HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

A földrengés és tsunami által sújtott Fukushima I atomerőmű (folytatás)

2011.08.04. 21:02 :: barara

TEPCO Tepco kamera Tepco fotók  NISA MEXT JAIF METI Fukushima pref.

IAEA WHO
IAEA Briefings 

 NHK Nikkei Kyodo
Tepco beszámolók
Tepco handout-ok
 OAH OKF OSSKI NEI wnn  nucnet   nukinfo

Japán helyi idő: magyar idő +8 óra (nyári időszámításkor +7 óra)

Az augusztus 4-e előtti frissítések átkerültek ide.  

A poszt összefoglalja az érintett atomerőmű reaktorának felépítését és az angol nyelvű japán és nemzetközi sajtóból elérhető aktuális információkat. A 2011. március 28. előtti frissítések átkerültek ide.

Dr. Aszódi Attila (BME NTI) folyamatosan frissített helyzetelemzései: link. A hivatkozott előadás az Atomic Energy Society of Japan oldalán elérhető

Update 20120315 1200 CET: Tepco: összefglaló a balesetről és az elmúlt egy évben történtekről, a helyreállítás állapotáról, a további feladatokról. Tepco: Első vizsgálatok a 2-es és 3-as blokk tórusz (nyomáscsökkentő medence) környezetében uralkodó állapotokról: képek és videók a fotóknál, dózisviszonyok (20-160 mSv/h közötti értékek, melyek elég magasak) (hírek erről: NHK, JAIF). A kb 30 perces vizsgálatot 6 fő végezte, 0,67-2,87 mSv többletdózist kaptak. JAIF összefoglaló a környezeti hatásokról, a jelenlegi dózisviszonyokról a Fukushima I környezetében. Tepco: Egy távirányítású, vízalatti robottal körülnéznek a 4. blokki pihentető medencében, hogy felmérjék, mennyi törmeléket és roncsot kell eltávolítani, hogy a fűtőelemeket kiemelhessék. Ezzel együtt benéznek a 4-es reaktor reaktortartályába is. (A tervek szerint 2 éven belül eltávolítják az üzemanyagot a 4-es blokki pihentető medencéből) A pihentető medencében 1331 fűtőelemköteg van, ebből 548 frissebb, ezeknek az aktivitása és hőteljesítménye is nagyobb (wnn).

Update 20120226 2050 CET: JAIF/NHK: A vízkivételi műveknél cementtel és agyaggal fedik le a tengerfeneket, hogy megakadályozzák a radioaktív szennyezés (korábbi mérési eredmények) tovább terjedését. Pontosabb leírás ittJAIF/NHK: Áprilistól lecsökkentik az élelmiszerekben megengedett cézium aktivitás-koncentrációját. A megengedett maximum bizonyos élelmiszerek esetében 100 Bq/kg lesz, ami 80%-kal kevesebb, mint a korábbi. JAIF/NHK: Víz alatti robottal tervezik megvizsgálni, majd megjavítani a 1-3-as reaktorok konténmenjeit. JAIF/NHK: Szombaton megnyílt a dekontaminációs információs központ Fukushimában, amelynek munkatársai segítenek azoknak, akik önmaguk szeretnét dekontaminálni saját házukat. Megjelent egy újabb (japánról fordított) TEPCO által kiadott kb. 600 oldalas időközi jelentés.

Update 20120221 1305 CET: NHK: két újabb japán robot áll munkába a fukushimai elhárításon. A távirányítású Quince robotokon az egyik újítás, hogy rendelkeznek olyan eszközzel, amivel ki tudják magukat szabadítani, ha kábelekbe gabajodnának. NHK: Fukushima prefektúra felmérése alapján a lakosság 40%-át érte a lakosságra vonatkozó 1 mSv/éves korlátnál nagyobb többletdózis a Fukushima Daiichi atomerőmű balesetét követő négy hónap alatt. 71 fő esetén a becsült többlet összdózis meghaladta a 10 mSv-et, a legmagasabb érték 23 mSv volt. (Normál körülményekre a lakossági dóziskorlát 1 mSv/év, a foglalkozási dóziskorlát 20 mSv/év.) JAIF/NHK: A 2011. március 11-i földrengést követő cunami magassága a Fukushima Daiichi közeli partszakaszon meghaladta a 20 m magasságot is. Az atomerőmű környezetében a kitelepítési zónában végzett vizsgálatok alapján egy kutatócsoport megállapította, hogy Tomioka város mellett a cunami magassága elérte a 21,1 m-t (Tomioka a Fukushima Daini-től északra 3 km-re, a Daiichitől délre kb 10 km-re található).

Update 20120213 1000 CET: NHK: A korábbi kettes blokki átmeneti hőmérséklet-csökkenést ismét emelkedett a reaktor alsó részén elhelyezett egyik hőmérő által mért hőmérséklet. Az érintett hőmérő jele elérte a 91 °C-ot is, miközben az azonos magasságon lévő két másik hőmérő által mért érték folyamatosan csokkent 33 °C-ig (Tepco adatok). A Tepco vizsgálatai szerint az azonos magasságon, illetve a lejjebb elhelyezett többi hőmérő által mért értékek nem emelkedtek, hanem folyamatosan csökkentek. A konténment tartály levegőjének elemzése nem mutatott ki rövid felezési idejű hasadási termékeket, illetve a betáplálási útvonalon (recirkulációs hurkok) a nyomás és forgalom értékek a tervezett szerinti vzbetáplálást igazolják vissza. 2012. február 11-én és 12-én tovább emelték a reaktorba bejuttatott hűtővízforgalmat. Egyelőre nem tudják megmondani a (lokális) hőmérséklet-emelkedés okát, felmerült a hőmérő meghibásodása is.

Update 20120209 1600 CET: JAIF/JAIF: A korábbi kettes blokki hőmérséklet-emelkedést követően elkezdett lassan csökkenni a hőmérséklet a reaktortartály alsó részén elhelyezkedő egyik hőmérőnél. Korábban a tartály alsó részén elhelyezett három hőmérő közül az egyik jele a korábbi 45 °C környékéről 70 °C fölé kúszott. A mostani adatok szerint az itteni hőmérő által mért érték 67 °C környékén jár. NHK: A Tepco kamerával megvizsgálja a 4. blokki pihentető medencében uralkodó állapotokat. Ezt a jövőben többször meg fogják ismételni. Az elhárítási ter egyik fontos eleme a 4. blokki pihentető medence teljes kirakása, a fűtelemek elszállítása.

Update 20120203 1545 CET: NHK: A nukleáris hatóság 2012. február 6-án vizsgálatot kezd a Fukushima Daiichinél, hogy fennáll-e, illetve a jövőben is biztosítható-e a sérült blokkok hideg leállított állapota. Ellenőrizni fogják a kiépített hűtőrendszereket, a szennyezett vizeket tisztító berendezéseket, és a nitrogén-befecskendező rendszereket. Tepco: képes ismertető a Fukushima Daiichi telephelyen végzett kültéri dekontaminációról. Tepco: feltöltötte a 2011 decemberében még csak japánul elérhető időközi jelentését a 2011. március 11-i balesetről, elérhetők a beszámolók között:16 oldalas összefoglaló, 166 oldalas jelentés, 55 oldalnyi kiegészítés, (javítva 2012.02.08) a Tepco által felkért külső, független szakértőkből álló ellenőrző bizottság feladatai és véleménye a Tepco jelentéséről és a baleset-elhárításról (nagyon érdekes és tanulságos! - fl).

Update 20120130 1545 CET: NHK/JAIF/Tepco: Vízszivárgások teszik körülményesebbé a balesetet szenvedett Fukushima Daiichi helyreállítási munkáit. A legfrisebb felfedezett szivárgások a telephelyen található/kiépített technológiáknál alakultak ki vélhetően a hideg miatt. Az egyik érintett berendezés a kontaminált víz sótlanítását végzi. A Tepco közlése szerint a szivárgások nem (közvetlenül) a sérült blokkokból származnak, illetve nem jutottak el a tengerig. JAIF: Elkészítettek egy Fukushima prefektúra településeire vonatkozó dekontaminációs tervet, mely szerint két év alatt tizenegy, evakuált települést tisztyítanának meg, hogy oda minél hamarabb visszaköltözhessenek a lakosok. A dekontaminációs programban prioritást kapnak az olyan közintézmények, mint iskolák, kórházak, parkok, stb.
A JAIF honlapján elérhető egy angol nyelvű napló, melyet a JAIF egyik munkatársa írt, miután családjával együtt kitelepítették a Fukushima Daiichi melletti lakhelyükről. A napló 2011. március 12. és április 28. között íródott. A Kitamura-napló egyben letölthető innen.

Update 20120123 1030 CET: Tepco: Videó ("Videos for press" fül) és képek a 2-es blokkon végzett endoszkópos vizsgálatról, a felvételeken nem sok minden látható. A fényképes-videós oldalon több nagyobb méretű felvétel is elérhető még, de ezek később valószínűleg már nem lesznek letölthetők. Információs anyag az endoszkópos vizsgálat helyéről, mikéntjéről, a mért értékek és a (nem túl jó minőségű) képeken látható dolgok ismertetésével. A vizsgálat a reaktortartály alja magasságában történt. A folyamatosan hulló vízpermet (és a gamma-sugárzás által keltett képhibák) miatt a látótávolság maximum néhány tíz cm volt. Nem tudták megállapítani, hogy a konténment tartályban (acél szárazaknában) milyen magas a vízszint. A konténment tartályban a nyomás atomiszférikus, a hőmérséklet 45 °C körüli. Tepco: fényképes összefoglaló a Fukushima Daiichi telephely aktuális helyzetéről.

Update 20120118 1730 CET: Tepco: Még 2011. november 30-án próbavizsgálatot végeztek a Fukushima Daiichi 5-ös blokkjának konténment tartályánál, hogy megnézzék, ipari endoszkóppal hogyan lehet betekinteni a zárt konténmentbe kívülről. A próbavizsgálat célja, hogy a technológiával meg tudják vizsgálni a sérült 1-es, 2-es és 3-as blokki konténment tartályon belüli állapotot (zip-elt videó a próbavizsgálatról). JAIF: A korábbi 5-ös blokki gyakorlást követően 2012. január 17-én 10 csoportban 4-4 munkás bement a 2-es blokk reaktorcsarnokának 1. emeletére, hogy az endoszkóp számára elkészítsék a furatot. A Tepco tájékoztatása szerint a munkások 3 mSv többletdózist kaptak eközben. A tervek szerint ezt követően bejuttatják majd az endoszkópot is. A konténment tartályon belüli állapot felmérése nagyon fontos az üzemanyagsérülés mértékének megismerése, az elhárítás további lépéseinek megtervezése szempontjából. 

Update 20120112 1050 CET: Kiadták a Fukushimai Atomerőmű közép- és hosszútávú dekontaminálási tervét, ami letölthető innen. A munkálatokat az alábbi négy fő vezérelv mentén végzik: 1. A problémák módszeres megoldása, az első számú szempont a lakosság és a munkások biiztonsága. 2. Átlátható kommunikáció, mind helyi, mind országos szinten. 3. A menetrend folyamatos frissítése a telephelyi állapotok és a legújabb K+F eredmények figyelembevételével. 4. A TEPCO, ANRE és NIISA munkáinak összehangolása, a megfelelő cél elérése érdekében.

Update 20120109 1530 CET: JAIF: A japán miniszterelnök arra kérte Fukushima kormányzóját, hogy járuljon hozzá ahhoz, hogy a kormány radioaktív föld tárolására alkalmas létesítményt építsen a prefektúrában, de megegyezés még nem született.

Update 20120106 1315 CET: Elkészült egy újabb jelentés a Fukushima Daiichi atomerőmű balesetéről, a kormány által kijelölt bizottság vizsgálatának eredményeként. A legfontosabb megállapítás, hogy a baleset idején a krízis kezelését kommunikációs hiányosságok és késlekedés rontotta. Az 507 oldal terjedelmű jelentést 2011. december 26-án tették közzé, ebben a balesetért és a következmények súlyosságáért a központi kormányzatot és az üzemeltető Tepco-t teszik felelőssé. A jelentésben az is szerepel, hogy rossz tervezés rontotta a balesetelhárítási lépéseket, illetve a hatóságok alábecsülték a cunami kockázatát. A hivatalos elemzésekben használt becslések a tényleges, 15 méter magas árhullámnak csak a felével számoltak, illetve hibás feltételezés volt, hogy egy szökőár után az atomerőmű hűtőrendszerei működőképesek maradnak. A jelentés – melynek végleges verziója 2012-ben készül el – azt is említi, hogy az atomerőmű alkalmazottai nem voltak felkészítve egy ilyen katasztrófahelyzetre, nem voltak egyértelmű utasítok arra vonatkozóan, mit kell tenniük, és ez további téves kommunikációhoz vezetett, főleg, miután a cunami elpusztította az üzemzavari dízelgenerátorokat. A dolgozók nem kerestek azonnal alternatív hűtővíz forrást, mert a jelzések ellenére azt feltételezték, a túlmelegedő reaktorok hűtése megfelelő. A Fukushima I 1-es blokkja szintén elvesztett minden villamos betáplálást, és amikor az izolációs kondenzátor (IC), a blokk fő üzemzavari hűtőrendszere meghibásodott, annak helyreállítására nem tettek lépéseket, nem adtak utasítást. A balesetelhárítási központban és a Tepco tokiói központjában tudtak az IC meghibásodásáról, de ennek ellenére úgy gondolták, a rendszer jól működik. A jelentés szerint ebből az is látszik, hogy a felelős tisztségviselők sem voltak tisztában az IC működésével, ami egy atomerőmű üzemeltetőjénél semmiképp sem engedhető meg. Egyes döntéseket az üzemeltető személyzet egy szűk csoportja hozott meg, nem kértek utasításokat a felsőbb vezetéstől, illetve a balesetelhárítási központ jelentései késve jutottak el az atomerőmű ügyeleteseihez. Ez közvetlenül hozzájárult ahhoz, hogy a 3. blokk alternatív hűtését késlekedve helyezték üzembe. A jelentés szerint a balesetelhárítási központ felállítása és annak működése is akadozott. A törvényi előírás szerint helyi balesetelhárítási központot kell felállítani a balesethez közel. A Fukushima Daiichi-től 5 km-re felállított központ nem tudta ellátni feladatát, többször evakuálták, villamos ellátás hiánya, telekommunikációs kapcsolatok elvesztése és hasonlók miatt, illetve a megemelkedett dózisintenzitások miatt, ugyanis a központ nem rendelkezett szűrt szellőzéssel. Azaz, ahogy a jelentés fogalmaz, a központ nem volt úgy megtervezve és kialakítva, hogy egy földrengéssel együtt bekövetkező nukleáris baleset esetén el tudja látni funkcióját. A környezeti monitorozó rendszerben, melynek adatai alapvetőek például kitelepítés megtervezésénél, több mérési pont megsemmisült a cunami miatt, vagy elvesztette a működéshez szükséges villamos ellátást. A jelentés megállapítja, az 1., a 2. és a 3. blokk, melyek a földrengés idején üzemeltek, automatikusan leálltak, de a földrengést és a cunamit követően minden telephelyen belüli villamos ellátást elvesztettek. A reaktorok és a pihentető medencék hűtését elvesztették, majd később, minden bizonnyal hidrogén feldúsulás miatt, robbanás volt az 1., a 3. és a 4. blokkon. Valószínűleg a 2. reaktor zónája is megsérült, de itt további vizsgálatok szükségesek az állapotok pontos megismeréséhez. A jelentés a hatóságokat is hibáztatja a nem megfelelő baleset-elhárítás miatt. Kiemeli, az állami kormányzatnak és a prefektúrák önkormányzatainak proaktív módon jobban együtt kellett volna működniük az érintett településekkel az óvintézkedések foganatosításánál és a kitelepítéseknél. A jelentés angol nyelvű összefoglalója itt érhető el. Hasonló, de rövidebb angol nyelvű összefoglaló található a WNN oldalán itt.

Update 20111221 1845 CET: Tepco: A cég közzétett egy tervet a balesetet szenvedett Fukushima I leszerelésére. A leszerelés teljes időtartama kb. 30-40 év lesz. A terv három részre tagolódik, az elsőben eltávolítják az üzemanyagot a pihentető medencékből, a másodikban a sérült üzemanyagot a három sérült reaktorból. A haradik lépésben felszámolják a blokkokat. A munkálatokat jelentősen nehezíteni fogja a nagy mennyiségű rom és törmelék, főleg az 1., 3. és 4. blokknál. A 4. blokk pihentető medencéjéből két éven belül kezdenék meg a fűtőelemek eltávolítását, a 3. blokki pihentető medence kirakása 2014 végén kezdődne. Az 1. blokki műveleteket ezkre a tapasztalatokra alapozva terveznék meg. A 2. blokkra vonatkozóan külön terv készülne, mely szerint előbb dekontaminálják a reaktorépületet, és felmérik, hogy az addig alkalmazott eszközök milyen módon használhatók itt. A Tepco tervei szerint 10 évre lesz szükség s pihentető medencék teljes tartalmának eltávolítására, de ehhez a feldolgozásra és tárolásra is tervet kell kidolgozni. A Tepco összefoglalója alapján angol nyelven itt olvasható szöveges összegzés: wnn. JAIF: Egy alagútban nagy mennyiségű szennyezett vizet találtak. Az alagút az egyik nagyativitású hulladék tárolására szolgáló épület alatt helyezkedik el. Vélhetően a tárolóból került a víz az alagútba, ahol talajvízzel keveredett. Az érintett alagút nincs kapcsolatban az óceánnal. JAIF: A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség segítséget fog nyújtani a balesetett szenvedett Fukushima I körüli területek dekontaminálásában. Hosono elhárításért felelős miniszter beszámolt az aktuális helyzetről és a további feladatokról Amano Yukia NAÜ főigazgatónak, egyben a szervezet segítségét kérte, mert továbbra is jelentős kihívásokkal kell megküzdeniük. 

Update 20111218 2130 CET: JAIF: Yoshihiko Noda, japán miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy Fukushima Daiichi telephely reaktorai hideg állapotba kerültek. Ez azt jelenti, hogy a hőmérséklet a reaktor aljában és a konténmentben is 100 °C alatt maradt tartósan. A TEPCO úgy döntött, hogy egyelőre nem bocsát ki dekontaminált vizet az óceánba. Meg kell oldani, hogy ne tudjon a talajvíz bejutni az alagsorba, javítani kell a dekontamináló berendezés működését, és növelni kell a tároló kapacitás mértékét. JAIF: Felülvizsgálják a lezárt zónát a fukushimai atomerőmű környékén. Három új zónát fognak létrehozni sugárzási szint alapján. Ahol a dózisteljestmény kisebb, mint 20 mSv/év a kormány segít, hogy minél előbb hazatérhessenek a lakosok. Helyi önkormányzatok szintén segítséget kapnak, hogy megtisztítsák és helyreállítsák a víz és csatorna hálózatot. Ahol a dózisteljesítmény meghaladja a 20 mSv/évet, a lakosokat arra fogják kérni, hogy egy ideig még ne térjenek haza. A kormány irányításával fogják végezni az újjáépítési és dekontaminálási munkálatokat. Ezekre a területekre néhány év múlva lehet majd visszatérni. Ahol a dózisteljesítmény nagyobb, mint 50 mSv/év a lakosságnak hosszú távon távol kell maradnia, A kormány azoknak a lakosoknak akik úgy döntenek, megveszi a házukat és földjüket.

Update 20111214 2145 CET: JAIF: A Fukushima prefektúra által végzett felmérés szerint a balesetet szenvedett atomerőmű közelében élő lakosokat kis mértékű, egészségi kockáztot nem jelentő többletdózis érte. A prefektúra két millió lakost tervez felmérni, most Namie város 1727 lakosának eredményeit tették közzé. Eszerint a vizsgált személyek 97%-a 5 milliSv-nél kevesebb többlet dózist szenvedett el a balesetet követő nágy hónapban. 1084 fő az 1 milliSv lakossági dóziskorlát alatti többletet kapott. A legmagasabb mért/becsült érték 37 milliSv volt, ebben az esetben az alany atomerőművi alkalmazott volt. Összesen kilenc főnél jött ki 10 milliSv-nél magasabb érték, egyikük (14 mSv) többször járt a evakuált zónában.

Update 20111212 2230 CET: JAIF: Január végén kezdődik az evakuált zóna dekontaminálása. A munkálatokat az infrastruktúra tisztításával kezdik, utak, víz- és elektromos hálózat. A házak és földterületek dekontaminálására március végétől kerülhet sor, de előtte a tulajdonosoktól engedélyt kell kérni. Azon területek dekontaminálására, melyek dózisterhelése 20 mSv felett van, csak akkor kerülhet sor, ha kidolgoztak rá egy új módszert és a munkások egészségét garantálni tudják. Tepco: frissített összefolglaló a földrengésről és a Fukushima I balesetéről, az atomerőmű jelenlegi helyzetéről, a helyreállítási  munkákról.

Update 20111208 1900 CET: NHK: A Tepco kisaktivitású vizet akar kiengedni az óceánba. A cég azt állítja, a dekontaminált és hűtőközegként hasznosított víz tárolására szolgáló tartályok 2012 márciusára megtelhetnek, illetve közben kiderült, hogy 500 tonna/nap sebességgel talajvíz szivárog a reaktorépületek alagsoraiba. A Tepco tovább csökkentené a kibocsátásra szánt víz aktivitását, hogy az a hatósági korlát alatt legyen. A halászattal foglalkozók ellenzik a cég terveit. Tepco: a Fukushima II telephelyen éjszakai balesetelhárítási gyakorlatot tartottak.

Update 20111206 2330 CET: TEPCO: A sótalanító berendezésból a betonalapon keletkezett repedésen át a csatornavezetékbe és onnan a tengerbe jutott kb. 150 liter radioaktív víz. Homokzsákokkal rakták körbe a területet, hogy a további szivárgást megelőzzék és az ott felgyülemlett 15 m3 vizet összegyűjtötték. A tengerbe jutott víz aktivitása elsődleges becslés szerint kb. 26 GBq volt. Ez annyit jelent, ha egy felnőtt minden nap ebből a régióból származó halat eszik, akkor az őt ért effektív dózis 0,0037 mSv/év-vel nő, ami 1/600 része a természetesnek (2,4 mSv/év), de ennek ellenére a TEPCo bocsánatot kért a környéken lakóktól.

Update 20111204 2300 CET: wnn: A földrengés nem okozott komolyabb károkat a Fukushima I atomerőműben, az atomerőmű balesetének a fő kiváltó oka a földrengést övető cunami volt. A földrengéskor az összes üzemelő blokk azonnal leállt, az üzemzavari dízelgenerátorok üzembe léptek, miután az atomerőmű elvesztette a kapcsolatot a villamos hálózattal. A cunami hullámai viszont percek alatt elárasztották ezeket, és csak egy maradt üzemképes, ezt felváltva használták az 5. és 6. blokk nélkülözhetetlen rendszereinek ellátására. Az elárasztás nem csak a dízeleket, de a rendszer kapcsolószekrényeit is tönkretette. JAIF: A Tepco által közzétett jelentés összefoglalja, hogyan vesztette el az üzemzavari rendszereket az atomerőmű a szökőárkor, illetve, hogy ezután súlyosan sérültek a reaktorzónák, az üzemanyag nagy része leolvadt. A jelentés szerint a Tepco azért nem továbbította a (hatóságon keresztül a) kormány felé azt az elemzését, mely akár 10 m magas cunamival is számolt, mert azt nem megalapozott, hipotetikus eredményként kezelték. Továbbá nem tudni, milyen hibák lehettek az 1. blokk üzemzavari hűtésével kapcsolatban, illetve hogy történt jelentős kibocsátás a 2. blokknál. A hivatkozott jelentés (egyelőre?) csak japánul érhető el. NHK: Az önvédelmi erők is részt vesznek a  Fumushima prefektúrai dekontaminációs erőfeszítésekben.

Update 20111202 1100 CET: NHK/JAIF/wnn: A Tepco kutatóintézetekkel közösen elemzést végzett, hogy mennyire sérülhetett a blokkok zónája. A jelenlegi ismereteik szerint a legjobban az 1-es reaktor sérült, itt a zónaolvadék átlukaszthatta a reaktortartályt, és kijuthatott a konténment tartályba. Ennek eredményeként a konténment tartály is sérült-sérülhetett. A 2-es blokknál kb 57%-ban, a 3-as blokknál akár 63%-ban is leolvadhatott a zóna, és hasonlóan a zónaolvadék kijuthatott a konténment tartályba. NHK/JAIF: Egy friss Tepco hír szerint az 1. blokk földrengés és cunami utáni hűtését az is akadályozta, hogy a blokki operátorok és az erőmű ügyeletes vezetője között nem volt megfelelő a kommunikáció. A földrengés után az (aktív és passzív) üzemzavari hűtőrenszerekkel megkezdték a reaktor lehűtését, de itt az egyik ilyen rendszert a vezénylőből leállították. Később, mikor már csak ez a rendszer állt volna üzemképesen rendelkezésre, órákig nem vették észre, hogy nem üzemel, azaz nem hűtik a reaktort. Eddigre viszont már megkezdődött az üzemanyag-sérülés, ami zónaolvadáshoz és hidrogénfejlődéshez vezetett. [*Vélhetően az izolációs kondenzátorról (IC) van szó, mely passzívan képes hűteni a zónát. A földrengést követően megkezdték a zóna lehűtését, és több jelentés is említi (pl. a japán kormány második jelentésének összefoglalója 5. oldal, JANTI jelentés összefoglaló 6. oldal) hogy ekkor meghaladták a hőmérséklet-csökkentés sebességére vonatkozó korlátot, így lassítani kellett a folyamatot, ezért az IC-t manuálisan kikapcsolták. A cunami után, amikor az aktív rendszerek már nem voltak üzemeltethetők, hamarabb kellett volna visszaindítani a - még használható - passzív IC-t. A szökőár után pedig a villamos betáplálás hiányában nem tudták ellenőrizni, hogy üzemel-e az IC. Flegman hírértelmezése]

Update 20111129 1835 CET: NHK: A Tepco most azt állítja, a 2. blokkon nem történt márciusban robbanás, azonban azt nem tudják megmondani, a 2. blokki kibocsátás hogyan történt, illetve hogyan sérült meg a konténmenttartály. A hír szerint egy friss erőműves elemzés szerint az atomerőműben regisztrált szeizmikus adatok nem igazolják, hogy a 2. blokkon robbanás volt, bár márciusban arról szóltak a  hírek, hogy a személyzet hallott robbanást. Most azonban azt mondják, az a 4. blokki robbanás hangja lehetett. Tepco: Üzembe helyeznek egy új sótlanító berendezést, amivel az eddiginél is jobban tudják majd csökkenteni a 4. blokki pihentető medence sótartalmát. 

Update 20111127 2400 CET: JAIF: Továbbra is találnak a megengedettnél nagyon aktivitás-koncentrációjú rizst Fukushima prefektúrában. A folyamatos és rendszeres ellenőrzések eredményeként most a balesetet szenvedett atomerőműtől mintegy 50 km-re lévő farmok betakarításainál találtak szennyezett rizst. A kormány már korábban felfüggesztette a fukushimai rizs kereskedőkhöz szállítását. Eközben helikopteres felméréssel feltérképezik a baleset utáni cézium kihullást a környező prefektúrákban. Az eredmények azt mutatják, hogy a hegyvonulatok is hozzájárultak ahhoz, hogy ne nagyobb területen hulljon ki a radioaktív szennyeződés.

Update 20111125 1300 CET: Tepco: távirányítású csónakot helyeztek üzembe a telephely közelében a tenger monitorozására. Tepco: Megnövelték a nitrogén betáplálást 13 köbméter/óráról 26 köbméter/órára a kettes blokki szárazaknánál, illetve módosítottak a szellőztető és légszűrő rendszeren. Emellett a jövőben közvetlenül a reaktortartály(ok)ba is fognak nitrogént fecskendezni a hidrogénfeldúsulás elkerülése érdekében. Ezeket a rendszereket még ki kell építeni. JAIF: Olvasható a frissített összefoglaló a környezeti hatásokról.

Update 20111122 1500 CET: JAIF: a Japan Nuclear Technology Institute (JANTI) is összeállított egy tanulmányt a földrengés és cunami után a Fukushima Daiichinél bekövetkezett balesetről, az összefoglaló itt, a tanulmány itt érhető el. A JANTI a japán üzemeltetők/gyártók nukleáris biztonsági szervezete. Tepco: A 3-as blokk reaktoránál, a konténment tartálynál robotokkal megpróbáltak feltakarítani egy vizes szennyeződést, hogy csökkenteni lehessen a levegő dózisintenzitást.

Update 20111120 2345 CET: Tepco: Itt található a legújabb összefoglaló a helyreállítás helyzetéről és a további tervekről. Videó a kis- és nagyaktivitású vizek kezeléséről, a dekontamináló rendszer működéséről és helyzetéről. A dekontamináló berendezés különböző fázisaiból vett víz minták radionuklid tartalmának elemzése. Az ionizáló sugárzások, radionuklidok mérési módszerei és méréshez használt berendezései a telephelyen.

Update 20111117 2255 CET: JAIF: A Japán Környezetvédelmi Minisztérium két, Fukushima Prefektúrán áthaladó folyó vizének aktivitását vizsgálta az atomerőmű előtt és után. Észak Fukushima Prefektúrában, a folyó felső szakaszán a víz céziumtartalma 3200 Bq/kg, míg a folyó alsóbb szakaszán 13000 Bq/kg. Május óta a felső szakaszon mért aktivitás-koncentráció az ötödére csökkent, míg az alsó szakaszé 3x-os lett. NHK: A most learatott, Fukushima Prefektúrában termesztett rizs cézium aktivitása (630 Bq/kg) meghaladja az 500 Bq/kg-os limitet. A betakarított 840 kg-nyi rizs egy raktárban áll, nem szállítottak belőle sehova.

Update 20111115 2230 CET: JAIF: A Japán Atomenergia Ügynökség tanácsadó testülete 6. ülésén véglegesítette hogy milyen méréseket kell közép- és hosszútávon elvégezni a fukushimai  atomerőműnél. A leszerelés akár 30 évet is igénybe vehet. A sérült üzemanyagot kb. 10 év múlva kezdik eltávolítani, majd a reaktor leszerelése 15 évet is igénybe vehet (általában). Új részek kerültek a jelentésbe, melyek között szerepel, hogy a mindenkori japán kormány felelős a biztonságért, a közép- és hosszútávú mérésekért, és a lakosság felvilágosításáért. Tepco konzultál a hatósággal a mérések megkezdése előtt és részletes tervet készít erről. Egy berendezést hoznak létre közel az atomerőműhöz, hogy a törmelékek és a radioaktív hulladékok viselkedését tanulmányozzák és a kezelési eljárásokat kipróbálják. Egy makettet is létrehoznak, hogy azon gyakoroljanak olyan műveleteket, amiket korábban még nem csináltak. 

Update 20111111 2200 CET: Tepco: Valószínű, hogy a márciusi 4-es blokki robbanást a 3-as blokkon fejlődött, és a szellőzőrendszeren a 4-es blokkra átjutott hidrogén gáz okozta. Ezt támasztja alá, hogy az 5. emelet padlója felfelé, míg a 4. emeleté lefelé mozdult el kissé és az 5. emeleti szellőző csövezetékben a rácsok a normál áramlással ellenkező irányban hajlottak meg. JAIF: Tepco xenon érzékelőket helyez el, hogy észleljék, ha kritikussá válna a reaktor. 

Update 20111108 0055 CET: NHK: A NISA megerősítette, hogy nem alakult ki szándékolatlan láncreakció, amit az is alátámaszt, hogy a mért Xe koncentráció nem változott a bórsav adagolása után sem.  NHK: Részletesen felmérik a kitelepített területeken a dózisviszonyokat, mely szükséges a dekontaminációs lépések előkészítéséhez. JAIF/NHK/Tepco: A 2-es blokki pihentető medence vizéből megkezdték kivonni a radioaktív céziumot. A medence tartalmaz sós tengervizet, de a sótartalom kivonásához szükséges előbb a víz aktivitás-koncentrációjának csökkentése.

Update 20111103 0900 CET: NHK/Mainichi: A tegnapi és tegnapelőtti, esetleges ellenőrizetlen kritikusságra utaló információkat pontosította a Tepco, ezek szerint nem valószínű a szándékolatlan kritikusság, sokkal inkább, hogy a kiégett üzemanyagban jelen lévő egyik aktinida, a kűrium izotópjainak (Cm-242, Cm-244) spontán hasadásából származik a mért xenon. Erre utal a detektált Xe mennyisége, illetve, hogy a bórsav-befecskendezés - mely amúgy megszüntetett volna egy láncreakciót - után is mérhető volt Xe. Szintén ezt támasztja alá az is, hogy a technológiai paraméterekben (hőmérséklet, nyomás) nem volt változás. (A kiégett üzemanyag nagy mennyiségben tartalmaz ún. aktinidákat, melyek az urán izotópokból keletkeznek neutron befogással. Az ilyen nehéz atommagok közül többre jellemző, hogy spontán hasadnak. A kűriumról további részletek az Argonne Natl. Lab oldalán.) wnn: Akár fordítási hiba is lehetett az, hogy a Tepco angol nyelvű közleményében az "undeniable that fission had occurred" fordulatot használták, mely az eredeti japán szöveg szerint inkább az "nem bizonyítható, hogy volt, de az sem, hogy nem volt hasadás" lehetett. JAIF/NHK: Egy Tokiótól keletre fekvő cementgyárból radioaktív céziumot tartalmazó vizet engedtek az óceánba. A szennyvíz céziumtartalma 15-ször magasabb volt (~1000 Bg/l), mint a megengedett, így szerdától nem engedik el a vizeket és megvizsgálják az öböl vizét a cementgyár környezetében. A cementgyártáshoz hulladékégető hamuját használják fel, és a vizet, mely a Cs-ot tartalmazta a hamu tisztításához használták.

Update 20111102 1300 CET: NHK/NHK: A Tepco által közölt információk alapján felmerült annak gyanúja, hogy a Fukushima I 2-es blokkjában szándékolatlan, nem ellenőrzött kritikusság alakulhatott ki. A Tepco mérési eredményei itt és itt érhetők el. A mérésekben szereplő Xe aktivitás-koncentráció adatokat még ellenőrizni kell, de a Tepco, megelőzés képpen, bórsavat juttatott a 2-es reaktorba. (A Xe radioaktív nemesgáz, hasadási termék, felezési ideje rövid. Megjelenése hasadásos láncreakcióra utal, amennyiben a mérési eredmények kiértékelése egyértelműen igazolja a Xe jelenlétét. A bór neutronelnyelő anyag, elnyeli a maghasadásban keletkező neutronokat.) A mérési eredmények szerint a I-131, mely szintén hasadási termék, aktivitás-koncentrációja méréshatár alatti. A technológiai paraméterek (nyomás, hőmérséklet, stb.) nem változtak az elmúlt időszakban, a a 2-es blokki dózisteljesítményekben sem mértek változást (NHK). Tepco: Összefoglaló az elhárításon dolgozókat eddig ért dózisterhelésekről. Eddig összesen 6 főnél haladta meg a dózisterhelés az elhárításra megszabott 250 mSv korlátot a többlet dózis, ezek az esetek mind márciusban voltak. Részletes táblázatok itt.

Update 20111028 2355 CET: JAIF/NHK: A Japán Atomenergia Ügynökség bejelentette, hogy a fukushimai baleset következtében 1 yennel megemelkedhet a termelt energia ára kWh-ként. A megemelt ár még mindig alacsonyabb, mint az egyéb módon termelt energia ára. NHK: Kiadtak egy előzetes időrendi vázlatot a sérült atomerőmű felszámolására. A megolvadt üzemanyag eltávolítását szeretnék megkezdeni 10 éven belül. A munkálatokat az 1-es és 3-as reaktorok konténmentjének javításával kezdik, majd feltöltik őket vízzel, hogy megakadályozzák az aktivitás-kikerülést. Miután a reaktorok stabilan hideg állapotba kerültek elkezdik a kiégett fütőelemeket átrakni a pihentető medencéből egy másik medencébe. A tervek szerint a teljes helyreállítás több, mint 30 évig tart majd. 

Update 20111025 1915 CET: Tepco: Videó a 3. blokki állapotokról itt. Október 18-i összefoglalók a balesetről és az elhárítási munkákról itt, itt és itt. NHK/JAIF: nyilvánosságra hozták a Tepco balesetelhárítási utasításainak egy részét. Ezek alapján az derül ki, hogya  Tepco nem volt felkészülve, illetve nem is számított arra, hogy egy baleset esetén (hosszabb időre) teljesen elvesztené a villamos betáplálást. JAIF: Eddig mintegy 130 ezer köbméter szennyezet vizet kezeltek a balesetet szenvedett Fukushima I telephelyen telepített berendezésekkel. Ez a vízmennyiség egyben alkalmas lett a blokkok hűtésére, valamint sikerült jelentősen csökkenteni a balesetet szenvedett blokkok radioaktív kibocsátását.

Update 20111023 2355 CET: Tepco: Kiadott egy összefoglaló jelentést az eddigi vízkezelési folyamatokról. NHK: Október 12-i videó felvételen látható, hogy az utat megtisztították a törmelékektől és az út mentén ideiglenes gátat emeltek. Szintén láthatók az 100 m3-es tartályok, melyekben a nagy sótartalmú bepárlási maradékot tárolják. A felvételeken azért nem láthatók munkások, mert azt ebédidőben készítették. Jelenleg munkanapokon 3000 munkás tartózkodik az atomerőmű területén. Az 1-es épület izolációs kondenzátoráról itt található videó.

Update 20111020 1830 CET: Tepco: frissített összefoglalók az elhárítás aktuális helyzetéről. JAIF: a balesetett szenvedett Fukushima I környékén drónokkal fogják a levegőből ellenőrizni a mezőgazdasági és az erdős területeken mérhető dózisteljesítményt. NHK: Fukushima prefektúra önkormányzata elfogadta azt a civil kezdeményezést, mely szerint leállíttatják az összes, prefektúrában üzemelő atomerőművi blokkot.

Update 20111019 1350 CET: JAIF: Az 1-es reaktor befedéséhez használt vastag poliészter lapokat csatlakoztatták az acél kerethez. Október végére szeretnék befejezni az 1-es reaktor befedésének munkálatait és a fedél hatékonyságát tesztelni. Az épület befedésének a célja az, hogy csökkentse az atmoszférába jutó radioaktív részecskék mennyiségét. Az aktivitás-kibocsátás mennyiségét csökkenteni kell, mielőtt visszatérnek a kitelepített emberek az otthonaikba. Hétfőn új menetrendet ad ki a TEPCO a helyreállítási munkákról és ez már azt tartalmazza, hogy ez év végére sikerül az összes reaktort stabilan hideg állapotba hozni és abban tartani. JAIF: A reaktorokból kibocsátott radioaktivitás 100 MBq/órára esett vissza, ami kb. 8 milliomoda a kezdeti (mikor a baleset történt) és fele az egy hónappal ezelőtti értéknek. A háttérsugárzás-növekedés a reaktor környezetében a legnagyobb, ami 0,2 mSv/év. 

Update 20111016 2145 CET: NAÜ: a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői csoportja elkészítette előzetes jelentését a fukushimai baleset utáni dekontaminációs és helyreállítási tevékeségekről és tervekről, a jelentés elérhető itt. A jelentés a helyzet és az eddigi tevékenységek értékelésén túl javaslatok is tesz a mentesítés eredményessége érdekében.
A NAÜ misszió javaslataiból párat kiemelve:
- Tovább kell erősíteni a kormány, a helyi és a szakhatóságok és az egyéb közreműködők (egyetemek, kutatóintézetek, stb) közötti együttműködést;
- további jelzések, információs táblák szükségesek az önkéntes evakuációs területekre, hogy az oda visszatérők egyértelműen tájékozódni tudjanak a dózishelyzetről, stb.;
- nem csak az aktivitás-koncentráció (pl. talajé) számít jellemző mennyiségnek, hanem ezt a várható többlet dózissal együtt kell értékelni. Pl. nem feltétlenül jelent egyes erdős területek további dekontaminációja effektív csökkenést a várható dózisban (hiszen ott nem tartózkodnak életvitel szerűen emberek - fl), viszont jelentős mennyiségű hulladék keletkezhet;
- a mezőgazdasági megszorítások értékeléséhez végzett becsléseknél a következő aratási szezonban enyhíteni lehet a konzervativizmuson;
- megalapozott az élővizek monitorozásának folytatása is.
NHK: a NAÜ missziója pozitívan értékelte, ahogy a kormány, a helyi hatóságok és a szakhatóságok a mentesítési tevékenységeket, a szisztematikus felméréseket és a lakossági tájékoztatást végezte. A NAÜ csoport vezetője elmondta, a munkálatok időigényesek, de a kormányzat biztosítja az anyagi, jogi és műszaki hátteret, és azok elvégzése nem jelenthet gondot. Hozzátette, a dekontamináció során eltávolítandó talaj és egyéb anyagok jobbára kis mennyiségben tartalmaznak aktivitást, és nem várható, hogy a lakosságnál számottevő többletdózis jelentkezzen.

Update 20111014 2145 CET: JAIF/NHK: Tokió közelében sugárzásmérő állomást nyitottak a lakosság számára (fizetős szolgáltatás), ahol igény szerint élelmiszer alapanyagok és egyéb a lakosság áltál odavitt tárgyak szennyezettségét mérik. JAIF/NHK: A szerdai gyakorlat alapján a Tepco kijelentette, hogy egy 8-as erősségű földrengés esetén a reaktorok hűtése megoldott lenne. A gyakorlat idején 1 óra 10 percbe telt, míg 40 munkás csatlakoztatta a 300 m hosszú csövezetéket a kiérkező tűzoltóhoz, melyből vizet fecskendeztek a makett reaktorba. A befedett 1-es reaktorról képek itt

Update 20111011 1430 CET: NHK: azokon a területeken, ahol az egy évre becsült többletdózis meghaladná az 1 mSv-et, el fogják végezni a radioaktivitás eltávolítását (a terület dekontaminálást). NHK: a NAÜ szakértői csoportja is közreműködik a dekontaminációs tervek értékelésében és a munka támogatásában. NHK: hét hónappal a földrengés és cunami után, és miközben közeledik a hideg idő, több, mint kétezren élnek még sátrakban. A kataszrófa miatt otthonukat elvesztők többségét átmeneti házakban szállásolták el. A rendőrség adatai szerint összesen 15 822 életet követelt a természeti csapás, 3923 embert eltűntként tartanak nyilván. NHK: kb. háromszázhatvanezer fiatalkorúnál fognak pajzsmirigy vizsgálatot végezni Fukushima prefektúrában, hogy ellenőrizzék, milyen egészségügyi hatással van rájuk a Fukushima Daiichi balesete.

Update 20111009 2315 CET: TEPCO: Elkezdték locsolni a felhalmozott farakásokat a fukushimai atomerőműnél, hogy nehogy spontán kigyulladjanak azok. A locsoláshoz dekontaminált vizet használnak, aminek aktivitás-koncetrációja nagyon kicsi. (Kisebb, mint a minisztérium által ivóvíznek előírt maximum koncentráció.) Sok új fénykép található a helyreállításról itt. NHK: Szombaton egy órán keresztül távolították el a hidrogén gázt, nitrogén gáz injektálás mellett, az 1-es reaktor konténmentjének vezetékéből, ekkor a hidrogén-koncentráció a reaktorban közel nullára csökkent. Ugyan 2 órával később megint 3,9 % hidrogén-tartalmat mértek, a TEPCO szerint azért történhetett, mert a csővezeték felső szakaszában maradhatott még hidrogén, mely visszakeveredett.

Update 20111006 1000 CET: NHK: A japán kormány egyik bizottsága az 1 mSv éves lakossági dóziskorlát átmeneti változtatását mérlegeli a Fukushima közeli területekre vonatkozóan. A javaslat szerint a módosított korlát 1-20 mSv/év között lenne, és fokozatosan, a dekontaminációs munkák előrehaladtával csökkentenék azt. Tepco: frissített összefolglaló a földrengésről és a Fukushima I balesetéről itt, az atomerőmű jelenlegi helyzetéről itt, a helyreállítási munkákról itt.

Update 20111005 1500 CET: NHK: Több japán atomerőműnél cunmi védőfalakat építenek, a Hokuriku által üzemeltetett Shika atomerőműnél 4 m magas falat építenek a tengerszint felett 11 m-rel lévő telephelyen. A Japán nyugati partján, a Japán-tenger mellti atomerőműnél a fal hossza 700 m lesz, várhatóan 2013 márciusára fog megépülni. A szintén a nyugati parton fekvő Shimane atomerőműnél júliusban kezdték egy hasonló, összesen 15 m magas védelmet biztosító fal építését, a keleti óceánparton fekvő hamaoka atomerőműnél november közepén kezdik egy összesen 18 m magas cunamifal építését, melyet a tervek szerint 2012 decemberére fejeznek be. NHK: Összesen az 54 japán blokkból 45-nél építenek valamilyen cunami védőfalat vagy gátat. NHK: Ahogy arról már korábban is tájékoztatott az NHK, a Tepco egy 2008-as elemzésben arra az eredményre jutott, hogy akár 10,2 m magas cunami is elérheti a Fukushima I-et, de erről nem tájékoztatta a hatóságot, csak 2011. március 7-én.

Update 20111001 1530 CET: NHK: Öt, a 20 km-es körön kívüli településen visszavonták az evakuációs előírást. Mind az öt település Fukushima prefektúrában van, a 30 km-es sávon belül. NHK: kis mennyiségű plutónium aktivitást sikerült kimutatni a fukushimai atomerőműtől mintegy 45 km-re gyűjtött talajmintákban. A sérült atomerőmű telephelyén és közvetlen környezetén kívül eddig nem detektáltak transzuránokat. Tepco: Új videók a 2-es és 3-as blokk reaktoraihoz beküldött Quince nevezetű robotok által készített felvételekből! 2-es blokki felvételek itt, 3-as blokki felvételek itt, a robotok által felvett dózistérképek itt. Tepco: példa a kültéri felszíni dekontaminációra, illetve fénykép a vízkivételi mű sérült részeinek megerősítéséről.

Update 20110929 2350 CET: NHK: Radioaktív talaj átmeneti tárolására alkalmas épületeket építenek: egyet Tokióba, hármat Tohoku és négyet Kanto prefektúrába. NHK: Az egyes reaktor konténmentjéhez vezető csővezetékben a hidrogén gáz koncentrációja 61-63%, ennek ber<

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr473126422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása