjú (Patriskov Gábor)
 • SZIN - részvétel a vitasátor programjában (Somogyi András)
 • Selye János Gimnázim, Révkomárom –Előadás az  iskolanapon

 

Szeretném megköszönni mindenkinek a munkáját aki hozzájárult az idei szezon eredményeihez!

Szólj hozzá!

Címkék: előadás fesztivál sziget campus volt efott szin class fm wnu kmne egészségliget nukleáris sátor

SZIN 2011 STARTLAP sátor

2011.09.15. 19:41 :: FINE

A Szegedi Ifjusági Napokon Somogyi András kollégánk előadást tartott az atomenergetikáról. Az előadás a STARTLAP sátor programjában 2011. augusztus 28-án kapott helyet. A SZIN hagyományosan az utolsó nyári zenei fesztivál, első alkalommal jelent meg a FINE. András előadása rövid és áttekintő volt, a technikai részletekbe nem merült el, célja inkább az volt, hogy az érintett kérdéskörökben egy alapot adjon a kérdezőknek, mintegy kérdéseket "provokáljon".

A témakörök azok voltak, amikről általában egy civil és egy atomenergiában dolgozó szoktak beszélgetni:

- mi is a maghasadás, hogyan működik egy atomerőmű?
- mi is történt Csernobilban? Hát Fukushimában? Mi a helyzet Pakssal?
- hová kerül a radioaktív hulladék?
- hogyan képzeljük el az atomenergia jövőjét?
- miért alternatíva most az atomenergia a megújulók mellett?

A körülbelül fél órás előadás után közel 2 órán keresztül tettek fel kérdéseket, amikre András válaszolt.

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál szin

VOLT 2011

2011.08.21. 16:30 :: FINE

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál sopron volt

A földrengés és tsunami által sújtott Fukushima I atomerőmű (folytatás)

2011.08.04. 21:02 :: barara

TEPCO Tepco kamera Tepco fotók  NISA MEXT JAIF METI Fukushima pref.

IAEA WHO
IAEA Briefings 

 NHK Nikkei Kyodo
Tepco beszámolók
Tepco handout-ok
 OAH OKF OSSKI NEI wnn  nucnet   nukinfo

Japán helyi idő: magyar idő +8 óra (nyári időszámításkor +7 óra)

Az augusztus 4-e előtti frissítések átkerültek ide.  

A poszt összefoglalja az érintett atomerőmű reaktorának felépítését és az angol nyelvű japán és nemzetközi sajtóból elérhető aktuális információkat. A 2011. március 28. előtti frissítések átkerültek ide.

Dr. Aszódi Attila (BME NTI) folyamatosan frissített helyzetelemzései: link. A hivatkozott előadás az Atomic Energy Society of Japan oldalán elérhető

Update 20120315 1200 CET: Tepco: összefglaló a balesetről és az elmúlt egy évben történtekről, a helyreállítás állapotáról, a további feladatokról. Tepco: Első vizsgálatok a 2-es és 3-as blokk tórusz (nyomáscsökkentő medence) környezetében uralkodó állapotokról: képek és videók a fotóknál, dózisviszonyok (20-160 mSv/h közötti értékek, melyek elég magasak) (hírek erről: NHK, JAIF). A kb 30 perces vizsgálatot 6 fő végezte, 0,67-2,87 mSv többletdózist kaptak. JAIF összefoglaló a környezeti hatásokról, a jelenlegi dózisviszonyokról a Fukushima I környezetében. Tepco: Egy távirányítású, vízalatti robottal körülnéznek a 4. blokki pihentető medencében, hogy felmérjék, mennyi törmeléket és roncsot kell eltávolítani, hogy a fűtőelemeket kiemelhessék. Ezzel együtt benéznek a 4-es reaktor reaktortartályába is. (A tervek szerint 2 éven belül eltávolítják az üzemanyagot a 4-es blokki pihentető medencéből) A pihentető medencében 1331 fűtőelemköteg van, ebből 548 frissebb, ezeknek az aktivitása és hőteljesítménye is nagyobb (wnn).

Update 20120226 2050 CET: JAIF/NHK: A vízkivételi műveknél cementtel és agyaggal fedik le a tengerfeneket, hogy megakadályozzák a radioaktív szennyezés (korábbi mérési eredmények) tovább terjedését. Pontosabb leírás ittJAIF/NHK: Áprilistól lecsökkentik az élelmiszerekben megengedett cézium aktivitás-koncentrációját. A megengedett maximum bizonyos élelmiszerek esetében 100 Bq/kg lesz, ami 80%-kal kevesebb, mint a korábbi. JAIF/NHK: Víz alatti robottal tervezik megvizsgálni, majd megjavítani a 1-3-as reaktorok konténmenjeit. JAIF/NHK: Szombaton megnyílt a dekontaminációs információs központ Fukushimában, amelynek munkatársai segítenek azoknak, akik önmaguk szeretnét dekontaminálni saját házukat. Megjelent egy újabb (japánról fordított) TEPCO által kiadott kb. 600 oldalas időközi jelentés.

Update 20120221 1305 CET: NHK: két újabb japán robot áll munkába a fukushimai elhárításon. A távirányítású Quince robotokon az egyik újítás, hogy rendelkeznek olyan eszközzel, amivel ki tudják magukat szabadítani, ha kábelekbe gabajodnának. NHK: Fukushima prefektúra felmérése alapján a lakosság 40%-át érte a lakosságra vonatkozó 1 mSv/éves korlátnál nagyobb többletdózis a Fukushima Daiichi atomerőmű balesetét követő négy hónap alatt. 71 fő esetén a becsült többlet összdózis meghaladta a 10 mSv-et, a legmagasabb érték 23 mSv volt. (Normál körülményekre a lakossági dóziskorlát 1 mSv/év, a foglalkozási dóziskorlát 20 mSv/év.) JAIF/NHK: A 2011. március 11-i földrengést követő cunami magassága a Fukushima Daiichi közeli partszakaszon meghaladta a 20 m magasságot is. Az atomerőmű környezetében a kitelepítési zónában végzett vizsgálatok alapján egy kutatócsoport megállapította, hogy Tomioka város mellett a cunami magassága elérte a 21,1 m-t (Tomioka a Fukushima Daini-től északra 3 km-re, a Daiichitől délre kb 10 km-re található).

Update 20120213 1000 CET: NHK: A korábbi kettes blokki átmeneti hőmérséklet-csökkenést ismét emelkedett a reaktor alsó részén elhelyezett egyik hőmérő által mért hőmérséklet. Az érintett hőmérő jele elérte a 91 °C-ot is, miközben az azonos magasságon lévő két másik hőmérő által mért érték folyamatosan csokkent 33 °C-ig (Tepco adatok). A Tepco vizsgálatai szerint az azonos magasságon, illetve a lejjebb elhelyezett többi hőmérő által mért értékek nem emelkedtek, hanem folyamatosan csökkentek. A konténment tartály levegőjének elemzése nem mutatott ki rövid felezési idejű hasadási termékeket, illetve a betáplálási útvonalon (recirkulációs hurkok) a nyomás és forgalom értékek a tervezett szerinti vzbetáplálást igazolják vissza. 2012. február 11-én és 12-én tovább emelték a reaktorba bejuttatott hűtővízforgalmat. Egyelőre nem tudják megmondani a (lokális) hőmérséklet-emelkedés okát, felmerült a hőmérő meghibásodása is.

Update 20120209 1600 CET: JAIF/JAIF: A korábbi kettes blokki hőmérséklet-emelkedést követően elkezdett lassan csökkenni a hőmérséklet a reaktortartály alsó részén elhelyezkedő egyik hőmérőnél. Korábban a tartály alsó részén elhelyezett három hőmérő közül az egyik jele a korábbi 45 °C környékéről 70 °C fölé kúszott. A mostani adatok szerint az itteni hőmérő által mért érték 67 °C környékén jár. NHK: A Tepco kamerával megvizsgálja a 4. blokki pihentető medencében uralkodó állapotokat. Ezt a jövőben többször meg fogják ismételni. Az elhárítási ter egyik fontos eleme a 4. blokki pihentető medence teljes kirakása, a fűtelemek elszállítása.

Update 20120203 1545 CET: NHK: A nukleáris hatóság 2012. február 6-án vizsgálatot kezd a Fukushima Daiichinél, hogy fennáll-e, illetve a jövőben is biztosítható-e a sérült blokkok hideg leállított állapota. Ellenőrizni fogják a kiépített hűtőrendszereket, a szennyezett vizeket tisztító berendezéseket, és a nitrogén-befecskendező rendszereket. Tepco: képes ismertető a Fukushima Daiichi telephelyen végzett kültéri dekontaminációról. Tepco: feltöltötte a 2011 decemberében még csak japánul elérhető időközi jelentését a 2011. március 11-i balesetről, elérhetők a beszámolók között:16 oldalas összefoglaló, 166 oldalas jelentés, 55 oldalnyi kiegészítés, (javítva 2012.02.08) a Tepco által felkért külső, független szakértőkből álló ellenőrző bizottság feladatai és véleménye a Tepco jelentéséről és a baleset-elhárításról (nagyon érdekes és tanulságos! - fl).

Update 20120130 1545 CET: NHK/JAIF/Tepco: Vízszivárgások teszik körülményesebbé a balesetet szenvedett Fukushima Daiichi helyreállítási munkáit. A legfrisebb felfedezett szivárgások a telephelyen található/kiépített technológiáknál alakultak ki vélhetően a hideg miatt. Az egyik érintett berendezés a kontaminált víz sótlanítását végzi. A Tepco közlése szerint a szivárgások nem (közvetlenül) a sérült blokkokból származnak, illetve nem jutottak el a tengerig. JAIF: Elkészítettek egy Fukushima prefektúra településeire vonatkozó dekontaminációs tervet, mely szerint két év alatt tizenegy, evakuált települést tisztyítanának meg, hogy oda minél hamarabb visszaköltözhessenek a lakosok. A dekontaminációs programban prioritást kapnak az olyan közintézmények, mint iskolák, kórházak, parkok, stb.
A JAIF honlapján elérhető egy angol nyelvű napló, melyet a JAIF egyik munkatársa írt, miután családjával együtt kitelepítették a Fukushima Daiichi melletti lakhelyükről. A napló 2011. március 12. és április 28. között íródott. A Kitamura-napló egyben letölthető innen.

Update 20120123 1030 CET: Tepco: Videó ("Videos for press" fül) és képek a 2-es blokkon végzett endoszkópos vizsgálatról, a felvételeken nem sok minden látható. A fényképes-videós oldalon több nagyobb méretű felvétel is elérhető még, de ezek később valószínűleg már nem lesznek letölthetők. Információs anyag az endoszkópos vizsgálat helyéről, mikéntjéről, a mért értékek és a (nem túl jó minőségű) képeken látható dolgok ismertetésével. A vizsgálat a reaktortartály alja magasságában történt. A folyamatosan hulló vízpermet (és a gamma-sugárzás által keltett képhibák) miatt a látótávolság maximum néhány tíz cm volt. Nem tudták megállapítani, hogy a konténment tartályban (acél szárazaknában) milyen magas a vízszint. A konténment tartályban a nyomás atomiszférikus, a hőmérséklet 45 °C körüli. Tepco: fényképes összefoglaló a Fukushima Daiichi telephely aktuális helyzetéről.

Update 20120118 1730 CET: Tepco: Még 2011. november 30-án próbavizsgálatot végeztek a Fukushima Daiichi 5-ös blokkjának konténment tartályánál, hogy megnézzék, ipari endoszkóppal hogyan lehet betekinteni a zárt konténmentbe kívülről. A próbavizsgálat célja, hogy a technológiával meg tudják vizsgálni a sérült 1-es, 2-es és 3-as blokki konténment tartályon belüli állapotot (zip-elt videó a próbavizsgálatról). JAIF: A korábbi 5-ös blokki gyakorlást követően 2012. január 17-én 10 csoportban 4-4 munkás bement a 2-es blokk reaktorcsarnokának 1. emeletére, hogy az endoszkóp számára elkészítsék a furatot. A Tepco tájékoztatása szerint a munkások 3 mSv többletdózist kaptak eközben. A tervek szerint ezt követően bejuttatják majd az endoszkópot is. A konténment tartályon belüli állapot felmérése nagyon fontos az üzemanyagsérülés mértékének megismerése, az elhárítás további lépéseinek megtervezése szempontjából. 

Update 20120112 1050 CET: Kiadták a Fukushimai Atomerőmű közép- és hosszútávú dekontaminálási tervét, ami letölthető innen. A munkálatokat az alábbi négy fő vezérelv mentén végzik: 1. A problémák módszeres megoldása, az első számú szempont a lakosság és a munkások biiztonsága. 2. Átlátható kommunikáció, mind helyi, mind országos szinten. 3. A menetrend folyamatos frissítése a telephelyi állapotok és a legújabb K+F eredmények figyelembevételével. 4. A TEPCO, ANRE és NIISA munkáinak összehangolása, a megfelelő cél elérése érdekében.

Update 20120109 1530 CET: JAIF: A japán miniszterelnök arra kérte Fukushima kormányzóját, hogy járuljon hozzá ahhoz, hogy a kormány radioaktív föld tárolására alkalmas létesítményt építsen a prefektúrában, de megegyezés még nem született.

Update 20120106 1315 CET: Elkészült egy újabb jelentés a Fukushima Daiichi atomerőmű balesetéről, a kormány által kijelölt bizottság vizsgálatának eredményeként. A legfontosabb megállapítás, hogy a baleset idején a krízis kezelését kommunikációs hiányosságok és késlekedés rontotta. Az 507 oldal terjedelmű jelentést 2011. december 26-án tették közzé, ebben a balesetért és a következmények súlyosságáért a központi kormányzatot és az üzemeltető Tepco-t teszik felelőssé. A jelentésben az is szerepel, hogy rossz tervezés rontotta a balesetelhárítási lépéseket, illetve a hatóságok alábecsülték a cunami kockázatát. A hivatalos elemzésekben használt becslések a tényleges, 15 méter magas árhullámnak csak a felével számoltak, illetve hibás feltételezés volt, hogy egy szökőár után az atomerőmű hűtőrendszerei működőképesek maradnak. A jelentés – melynek végleges verziója 2012-ben készül el – azt is említi, hogy az atomerőmű alkalmazottai nem voltak felkészítve egy ilyen katasztrófahelyzetre, nem voltak egyértelmű utasítok arra vonatkozóan, mit kell tenniük, és ez további téves kommunikációhoz vezetett, főleg, miután a cunami elpusztította az üzemzavari dízelgenerátorokat. A dolgozók nem kerestek azonnal alternatív hűtővíz forrást, mert a jelzések ellenére azt feltételezték, a túlmelegedő reaktorok hűtése megfelelő. A Fukushima I 1-es blokkja szintén elvesztett minden villamos betáplálást, és amikor az izolációs kondenzátor (IC), a blokk fő üzemzavari hűtőrendszere meghibásodott, annak helyreállítására nem tettek lépéseket, nem adtak utasítást. A balesetelhárítási központban és a Tepco tokiói központjában tudtak az IC meghibásodásáról, de ennek ellenére úgy gondolták, a rendszer jól működik. A jelentés szerint ebből az is látszik, hogy a felelős tisztségviselők sem voltak tisztában az IC működésével, ami egy atomerőmű üzemeltetőjénél semmiképp sem engedhető meg. Egyes döntéseket az üzemeltető személyzet egy szűk csoportja hozott meg, nem kértek utasításokat a felsőbb vezetéstől, illetve a balesetelhárítási központ jelentései késve jutottak el az atomerőmű ügyeleteseihez. Ez közvetlenül hozzájárult ahhoz, hogy a 3. blokk alternatív hűtését késlekedve helyezték üzembe. A jelentés szerint a balesetelhárítási központ felállítása és annak működése is akadozott. A törvényi előírás szerint helyi balesetelhárítási központot kell felállítani a balesethez közel. A Fukushima Daiichi-től 5 km-re felállított központ nem tudta ellátni feladatát, többször evakuálták, villamos ellátás hiánya, telekommunikációs kapcsolatok elvesztése és hasonlók miatt, illetve a megemelkedett dózisintenzitások miatt, ugyanis a központ nem rendelkezett szűrt szellőzéssel. Azaz, ahogy a jelentés fogalmaz, a központ nem volt úgy megtervezve és kialakítva, hogy egy földrengéssel együtt bekövetkező nukleáris baleset esetén el tudja látni funkcióját. A környezeti monitorozó rendszerben, melynek adatai alapvetőek például kitelepítés megtervezésénél, több mérési pont megsemmisült a cunami miatt, vagy elvesztette a működéshez szükséges villamos ellátást. A jelentés megállapítja, az 1., a 2. és a 3. blokk, melyek a földrengés idején üzemeltek, automatikusan leálltak, de a földrengést és a cunamit követően minden telephelyen belüli villamos ellátást elvesztettek. A reaktorok és a pihentető medencék hűtését elvesztették, majd később, minden bizonnyal hidrogén feldúsulás miatt, robbanás volt az 1., a 3. és a 4. blokkon. Valószínűleg a 2. reaktor zónája is megsérült, de itt további vizsgálatok szükségesek az állapotok pontos megismeréséhez. A jelentés a hatóságokat is hibáztatja a nem megfelelő baleset-elhárítás miatt. Kiemeli, az állami kormányzatnak és a prefektúrák önkormányzatainak proaktív módon jobban együtt kellett volna működniük az érintett településekkel az óvintézkedések foganatosításánál és a kitelepítéseknél. A jelentés angol nyelvű összefoglalója itt érhető el. Hasonló, de rövidebb angol nyelvű összefoglaló található a WNN oldalán itt.

Szólj hozzá!

Zwentendorfi kirándulás

2011.05.24. 14:08 :: FINE

FINE Áprilisban szakmai kirándulást szervezett Ausztriába. A kirándulásról született egy cikk a Pikk Ászban (szerzők: Geri, Lidi, Robi).

 

Zwentendorf

 

Nem így terveztem a hétvégémet. Szerdán még úgy gondoltam, hogy tanulással, táncolással, pónisimogatással és rokonlátogatással töltöm az időm, azonban csütörtök hajnali 3 órakor fizikus szomszédaim felajánlották, hogy menjek velük Ausztriába, Zwentendorfba atomerőmű-látogatásra, a FINE (Fiatalok a Nukleáris Energetikáért) szervezésével. Sürgősen kerestek embereket a megüresedett helyekre. Nem sokáig haboztam – még szép, hogy jelentkeztem!

Szólj hozzá!

Címkék: ausztria bécs túra fertőrákos zwentendorf

Tudományos újságírás?

2011.05.14. 13:21 :: Biederman

Az alábbi cikk a legfrissebb Élet és Tudományban jelent meg (kiemelésekért köszönet Hadnagy Lajosnak):


ATOMKATASZTRÓFA

1986. április 26-án az ukrajnai Csernobil atomerőművében bekövetkezett az emberiség addigi legnagyobb nukleáris balesete. Az erőmű 4-es reaktorblokkját több robbanás rázta meg, a kitörő tűzben teljesen szétroncsolódott. A szovjetek napokig próbálták titkolni a balesetet, illetve annak súlyosságát. Azonban a nyugati országokban a normális sugárzás sokszorosát mérték a következő napokban, a katasztrófa hamarosan az egész világ ügyévé vált. A baleset az úgynevezett INES-skálán a legsúlyosabb, 7-es besorolást kapott.

3 komment

Címkék: vélemény csernobil élet és tudomány maczák márton

A földrengés és tsunami által sújtott Fukushima I atomerőmű

2011.04.12. 17:41 :: flegman

TEPCO Tepco kamera Tepco fotók  NISA MEXT JAIF Fukushima pref.

IAEA WHO
IAEA Briefings 

 NHK Nikkei Kyodo
Tepco beszámolók
Tepco handout-ok
 OAH OKF OSSKI NEI wnn  nucnet   nukinfo

Japán helyi idő: magyar idő+7 óra (téli időszámításkor +8 óra)

A poszt összefoglalja az érintett atomerőmű reaktorának felépítését és az angol nyelvű japán és nemzetközi sajtóból elérhető aktuális információkat. A 2011. március 28. előtti frissítések átkerültek ide.

Dr. Aszódi Attila (BME NTI) folyamatosan frissített helyzetelemzései: link (a korábbi anyagokkal együtt). A hivatkozott előadás az Atomic Energy Society of Japan oldalán elérhető.  

Update 2011 0804 2230 CET: A mai naptól a frissítések itt érhetők el.

Update 20110802 2320 CET: NHK/Tepco: A fukushimai telephelyen az 1-es és 2-es reaktor épület között található területen, egy szellőző vezetékhez közel, augusztus 1-jén 10 Sv/h dózisteljesítményt mértek. A három munkás, aki a méréseket végezte, a becslések szerint 4 mS dózist kapott. NHK: A mai nap folyamán mérték a legmagasabb zárttéri sugárzást is, a 2-es reaktor épület második emeletén, 5000 mS/h-t. NHK: A japán kormány úgy döntött, hogy a különböző szervezetek koordinálásával átfogó sugárzási monitorozásba kezd 6 különböző területen (többek között: levegő, víz, talaj és élelmiszer). 250 monitorozási pontot jelölnek ki az országban és a tervek szerint augusztus közepére egy web oldalon is követni lehet ezen mérések eredményeit.

Update 20110801 1245 CET: Mainichi: 0731-én újabb rengés volt Fukushima közelében, a Richter-skála szerint 6,5-ös rengés az atomerőműnél nem okozott problémát. Mainichi: kesebb, 5,4-es erősségű rengés volt Hokkaido közelében is. NHK: új dekontamináló berendezést telepítettek, hamarosan üzemelni fog a SARRY elnevezésű víztisztító rendszer. NHK: tesztüzem után üzembe helyezik az 4. blokk pihentető medencéjéhez épített új hűtőrendszert. Ezzel a tervek szerint 55 °C-ra fogják tudni csökkenteni a 4. blokki pihentető medence vizének hőmérsékletét. A 2. és 3. blokk pihentető medencéinek hűtése már megoldott, az 1. blokki medence hűtőrendszerét a jövőben építik ki. NHK: A miniszterelnök kritizálta a NISÁ-t (nukleáris hatóságot), mert állítólag egy négy évvel ezelőtti lakossági fórumon arra bíztatta a Chubu Electric-et, hogy (alkalmazottain keresztül) atomenergia-párti kérdésekkel befolyásolják a közvélemény. Chubu Electric: A cég jelentős fejlesztéseket fog tenni a Hamaoka atomerőműnél: 1,6 km hosszan 10-12 m magas beton cunami elleni védőfalat építenek, illetve számos ún rendszert fognak kiépíteni elárasztás elleni védelemre, a villamos betáplálás biztosítására teljes hálózatvesztés esetén, stb. A fejlesztések a tervek szerint 2012 decemberéig készülnek el. Részletek itt. A Hamaoka atomerőmű kb. 450 km-re dél-nyugatra van Fukushimától, 210 km-re Tokiótól. A Hamaokát 2011. májusban álíltották le azért, hogy megerősítse a szökőár elleni védelmet (wnn).

Update 20110728 2250 CET: Továbbra is problémák vannak a dekontamináló berendezéssel. A Tepco kiadott egy összefoglalót a nagyaktivitású vizek rövid- és középtávú tárolásáról és kezeléséről. Ebben megtalálható a július 26-dikai állapot és az augusztus 2-dikára tervezett.

Megjegyzés (YB): Ne felejtsük el, hogy a 2011. március 11-én történt földrengés és az azt követő cunami következtében mintegy 25 000 ember meghalt, vagy eltűnt (jav. - friss adat 20110809: halottak száma 15 ezer felett, eltűntek száma 5000 felett, link), 450 000 fölött van a romba dőlt vagy megsérült épületek száma. Ezeket mind a földrengés és a cunami okozta. Százezres nagyságrendben élnek emberek átmeneti táborokban, menhelyeken. Ne felejtsük el, hogy ezeknek a károknak, veszteségeknek része a fukushimai egyes atomerőmű sérülése, és nem kiváltója. A mai hírekből gyakorlatilag kikopott a földrengés és a cunami szó, maradt a sugárszennyezett Fukushima, pl. az indexen, mintha az összes áldozat és kár az atomerőmű balesetéhez lenne köthető, pedig ez nem így van.

Update 20110726 1100 CET: Tepco/IAEA: A NAÜ főigazgatója, Amano Yukiya meglátogatta a baleszetet szenvedett atomerőművet. NHK: az állam visszavásárolja a szennyezett marhahúst, amennyiben annak cézium szennyezettsége meghaladja a korlátot. NHK: az új, SARRY nevezetű dekontamináló berendezés a mai nap folyamán megérkezik a Fukushima I telephelyre. A berendezéssel csökkenthető az azon átvezetett víz radioaktivitás-koncentrációja, a SARRY-t a korábban telepített, a tervezettnél kisebb kapacitáson üzemelő berendezések mellett fogják használni. JAIF: a Námetországban világbajnokságot nyert japán női labdarúgó válogatott két tagja is korábban a Tepco-nál dolgozott, illetve a Tepco csapatánál játszott.

Update 20110724 2130 CET: NHK: Az 1-es reaktor tartályának aljában mért hőmérséklet 6 napig folyamatosan 100°C alatt volt. NHK: Tepco megviszgálja a dekontamináló berendezés csővezetékének belsejét, hogy nem tömődött-e el, mert a tervezett 50 t/h helyett már csak 39 t/h a térfogatáram. Kiépítenek a dekontamináló berendezéshez egy második kört is, hogy megnézzék, javul-e a kapacitás.

Update 20110721 1110 CET: NHK: Elérte a Ma-on tájfun a sérült atomerőművet. Kedd és csütörtök között 115 mm csapadékot mértek Namie-ban (az erőműtől északra). Ennek következtében 1 nap alatt 44 cm-rel emelkedett az 1. blokk alatt összegyűlt víz szintje, jelentette be a Tepco, a cég szerint azonban ez még nem jelent közvetlen veszélyt. A WNN összefoglalót közöl a fukushimai kibocsátások csökkenéséről. Ezek szerint a jelenlegi kibocsátások miatti külső sugárterhelés már az erőmű kerítésénél is valamivel kisebb többletdózist ad, mint a természetes háttérsugárzás. Ez azonban csak a mostani kibocsátásokra érvényes, a korábbi kibocsátások miatt mintegy 1000 km2-nyi területen meghaladja a 20 mSv/év-et a dózisteljesítmény a kiülepedett Cs-137 miatt.

Update 20110719 1410 CET: TEPCO kiadott egy viszonylag részletes összefoglalót, melyben kitérnek a reaktorok és pihentető medencék állapotára, összefoglalják az elvégzett munkát és megjelölik az elérendő célokat. Szó van benne többek között a radioaktív folyadékok tárolásáról, a talajvíz-, talaj- és atmoszféra megóvásának lépéseiről és egyéb fontos intézkedésekről. A jelentések letölthetők itt. NHK: Fukushima és Niigata prefektusban további farmokról derült ki, hogy radioaktív céziumot tartalmazó szénával etették a marhákat. Fukushima prefektusban talált szénák cézium-tartalma 520-szorosa a standardnek, míg a niigataiban 15-szerese. 

Update 20110718 1400 CET: NHK/Tepco: Fukushimában acéllemezekkel várják a közelgő Ma-on tájfunt. A hármas blokk turbinacsarnokának sérült tetőszerkezetét erősítik így meg a közelgő rossz időjárást megelőzően. NHK: Az 1. blokki hűtőrendszer forgalma lecsökkent 3,8 köbméter/óráról 3 köbméter/órára. Nem ez az első eset, hogy az átmeneti baleseti hűtőrendszer nem megfelelően működik. A 2. blokkon hasonló szivattyúval eddig nem tapasztaltak gondokat.

Update 20110714 1530 CET: NHK1: A francia dekontamináló berendezés működését megint fel kellett függeszteni, mert szerda délután eltört egy műanyag csatlakozó. Csütörtök késő délutáning sem tudták helyettesíteni az eltört polivinil-klorid alketrészt. Már korábban is okozott problámát ennek a csatlakozónak a meghibásodása, tehát úgy néz ki, hogy ez egy struktúrálisan gyenge eleme a berendezésnek. NHK2: A Toshiba cég kifejlesztett egy dekontamináló berendezést, mely párhuzamosan működne a francia berendezéssel. Az új berendezés a Sarry névre hallgat, és csütörtökön mutatták be a médiának. Ez 14 tartályból áll, melyek 1,4 méter szélesek és 3,6 méter magasak. Ásványi anyagokat helyeznek bennük, melyek adszorbeálják a céziumot és stronciumot, így milliomod részére csökkentik a szennyezett víz aktivitását.

Update 20110712 1315 CET: JAIF/Tepco: a 3. blokki nitrogén-befecskendezés biztosításához folytatják a szükséges vezetékek helyreállítását. A terv szerint 2011. július 17-re működnie kell a 3. blokki nitrogénrendszernek. Eddig hat, elhárításon dolgozó személy dózisa haladta meg a 250 mSv korlátot (az ő értékeik 308-678 mSv között alakultak). JAIF/Tepco/Tepco: 2. blokkban a július 8-i robottal végzett mérések során magas levegődózis-intenzitást és aktivitás-koncentrációt mértek: 10-50 mSv/h, illetve a hatósági korlátnál 20-60-szor magasabb aktivitás-koncentrációt. NHK: a francia víz-dekontamináló berendezést továbbra sem sikerül megfelelően üzembe helyezni.

Update 20110710 2200 CET: JAIF1: TEPCO becslései szerint a fukushimai telephelyen a szökőár magassága 13,1 m volt. Minami Soumában (25 km-re fekszik a telephelytől), nem fogyasztásra szánt marhában 2300 Bq/kg volt a cézium aktivitás-koncentrációja, míg a határérték 500 Bq/kg. JAIF2:A TEPCO a hatóságok közreműködésével közép- és hosszútávú tervet készített az erőmű leszerelésére. A sérült fűtőelemrudak eltávolítása 2021-ben kezdődhet meg, ha rendelkezésre áll a megfelelő technológia. Az épületek eltávolítása és a terület teljes megtisztítása több tucat évet vehet igénybe. A munkások kérésére pszichológusokat küldenek a telephelyre, hogy segítsenek nekik feldolgozni a sugárzástól való félelmüket. 

Update 20110707 1400 CET: JAIF/Tepco: Először 80%-os kapacitáson stabilizálják a reaktor(ok) hűtésére reciklált dekontaminált nagyaktivitású vizet használó hűtőrendszert, és csak később fogják emelni a rendszer kapacitását - ha az megbízhatóan üzemel. NHK: Japán is "stressz-teszteket" fog végezni országa atomerőművein. Ezzel kapcsolatban Genkai polgármestere visszavonta a Genkai atomerőmű már kiadott visszaindítási engedélyét, és inkább megvárja a tesztek elvégzését, eredményeit (NHK).

Update 20110706 2050 CET: NHK1: TEPCO vizsgálni kívánja, hogy a víztisztító berendezések miért működnek jóval a névleges kapacitásuk alatt. Szerdán 10 óráig 14.760 tonna vizet dekontamináltak, ami 43 t/óra kapacitást jelent. Ez 14%-kal marad el a tervezett 50 t/óra kapacitástól. A tárolókapacitás- és a nagy aktivitású radioaktív hulladékok helyzetéről összefoglaló jelentés a TEPCO-tól itt. NHK2: Megkezdték az 1-es, 3-as és 4-es reaktorok védősátrához szükséges részlegesen összeszerelt szerkezetek átszállítását a fukushimai telephelyre, az onnan 50 km-re található Onahama kikötőből.

Update 20110704 1215 CET: JAIF: előkészítik a hármas blokki nitrogén-befecskendezést is, a cél, hogy július 17-ig mindhárom blokkon üzemeljen a nitrogénrendszer. A hármas blokkon a dózisviszonyok hátráltatták eddig a munkát. JAIF: meghatározták a természetes vizekre (tengerre, folyókra, stb) azt az aktivitáskoncentráció-korlátot céziumra és jódra, mely mellett fürdésre alkalmasnak tekinthetők a vizek. Fukushima prefektúra egyik tengerparti fürdőhelyét leszámítva az országban az értékek sehol nem érték el a detektálási határt sem, a fukushimai Iwaki partján is  akorlát alatt van a mért érték. Tepco: az 5-ös blokk leállási/remanenshő eltávolító hűtőrendszerének (RHR) legkülső, tengervizes hűtőkörén a flexibilis vezetékek egyike megsérült, ezért ennek a szivattyúját a vezeték cseréjéig rövid időre le kellett álíltani (fotó, séma).

Update 20110701 1400 CET: Sikerült néhány munkásnak bejutnia a 4-es reaktorépület 5-dik emeletére, ezen a szinten található a pihentető medence is. Erről képek: 1 és 2 Az épületben járt munkások kevesebb, mint 1 mS dózist kaptak, így már lehet ott dolgozni (dózisteljesítmény<1mS/óra). Ebben a pihentető medencében is szeretnék cirkuláltatni a vizet, de az ehhez szükséges egyik szelep a törmelékek alatt van, ezért a törmeléket meg kell próbálni eltakarítani. A víztisztító rendszerrel egybekötött hűtőkörről a folyamarába itt (TEPCO). TEPCO: Július 1-jétől tovább erősítik a vészhelyzeti orvosi szolgálatot a fukushimai erőmű területén dolgozók részére. Egy új kezelőt adtak át, ahol 24 órában olyan orvosok ügyelnek, akik járatosak a különböző sugárzásokat elszenvedett páciensek kezelésében. NHK1: Az új hűtőrendszer kezelési útmutatójának pontosítására van szükség, hogy megelőzzék az emberek által elkövethető hibákat és így a rendszer működésének felfüggesztését. TEPCO szerint többnyire emberi hibák okozták a víztisztító rendszer működésének hibáit. Az új rendszert, mely több különböző típusú berendezésből áll, gyorsan kellett összerakni és nem volt a munkásoknak elég idejűk gyakorolni a rendszer működtetését és karbantartását. Jelenleg a dekontamináló és víztisztító rendszer üzemszerűen működik. NHK2: A 3-as reaktorépületbe az elszenvedhető magas dózis (maximális mért dózisteljesítmény az épületben: 170 mS/óra) miatt nem lehet bemenni, ezért egy amerikai távirányítású robot segítségével megpróbálják feltakarítani a földet, majd munkásokat küldenek be, hogy megnézzék csökkent-e a sugárzás mértéke. Ha sikerül jelentős mértékben csökkenteni a sugárzást, akkor megkezdik a nitrogén adagoló rendszer installálását. NHK3: TEPCO csütörtökön átadott egy jelentést a japán Egészségügyi Minisztériumnak, melyből kiderül, hogy az áprilisban a fukushimai telephelyen dolgozó csaknem 4300 ember felénél elvégezték a szükséges vizsgálatokat a kapott dózisra vonatkozóan. Eddig nem volt olyan munkás, aki több, mint 250 mS dózis terhelést kapott volna. Egy munkás kapott 111 mS, míg másik kilenc 50 és 100 mS közötti dózis terhelést. A Minisztérium elrendelte a dolgozók másik felének azonnali vizsgálatát és ennek jelentését július 13-dikai határidővel. A márciusban dolgozók csaknem teljes vizsgálatát befejezték, melyből kiderült, hogy 3 dolgozó elérte és további 4 feltételezhetően elérte a 250 mS dózis terhelési korlátot.

Update 20110629 0030 CET: JAIF, Tepco: Különböző rendszerek kisebb mértékű szivárgásai akadályozzák a helyreállítást: a dekontaminált vizet hűtővízként recirkuláltató rendszer tömlőinek szivárgása miatt ezt a rendszert egy időre fel kellett függeszteni; a 6-os blokk turbinacsarnokában felgyűlt víz tárolására használt tartály vízszintmérője leesett a helyéről, és ez is szivárgást okozott. A nemrég kinevezett balesetelhárításért felelős miniszter, Hosono Goshi reményei szerint 2011. július közepén szűkíteni lehet az evakuációs zónát. NHK: a 2-es blokk konténment tartályába nitrogént juttattak (hidrogénrobbanás megelőzése végett). Az 1. blokkba már korábban megkezdték a nitrogén szivattyúzást, a 3. blokkon lassan haladnak a nitrogénrendszer kiépítésével, itt még nem üzemel a nitrogén-betáplálás. NHK: megkezdték az 1. blokkra felépíteni az átmeneti védősátor szerkezetet, ehhez telepítettek egy megfelelő darut. Eközben az 50 km-re lévő Onahama kikötőben már folyik a szerkezet egyes részeinek összeszerelése, majd ezeket a modulokat júliusban kezdik a telephelyre szállítani.

Update 20110626 2345 CET: TEPCO bórsavat kezdett adagolni a 3-as reaktor pihentető medencéjébe, hogy megakadályozza a fűtőelemeket pozícióban tartó lemezek korrózióját. A medence pH-jának növekedését (11,3) valószínűleg a medencébe hulló betondarabokból kioldódó Ca(OH)2 okozza. A 2-es reaktor konténmentjébe nitrogén gázt fognak injektálni, miközben mérik a dózisteljesítményt a környéken, mert előfordulhat, hogy a beadagolás következtében csekély mennyiségű radioaktív gáz kerül ki. TEPCO tervei szerint hétfőn megkezdik a víztisztító és dekontamináló berendezéseket üzemszerűen, teljes kapacitással használni. A tesztek során sikerült 5400 tonna vizet megtisztítani, így a tárolók egészen biztosan nem fognak megtelni július 5-dikéig (NHK)

Update 20110623 1440 CET: A NAÜ honlapján elérhetők az "IAEA Ministerial Conference on Nuclear Safety" konferencia előadásai, köztük a fukushimai baleset értékeléseivel.  A NAÜ kritizálta a japán szerveket, hogy nem volt megfelelő a közvélemény tájékoztatása, illetve az ismert adatok is eleinte akadozva jutottak el a nemzetközi szervezetekhez (NHK). A víztisztító és dekontamináló berendezések különböző problémák miatt pillanatnyilag nem működnek, tesztjeik, javításuk folyamatban (JAIF). Képek, magyarázat a 4. blokki pihentető medence megerősítéséről (Tepco).

Update 20110621 2220 CET: NHK: Ma délutántól újra tesztelik a víztisztító berendezést. Pénteken 5 óra működés után le kellett állítani a víztisztító berendezést, mert túl magas volt a dózisteljesítmény a berendezés felületén (elérte a leállási kritériumot). JAIF közleménye szerint a tisztítandó víz aktivitása jóval magasabb volt, mint gondolták. Hétfőn a TEPCO kísérleteket végzett különböző adszorbensekkel és megállapították, hogy ezeket sűrűbben kell cserélni, mint azt előzetesen számították és a berendezésen átfolyó víz térfogatáramát, annak szennyezettségének függvényében változtatni kell, vagy keverni a különböző aktivitású vizeket. A víztisztító berendezések minél hamarabbi üzembe helyezése szükséges, mert a szennyezett vizek tárolására rendelkezésre álló tartályok körülbelül egy hét alatt megtelnek. Ennek lassítása érdekében az 1-es és 2-es reaktornál fél, a 3-asnál 1 m3-rel csökkentették a beszivattyúzott víz mennyiségét. Hétfőn folytatták a 4-es reaktor épületben található pihentető medence megerősítését, úgy hogy 32 vaspillért építettek be a medence alatti emeletre, a pihentető medencét alátámasztani. Mindegyik 8 méter magas és 40 tonna az összsúlya. Június végére a vaspilléreket körbe is akarják betonozni. Ha befejezték a megerősítést, akkor hasonló hűtést szeretnének kialakítani, mint a 2-es reaktor pihentető medencéjénél. Remélik, hogy ezek után csökkenteni tudják a jelenleg 86°C-os pihentető medence vizének hőmérsékletét. 

 

Update 20110620 1030 CET: Tepco: június 19-én kinyitották a kettes blokk légzsilipet, és levegőt engedtek ki a reaktorépületből. Ezzel sikerült bent csökkenteni a páratartalmat. Ez szükséges ahhoz, az a munkások be tudjanak menni a blokki helyiségekbe. NHK: az egyik dekontamináló berendezést le kellett állítani, mert a vártnál magasabb aktivitásszinteket mértek a berendezésnél. NHK: japán egyetemek, intézetek által fejlesztett robotot vittek a Fukushima II atomerőműbe, az eszköz szintén az elhárítosn fog dolgozni. NHK: szülők és tanárok együtt dekontaminálták az egyik Date városi iskolát. Mintegy nyolcvanan vettek részt a munkában, nagynyomású vízsugárral lemosták az ablakokat, teraszokat, stb.

Update 20110615 1030 CET: NHK: Egy francia dekontamináló berendezés tesztelését is elkezdték, ez szintén a radioaktív víz aktivitásának csökkentésére alkalmas. A víztisztító berendezésekre azért van szükség, mert a rendelkezésre álló tároló kapacitások is korlátosak. NHK: A hónapban elkezdik felépíteni az 1. blokk sérült épülete fölé az átmeneti védősátor szerkezetet. Később hasonlót építenek majd a 3. és 4. blokk fölé is. A Tepco oldalán láthatók tervek a szerkezetre és az építés menetére vonatkozóan, illetve az Onahama kikötőben már (értelem szerűen inaktív környezetben) gyakorolják az építés lépéseit.

Update 20110612 2320 CET: NHK: Az amerikai Kurion cég által szállított víztisztító berendezés pénteki tesztelése során hibát észleltek az egyik egység működésében a négy közül. Az egyik szelep meghibásodott, de mára sikerült a hibát kijavítani. A négy egység együttesen 50 tonna vizet tud megtisztítani óránként. Ez a víztisztító berendezés zeolitot tartalmaz, amely a céziumot távolítja el a vízből. A víztisztító rendszer több, sorba kötött berendezésből áll, ennek csak egyik részre a céziummentesítő. A rendszerben sor kerül még olajmentesítésre, sótalanításra és a többi radioaktív izotóp eltávolítására is. A rendszer minden berendezését körülbelül egy hétig tesztelik. A megtisztított vizet a reaktorok hűtésére akarják használni. Az újonnan rendelkezésre álló berendezések nem földrengésállóak, de a helyzetre való tekintettel működésbe kell helyezni ezeket. NHK: Felül kell vizsgálni a 4-es reaktor pihentető medencéjének hűtését, mert a jelenlegi rendszer nem alkalmas arra, hogy a medence vizét 80°C alá hűtsék. Pénteken munkások jártak a 4-es reaktorcsarnokban, ahol a pihentető medence található és megállapították, hogy nehéz a pihentető medencénél dolgozni, a berendezések tönkrementek és mindent törmelék borít. A sérült vezeték kijavítása meglehetősen nehéz feladat, és az sem tisztázott, hogy van-e másik vezeték, amit a hűtéshez használhatnának. Péntekről (NHK): A TEPCO tájékoztatása szerint a 3-as reaktorcsarnokban még mindig túl magas az aktivitás ahhoz, hogy a munkások ott dolgozzanak. Csütörtökön 9 munkást küldtek az épületbe 20 percre, hogy kísérletet tegyenek a reaktor stabilizálásának megkezdésére. A konténment mellett a mért dózis 100 mSv/óra volt. A TEPCO azt nyilatkozta, hogy a telephelyen dolgozók dózisa 5 mSv/óra alatt kell hogy maradjon. Mivel mind a 9 munkás többet kapott ennél a dózisnál, így ott felfüggesztették a munkát. A NISA tervei szerint nitrogént fognak a konténmentbe fecskendezni, hogy elkerüljék a felhalmozódott hidrogén berobbanását és cirkulációs hűtőrendszer kialakítását is tervezik. 

Update 20110609 2330 CET: A japán kormány kiadott egy összefoglaló tanulmányt a fukushimai balesetről, elérhető itt. Az anyag megállapításai közül néhány: a Fukushima Daiichi atomerőmű nem volt megfelelően felkészülve-felkészítve egy ilyen nagyságú szökőárra; a nukleáris biztonsági előírások és a balesetelhárítási eljárások felülvizsgálata szükséges; a balesetelhárítást nehezítette, hogy az atomerőmű szellőző-lefúvató rendszere nem volt képes a súlyos baleseti körülményeket lekezelni, ez is oka volt a jelentős környezeti kibocsátásnak; a létesítmények szökőárvédelmét, az üzemzavari-baleseti villamos ellátást javítani, fejleszteni fogják; a kormány, illetve helyi hivatalok kommunikációja nem volt megfelelő. Változtatni fognak a hatósági struktúrán is, a NISA a jövőben nem a METI (ipari minisztérium) része lesz, valamint felül fogják vizsgálni, hogyan lehett hatékonyabb a felelősség elosztása a NISA, a kormány alá tartozó nukleáris biztonsági bizottság és a helyi szervezetek között. (wnn, nucnet)

Update 20110606 1210 CET: Tepco: NISA: két elhárításon dolgozó személyt kórházba szállítottak rosszullét miatt, radioaktív kontamináció nem történt. NHK: a Nuclear Safety Commission (mely a közvetlen hatósági feladatokat ellátó NISA kormányfő alá tartozó szakfelügyelő testülete (kb...)), vezetője nagyon kritikus nyilatkozatot tett, eszerint ők maguk sem vették eléggé komolyan a hosszabb időtartamú teljes hálózatvesztés (a villamos hálózati kapcsolat, a tartalék áramfejlesztők teljes elvesztése jelentősebb időre) lehetőségét és annak súlyosságát, ami mulasztásnak tekinthető, és a nukleáris biztonsági irányelvek felülvizsgálata szükséges.

Update 20110602 2310 CET: A Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek megjelent egy előzetes összefoglaló tanulmánya a fukushimai balesetről (NAÜ összefoglaló, NAÜ cikk), melyben megállapítják, hogy több Japánban lévő atomerőmű esetében alábecsülték a cunami veszélyt. Az atomerőművek tervezőinek és üzemeltetőinek gondoskodni kell a megfelelő védelemről a természeti katasztófák ellen, és időről időre felül kell vizsgálni ezeket az értékeléseket a rendelkezésre álló új információk és tapasztalatok fényében. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a magassági védelemnek, a fizikai szeparációnak, a diverzitásnak és redundanciának olyan mértékűnek kell lennie, hogy extrém külső események, különösen elárasztás esetén is megfelelően működjenek. A NAÜ látogatás képei itt: NAÜ fotókKyodo: A Nagasaki Egyetemi Kórházban (Nagasaki University Hospital) vizsgáltak 87 olyan embert, akik Fukushima Prefektúrában dolgoztak, körülbelül egy hétig. A vizsgálat szerint 34 ember szervezetében tudtak kimutatni radioaktív jódot és csak néhányuknál céziumot. Mindegyik esetben annyira alacsony a radioaktív izotópok mennyisége, hogy nincs egészségiügyi kockázata.

Összefoglaló 20110601 0010 CET: A JAIF összefoglaló táblázata (és a Tepco 0515-én közzétett jelentése) szerint a Fukushima I 1., 2. és 3. blokkjának reaktorában a zóna súlyosan sérült, a zóna - minden bizonnyal - leolvadt. Mindhárom blokk konténment tartálya sérülhetett. A reaktorokba és a konténment tartályokba folyamatos a vízbefecskendezés, ez a balesetelhárítás része. A Tepcó-nál élő kamera  közvetít a F I 1-4. blokk közeléből. 87 oldalas összefoglaló angol nyelven a Tepco-tól (31 MB), 2011. május 24-én közölték. Összefoglalja a földrengés és a cunami lefolyását, közvetlen hatásait, a balesetelhárítási lépéseket blokkonként.

Update 20110504 1715 CET: Nikkei/Kyodo: a kormány a következő év elején fogja felmérni, a Fukushima I és II környezetéből a kitelepítettek visszaköltözhetnek-e otthonaikba. NHK: a Tepco olyan berendezést fog üzembe helyezni a tervek szerint május végén, amellyel dekontaminálni lehet a tengervizet, azaz eltávolítják a radioaktív szennyezőket.

1050 komment · 2 trackback

Címkék: japán földrengés cunami tsunami fukushima

Tavaszi túráink

2011.04.12. 17:40 :: FINE

Két kisebb szakmai túrát is szerveztünk április elejére:

 • Tettünk egy két napos kirándulást Ausztriába és Nyugat-Magyarországra, megnéztük a bécsi kutatóreaktort (TRIGA 2) és a zwentendorfi soha be nem indított atomerőművet.
 • Új vezetőség bemutatkozott Pakson.

Mindkét eseménynek felkerültek a fényképei a fotóalbumba. Lásd alább.

Szólj hozzá!

Címkék: bécs túra paks fertőrákos zwentendorf triga

FINE szakmai hétvége Szolnokon

2011.03.12. 19:01 :: FINE

Február utolsó hétvégéjén került megrendezésre a Magyar Nukleáris Társaság Fiatalok a Nukleáris Energetikáért (FINE) szakcsoportjának éves szakmai találkozója Szolnokon, ahol a 2010-es év nukleáris eseményeit és a szakcsoport beszámolóját, illetve jövőbeli terveit hallgathatták meg az érdeklődők. A dermesztő hideg ellenére 50 elszánt végzett és még tanuló mérnök, fizikus, illetve más szakmabeli vett részt a találkozón, ahol a csoport működésén kívül a hazai, illetve globális nukleáris energetikai kérdések voltak napirenden.

Szólj hozzá!

Fukushima I, 1-es blokk jelenlegi helyzete

2011.03.12. 17:15 :: flegman

Ez a poszt ennek a részletes, folyamatosan bővülő posztnak a korábbi frissítései.

13 komment

Címkék: japán földrengés fukushima

Az ATOMMAG CENTENÁRIUMI ÉVE - Pályázati Felhívás

2011.01.03. 17:50 :: FINE

2011-ben több jeles évfordulót ünneplünk. Sir Ernest Rutherford száz éve, 1911-ben tartotta híres előadását és publikálta híres cikkét, amelytől számíthatjuk az atommag felfedezését. Maria-Sklodowska Curie is száz éve kapott kémiai Nobel-díjat a rádium és a polónium felfedezéséért (a kémikusok erre tekintettel hirdették meg a "Kémia Nemzetközi Évét"). Ezek mellett 2011-ben lesz E. Rutherford születésének a 140. évfordulója is. Ezeknek az évfordulóknak a megünneplésére, de elsősorban az atommag felfedezésének centenáriuma alkalmából a Magyar Nukleáris Társaság

 

PÁLYÁZATOT hirdet.

A pályázatban részt vehet minden magyar nyelven tanító hazai és határon túli általános- és középiskola kollektívája.

Szólj hozzá!

Címkék: 2011 mnt ens atommag éve

Nyári fesztivál összefoglaló

2010.10.23. 18:45 :: cm121

Horvath Ákos a Sziget2010 apropóján interjút adott a Klubrádió „Többet ésszel” című műsorában a FINE szigetes és más nyári fesztiválos részvételéről. A VOLT, a Campus, az EFOTT és egyéb helyszíneket követően végre elérkezett a nyár fénypontja, a Sziget is.
Elmondható, hogy a tavalyit is felülmúlta a hangulat a NUKI sátor környékén. Hála érte a Sziget-szervezőknek, a sátor dolgozóinak és az időjárásnak. A Nap, ha nem is az asztrológián keresztül (ez utóbbiról részletes felvilágosítást adtak az először megjelent Szkeptikus Sátorban), közvetve pozitív hatással volt a sátorlátogatók kedélyállapotára. Hét ágra sütött, de a kopár szik sarja még nem égett ki.
A csak "Nukleáris Sátor"-nak álcázott objektum, békés egyetértésben osztozott tehát a drága magyar föld eme sarkán a máshogy gondolkodásukról talán mondhatni „kissé méltatlanul” elhíresült "ZÖLDEK"-kel.
A szigetlakók ama szerencsés részének, melynek megadatott, hogy a zene-buli-fanta-sör már-már karmikus körforgásából akár csak rövid időre is kiszakadjon, az a Szigetet jellemző sokszínűség jegyében próbára tehette tudását a (majdnem) mindenre felkészült nukisok révén (is). Ők immár sokadik éve a Zsidó Sátor és a Zöld Udvar megszokott szomszédságát élvezték.
A tudáspróbához 5 különböző nyelven elérhető összesen 15-féle tesztből mintegy 2100-at töltött ki a látogatósereg a Sziget öt napja alatt. Eme teszttömeg kétharmadát töltötték ki magyarul. A látogatók becsalogatása céljából a csapatot erősítette pár napra egy francia és egy szerb hölgy is (még ha őket nem is lehetett megnyerni a tesztkitöltés révén elérhető tombolával). Idén a detektoros demonstráció helyett még többet igyekeztünk a személyes párbeszéddel foglalkozni. A „generációváltás” előkészítéseként pedig idén a FINE fiatalította a sátrazóit.
 

A cikk az Atomerőmű újság 2010 októberi számában jelent meg.

1 komment

Címkék: budapest sziget sopron efott klub rádió

Megjegyzések a vörösiszap-ömlés margójára

2010.10.07. 11:02 :: FINE

Aszódi Attila sajtóközleménye:

 A nukleáris létesítmények biztonsága területén aktív mérnökként aggodalommal vegyes megdöbbenéssel szemlélem a 2010. október 4-i tragédia eseményeit. A konkrét esetet, okait és felelőseit hosszú ideig fogják vizsgálni az illetékes hatóságok. Nem elébe menve a vizsgálatoknak van itt azonban egy szakmakultúrához kapcsolódó kérdés, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

A nukleáris mérnökök tudják, hogy a veszélyes létesítményekben a környezetre káros anyagokat több független mérnöki gát alkalmazásával zárjuk el a külvilágtól, hogy az egyik gát meghibásodása ne okozhassa a környezet terhelését (ez az egyszeres meghibásodásra való méretezés elve, ami legalapvetőbb kritériuma a nukleáris szakmának). Egy atomerőműben tipikusan négy, egymástól teljesen független mérnöki gát tartja benn a veszélyes radioaktív anyagot. A gátak épségét biztosítani hivatott további biztonsági rendszereket is megháromszorozzák vagy megnégyszerezik, hogy egy biztonsági rendszer hibája ne okozhassa a biztonsági funkció sérülését. Ráadásul a csernobili baleset tanulságaiból kiindulva a nagyon kis valószínűségű, a tervezési alapon kívülre eső eseményeket is elemezzük, és balesetelhárítási intézkedési tervekkel, lakossági gyorsértesítési rendszer működtetésével felkészülünk arra, hogy egy rendkívül kis valószínűségű súlyos eseményt a lehető legkisebb környezeti kárral lehessen lekezelni.

 Ezek a mérnöki elvek láthatóan teljességgel hiányoznak a zagytározók kialakításánál, hiszen a tragédiát okozó tározó hatósági engedéllyel és hatósági felügyelet mellett működött. Nukleáris mérnöki szemmel megdöbbentő, hogy sokszázezer köbméter erősen lúgos folyadékot tartanak települések, emberek feje fölött 50-60 méterrel úgy, hogy a gátat egy rideg ipari hulladékból alakítják ki, és nincs egy második (esetleg még harmadik) védvonal, ami az első gát sérülésénél a rendkívül veszélyes közeget visszatartja.

 Elképesztő, hogy a környezetvédelmi szabályozás és a hatóságok ennyire aszimmetrikus szabályokat alkalmaznak különböző iparágakban. Nagyon helyes, hogy a nukleáris ipar működésére szigorú előírások vonatkoznak, de teljességgel elfogadhatatlan, hogy egy másik veszélyes iparág ilyen gyenge szabályozás mellett működhet.

 Ki kell emelni, mint a legtöbb tragédiában, ebben a mostaniban is van egy nagy adag szerencse: ha a gátszakadás pár órával hamarabb vagy később történik, éjszakai időszakban, a baleset után kitelepített 500 személy zöme ma halott lenne, így az áldozatok listáján a mostani 4 halott és 3 eltűnt személy helyett két nagyságrenddel több személy lenne.

 Magyarország, ideje felébredni! A zagytározók és a kohászati, vegyészeti technológiák a mainál sokkal fejlettebb mérnöki követelmények után kiáltanak. Ha ebből az esetből nem tanul Magyarország és Európa, a jövőben hasonló tragédiák nem lesznek elkerülhetőek.

 

Budapest, 2010. október 7.

 

 

Dr. Aszódi Attila

igazgató, BME Nukleáris Technikai Intézet


8 komment · 1 trackback

Címkék: bme

Szigetes videó és képek

2010.08.22. 14:00 :: FINE


szólj hozzá: FINE SÁTOR a Szigeten 2010

Szólj hozzá!

Címkék: sziget

süti beállítások módosítása