HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

FINE szakmai hétvégéje 2010

2010.03.23. 10:15 :: FINE

2010. február 20-21-én Székesfehérváron tartottuk a hagyományos, az atomenergetika híreit, fejlesztéseit áttekintő, egyben évértékelő és -tervező szakmai hétvégénket. A hétvégéről az Atomerőmű újságban megjelent cikk:
 

     Majd’ 60 fiatal fizikus, mérnök, doktorandusz, egyetemi hallgató – FINE tag és érdeklődő - hallgatta meg az elismert szakemberek előadását, beszélte meg a nukleáris energetikával kapcsolatos objektív tájékoztatás feladatait.
     Brolly Áron (KFKI AEKI) a fenntarthatóság és az üzemanyag-ciklus kapcsolatáról szóló előadásában az üzemanyagban termelődő plutónium és a másodlagos aktinidák felhasználása, visszaforgatása volt fókuszban. Elmondta, a Nemzetközi Energiaügynökség (NEA) regionális öszszefogást sürget a kutatási hátteret biztosító és a nagy reaktorüzemeltető országok között.
     Horváth Ákos (KFKI AEKI) a magyarországi kutatás-fejlesztés jövőjéről szóló előadásban hangsúlyozta, fontos az ágazat erősítése. Elmondta, a hazai K+F bázis nagyon hasznos volt az első négy paksi blokk építésénél, szükség van a kompetencia megtartására az üzemidő-hosszabbítás sikeréhez és az új blokkok megfelelő előkészítéséhez is. Az OAH Tudományos Tanácsának javaslata egy stratégiai kutatási terv kidolgozását is tartalmazza.
     Boros Ildikó (BME NTI) az atomenergetika 2009-es eredményeit foglalta össze. 2010 elején 436 blokk üzemelt a világon összesen 370,4 GW villamos teljesítménnyel és 56 blokk állt építés alatt. A finn Olkiluoto-3 2012-13 körül lesz kész, de
további blokk építéséhez három helyszín van versenyben. A Flamanville-3 után már a következő két blokkjuk építését készítik elő a franciák. Kínában 11 blokk üzemel és 20 épül; 2009-ben 9 építését kezdték el. Dél-Korea az Egyesült Arab Emírségekben (UAE)négy új APR1400-as blokkot építhet 2020-ig.
     Cserháti András (PA Zrt.) a paksi bővítéssel foglalkozó Lévai-projekt kapcsán beszámolt arról, hogy a munkacsoportokban némi strukturális és személyi változás történt. A feladatokat meghatározták, a költségterv elkészült, sok szerződés előkészítve. Feszítettek a 2010-es határidők. A tender kiírásánál 90%-ban az európai EUR követelményekre, 10%-ban pedig a NAÜ elvárásaira és a hazai Nukleáris Biztonságtechnikai Szabályzatokra (NBSZ) hagyatkoznak. Az előkészítés kb. 70 fő 14-27 havi munkáját igényli.
     Stolmár Aladár a VVER-440/V230 típusú blokkok áttervezése VVER-440/V213-asra című előadásában a paksi atomerőmű tervezése körüli folyamatokat a biztonsági filozófia metamorfózisának nevezte. Elmondta, hogy a Szovjetunió kezdetben Magyarországra csak V230 típusú blokkokat akart szállítani, de a szovjet Energiaügyi Minisztériummal való kapcsolatának is köszönhető, hogy az NRC amerikai hatóság követelményeinek teljesülését kérhette a magyar fél. Az 1970-es évek végén a paksi Műszaki Terv készítésénél, védésénél a szovjet fél már olyan blokkokat akart szállítani, amelyek bárhol a világban eladhatók. Így sikerült a korszerűbb, V213-as típust felépíteni Pakson.
     Zoletnik Sándor (KFKI RMKI) elmondta, a fúzió létrehozásához sokféle technológiára van szükség extrém körülmények között, ami még sok időt igényel. Mindez komoly menedzsment feladatot, kihívást jelent nem mindig sikerrel övezve. A „mindig 30 év-effektust” a munkába való bekapcsolódásra való bizakodó buzdítással hárította el.
     Csedreki László (MTA ATOMKI) a debreceni ATOMKI-ban folyó kutatásokat, Patriskov Gábor (KFKI AEKI) az AEKI-ben és a Budapest Kutatóreaktorban (BKR) zajló munkát mutatta be. Szántó Péter (KFKI AEKI) a középiskolásoknak szánt ismeretterjesztési  lehetőségekről és a nukleáris szaktáborról beszélt. Bátorította a fiatal szakembereket, hogy segítsék ezt a szakmai oktató-tájékoztató munkát.
     Feketéné Szakos Éva (SZIE GTK) „Mitől lesz jó egy előadás?” című előadását szinte tátott szájjal hallgatta a közönség másfél órán keresztül. Hasznos tanácsokat is adva az előadói magatartásról, módszerekről beszélt. Elhangzott, hogy élményalapú társadalomban élünk, folyamatos ingerek érik az embereket; tanítani is csak szórakoztatva lehet (edutainment). Továbbá az előadásnak hitelesnek, életszerűnek kell lennie.
     Kósa Péter (NUBIKI) FINE elnök a szakcsoport tevékenységét mutatta be, és beszámolt a 2009. évről. A 2010-es tervek között a sok fiatalt megmozgató fesztiválok, találkozók lehetnek hatékonyak, de az eddigi pályázatokat, megoldásokat tovább kell fejleszteni.
     A hivatalos programon kívül is nagyon hangulatosra sikeredett a FINE idei szakmai hétvégéje.  

Írták: Hadnagy Lajos, Karácsonyi József Sándor

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia székesfehérvár fine paks 2

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr741861784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása