HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

Megjegyzések a vörösiszap-ömlés margójára

2010.10.07. 11:02 :: FINE

Aszódi Attila sajtóközleménye:

 A nukleáris létesítmények biztonsága területén aktív mérnökként aggodalommal vegyes megdöbbenéssel szemlélem a 2010. október 4-i tragédia eseményeit. A konkrét esetet, okait és felelőseit hosszú ideig fogják vizsgálni az illetékes hatóságok. Nem elébe menve a vizsgálatoknak van itt azonban egy szakmakultúrához kapcsolódó kérdés, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

A nukleáris mérnökök tudják, hogy a veszélyes létesítményekben a környezetre káros anyagokat több független mérnöki gát alkalmazásával zárjuk el a külvilágtól, hogy az egyik gát meghibásodása ne okozhassa a környezet terhelését (ez az egyszeres meghibásodásra való méretezés elve, ami legalapvetőbb kritériuma a nukleáris szakmának). Egy atomerőműben tipikusan négy, egymástól teljesen független mérnöki gát tartja benn a veszélyes radioaktív anyagot. A gátak épségét biztosítani hivatott további biztonsági rendszereket is megháromszorozzák vagy megnégyszerezik, hogy egy biztonsági rendszer hibája ne okozhassa a biztonsági funkció sérülését. Ráadásul a csernobili baleset tanulságaiból kiindulva a nagyon kis valószínűségű, a tervezési alapon kívülre eső eseményeket is elemezzük, és balesetelhárítási intézkedési tervekkel, lakossági gyorsértesítési rendszer működtetésével felkészülünk arra, hogy egy rendkívül kis valószínűségű súlyos eseményt a lehető legkisebb környezeti kárral lehessen lekezelni.

 Ezek a mérnöki elvek láthatóan teljességgel hiányoznak a zagytározók kialakításánál, hiszen a tragédiát okozó tározó hatósági engedéllyel és hatósági felügyelet mellett működött. Nukleáris mérnöki szemmel megdöbbentő, hogy sokszázezer köbméter erősen lúgos folyadékot tartanak települések, emberek feje fölött 50-60 méterrel úgy, hogy a gátat egy rideg ipari hulladékból alakítják ki, és nincs egy második (esetleg még harmadik) védvonal, ami az első gát sérülésénél a rendkívül veszélyes közeget visszatartja.

 Elképesztő, hogy a környezetvédelmi szabályozás és a hatóságok ennyire aszimmetrikus szabályokat alkalmaznak különböző iparágakban. Nagyon helyes, hogy a nukleáris ipar működésére szigorú előírások vonatkoznak, de teljességgel elfogadhatatlan, hogy egy másik veszélyes iparág ilyen gyenge szabályozás mellett működhet.

 Ki kell emelni, mint a legtöbb tragédiában, ebben a mostaniban is van egy nagy adag szerencse: ha a gátszakadás pár órával hamarabb vagy később történik, éjszakai időszakban, a baleset után kitelepített 500 személy zöme ma halott lenne, így az áldozatok listáján a mostani 4 halott és 3 eltűnt személy helyett két nagyságrenddel több személy lenne.

 Magyarország, ideje felébredni! A zagytározók és a kohászati, vegyészeti technológiák a mainál sokkal fejlettebb mérnöki követelmények után kiáltanak. Ha ebből az esetből nem tanul Magyarország és Európa, a jövőben hasonló tragédiák nem lesznek elkerülhetőek.

 

Budapest, 2010. október 7.

 

 

Dr. Aszódi Attila

igazgató, BME Nukleáris Technikai Intézet


8 komment · 1 trackback

Címkék: bme

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr922352659

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki a felelős az iszapáradatért? 2010.10.07. 14:34:27

Néhány gondolat, hogy a felelősség megállapítása érdekében végre tisztán láthassunk a vörös iszap katasztrófánál. Mit kellene tudnunk ehhez?Az ilyen tevékenységet folytató ipari létesítményeknél a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőségek j...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abdulesmia 2010.10.07. 14:23:36

Szemfeltáró gondolatok, teljes mértékben egyetértek velük. Hol vannak a szakemberek, akik a rég megalkotott és azóta elavult szabályokat felülvizsgálják ilyen helyzetben? Ki fogja megoldani ezt a problémát? Mert így nem maradhat, ezt látjuk.

tarkakutya 2010.10.07. 19:46:07

Nagyon szimpatikus gondolatok! Remélem értő fülekre és cselekvő kezekre talál!

Paranoid Android2 2010.10.07. 22:28:18

Engem a saját naivitásom riaszt meg, az, hogy azt gondoltam, hogy az ilyen létesítményeket az elemi józan ész szabályai alapján méretezik, védik, ellenőrzik.
És nem.

flippant 2010.10.09. 14:20:19

@Paranoid Android2: Ez a létesítmény még Horty idejében épült, akkor még nem volt magas szinten a Biztonságtechnika. A rablóprivatizáció során a jelenlegi tulajdonos "vörösbárók" olyan feltételekkel kapták meg fillérekért a gyárat, hogy 2011-ig elvégzik a szükséges biztonság- és környezetvédelmi előírások maradéktalan betartását: rekultiváció, új támfalak, védművek, stb. Mivel a kapzsi haszonszerzés miatt ezek elsumákolásra kerültek így joggal merül fel ezen vörösbárók anyagi és erkölcsi felelőssége. Én szívem szerint teljes vagyonelkobzásuk és felelősségrevonásuk után visszaállamosítanám a gyárat, hiszen közel 3000 ember munkahelye függ tőle.

Polyányi Csobán 2010.10.12. 16:34:30

Megnyugtató olvasni, hogy a nukleáris iparban ilyen szemlélet az uralkodó. S ugyanakkor megdöbbentő is, hogy más területeken ennyire semmibe veszik az esetleges kockázatok felmérését és az esetleges balesetek kárának mérséklését. Csakugyan nincs akkora különbség az atomenergia és más iparágak veszélyességében, ami ekkora különbségeket indokolna. Sem a köztudat tőlük való félelmében, sem a hatóság szigorában. A nukleáris ipar valóban példamutató (kellene legyen) precizitásában és kockázatkezelési gyakorlatában.

A továbbiakban olyasmiről írnék, ami kevéssé kerül szóba a vörösiszap katasztrófa kapcsán.
Keressük a feleősöket. Szeretnénk egy személyt, vállalatot, nem megfelelő tervezési vagy karbantartási eljárást megnevezni.
Találni valamit amire rámutathatunk:
- Itt a hiba! Ő a bűnös!

De félünk meglátni, hogy Mi mindannyian azok vagyunk.
Ugyanis, ez az aluminium ára.
Ezt minden gondolkodó embernek tudnia kellene. Ha mégsem tudatosul, azt a rendszer teszi, aminek részei vagyunk. Elhiteti velünk, hogy az olyan javak mint az aluminium nélkülözhetetlen s, hogy másképp a világ elképzelhetetlen.

A vörösiszap tározó gátját tervező mérnökök bizonyára tudják, hogy a víz lefelé folyik s előbb-utóbb megtalálja ennek útját. Bizonyára tudják, hogy a legmagasabb sziklacsúcsokat is elaprózza, elsimítja az errózió. Minden csak idő kérdése.
Így ... előbb vagy utóbb... minden gát átszakad. Már építése pillanatában magában hordozza a balsorsot.
Az ember itt azonban már egy lépéssel ismét tovább ment. Gátat emelni már szükségszerűség, hiszen az hivatott megvédeni bennünket a felhalmozott mérgektől.
De egyszer, minden gát átszakad. Legyen az valós, iszapot visszatartó, vagy bármi más szennyezőnek útját álló mérnöki gát.
Hiszen semmi emberi alkotás nem örökkévaló. Ahogy egyre fogy a védvonalak fenntartására fordítható energiánk, úgy sokasodnak majd a mostanihoz hasonlatos katasztrófák.

Lényegében tehát nincs számottevő különbség, akár felelőtlenül, akár gondosan többszörözve építjük a védműveket. Hiszen a katasztrófa oka a gátak emelése és a mérgek felhalmozása.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2010.10.13. 10:29:06

@Polyányi Csobán: Kedves Csobán!

Mindannyian bűnösök vagyunk? Már bocsánat, de ez így nem állja meg a helyét. Bűnös "Marinéni" Budaörsön? És ha igen mekkora súllyal? És mióta? És a bűnösségének a mértéke az időben változott-e? Ja! És miért is bűnös Marinéni?

Gátak kérdése. Nem vitatva, Ajkán valami sajnos nagyon nem sikerült.

Szerintem minden a szakszerű méretezés ÉS a szakszerű üzemeltetés kérdése. Hogy nálunk 65. éve a szakszerűséget fokozódó mértékben "váltja le" a rövidlátó pénzügyi szemlélet? A szakembereket a komisszárok, újabban a csak pénzügyekhez értő menedzserek? Igen. Sajnos. Eredményét láthatjuk.

És ahogy Aszódi Attila nagyon helyesen írja, a "pótkötél mögé" is kell még egy pótkötél.

Polyányi Csobán 2010.10.15. 23:54:48

@rdos:

A jelen kor olyan problémái mint a környezetszennyezés vagy a közjavak korlátlan felélése az _egyén_ (pillanatnyi) érdekeiből, hasznából és felelősségéből kiindulva, szükségszerűen vezetnek katasztrófához. Olyan helyzet ez, ahol minden egyes "játékosnak", még az összeomlás előtti utolsó pillanatban is - saját érdekeit szem előtt tartva - jobban megéri a közérdek ellen cselekedni. A katasztrófához számtalan résztvevő, elhanyagolhatóan kicsi felelőtlenségén át vezet az út. Itt a "számtalan" és az "elhanyagolhatóan kicsi" kifejezések, a szavak szoros értelmében értelmezendőek. Például "a társadalom minden tagja", "használ alumíniumból készült fogyasztási cikkeket".
(lsd: közlegelők tragédiája)

Tehát a válaszom első közelítésben: igen.

De az igazi válasz:
A katasztrófa úgy előzhető meg, ha az énközpontú kiindulást feladva a közérdek felől közelítünk az említett kérdésekhez.

A bűn s annak feloldása, az egyén dolga marad.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2010.11.11. 13:04:37

@Polyányi Csobán: Értem.

Eszerint az eseten okulva, mától nem veszel alumínium tartalmú terméket? És mi van a már megvett tartós fogyasztási termékeiddel?

Mondjuk én ezt nem várom el Tőled, de vedd észre kőkorszakba megyünk vissza, ha a technikai civilizáció "áldásait" nem használjuk.

Abban messze egyetértek Veled, technikai civilizációnkat sokkal hatékonyabban is meg lehetne szervezni (anyagok - energiák áramlása természetben valahogy olajozottabban műkszik).
süti beállítások módosítása