HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

Kapcsold le? Ne kapcsold fel!

2009.03.26. 13:56 :: flegman

 innen csórva: http://farm4.static.flickr.com/3081/2680900977_283fd69d40.jpg

Egymilliárd ember kapcsolhatja le a villanyt [2009] március 28-án, harsogja az egyik cikk. Csatlakozz Te is a Föld Órája akcióhoz! - szólít fel a WWF Magyarország oldala.

Én nem fogok semmit lekapcsolni, nálam nincs bekapcsolva semmi sem feleslegesen. Az én jelszavam: NE KAPCSOLD FEL, ha nincs rá szükség. És nem az év egy napjának egy órájában, hanem évi 8760 órában.

Azt mondják, a FÖLD ÓRÁJA a világ legnagyobb klímavédelmi akciója. Március 28-án este közel egy milliárd ember kapcsolja le a villanyt világszerte, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás veszélyeire.

Értem én a célt. Nagyon helyes. De a felhívás, az üzenet, szerintem, rossz. Hogy logikailag miért, azt már leírtam. Nem fogok otthon sötétben ülni (valószínűleg egyáltalán nem fogok otthon ülni szombaton, este fél kilenckor), mert ha el akarom olvasni a kedvenc képregényem, akkor igenis égve fogok hagyni egy asztali lámpát. De lehet, hogy a kedvenc animémet fogom megnézni, számítógépen. Az is villannyal megy. De. A konyhában nem fog égni lámpa feleslegesen, sem a másik szobában. Sőt, ha inkább tévét néznék, akkor a számítógép lesz kikapcsolva.

 Hogy műszakilag miért tartom hibásnak ezt a felhívást?

A villamosenergia-rendszer arról híres, hogy benne a termelés azonos a fogyasztással, mert másképp nem lehet. Ha nő az igény, többet kell előállítani, ha csökken, kevesebbet.

Magyarország villamosenergia-fogyasztásának szerkezete itt (3. oldal, 2. ábra, 2005-ös adatok) és itt (Magyarország Energiapolitikai tézisei 2006-2030, 50. oldal, 26. sz. melléklet) és itt (A MAGYAR VILLAMOSENERGIA-RENDSZER 2007. ÉVI STATISZTIKAI ADATAI, 7. oldal) látható. A lakossági fogyasztás az ország bruttó fogyasztásának több mint negyede! Majdnem annyi, mint az feldolgozóipari (tehát gyakorlatilag a magyar ipar döntő része) felhasználás összesen, előbbi 10 493GWh, utóbbi 11734 GWh volt 2007-ben. (én meglepődtem ezen, de ez csak az én hiányosságom).  Ha a kommunális szektor is csatlakozik (miért ne csatlakozna, hisz VÁROSOK csatlakoztak a felhíváshoz), akkor bőven 50% fölé kerülhetünk!

 

Az első linkről hivatkozott ábra

Ha visszatérünk oda, hogy a fogyasztásnak és a termelésnek mindig egyensúlyban kell lennie - ilyen ez a villamosenergia-rendszer... -, akkor egy 25%-os (vagy nagyobb), pillanatszerű csökkenés a fogyasztásban komoly problémákat okozhat. Gondoljunk csak bele, ha a termelési oldalon esne ki 25% (tűnjek ostobának? Vajon hány inkubátor kapcsolódna ki ilyenkor, ááá???), nem örülnénk neki.

És visszatérve a nem műszaki szempontokra. Egy ilyen akció biztos "látványos" (érted?! :-) ) és hangzatos, városok csatlakoznak hozzá, díszkivilágításokat kapcsolnak le. És utána? Letelt az egy óra, mindent lehet visszakapcsolni (pillanatszerű +25% a fogyasztási oldalon, pedig már kezdtek magukhoz térni az erőművek, ááá)? Nem képmutatás ez?

Kedves Mindenki! Tessék takarékoskodni, csak a szükséges mennyiséget felhasználni! Nem kell radikális akciókat kitalálni, ha ésszerűen a mindennapok is megváltoztathatók.

A nyitóábrát innen linkeltem.

Disclaimer: Ennek a posztnak a megírása során egyetlen egy pandát sem öltem meg, nem irtottam ki egy négyzethüvelyknyi esőerdőt sem, és nem emeltem a légköri szén-dioxid koncentrációt 388 ppm fölé (miért, igazából mennyi is?).

10 komment

Címkék: energia villamos föld órája villamosenergia rendszer ne kapcsold le ne kapcsold fel

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr901026929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dübörgő Atomegér · http://nukleraj.blog.hu 2009.03.26. 19:36:08

Visszaadom a dícséretet! Jó kis post!

Végülis jók ezek az akciók! Egyrészt a VER (villamosenergia-rendszer) tudja bizonyítani a rugalmasságát.

Ha meg mégsem sikerül neki, akkor jól összeomlik a hálózat, lesz jó nagy anyagi kár (no meg emberélet veszteség is adott esetben) és akkor mindenki kellőképpen képbe kerül ezekkel a szerény szellemi képességeiket serény szorgalommal párosító mozgalmárokkal kapcsolatban...

asdfjklé1234 2009.03.26. 20:50:14

Az volt amúgy a grínpíszesek válasza hogy nem nem lesz baj, nem érzi meg a VER, mert nagyon kis teljesítményfelvétel esik ki. De akkor meg mi értelme az egésznek?

dzsungel 2009.03.26. 21:46:04

És akkor most a lánchíd kivilágítása pazarlás vagy nem? Miért nincs mozgásérzékelő minden lámpaoszlopon? Miért felfelé világítanak a lámpaoszlopok? Miért nem használ mindenki takarékos izzót?

Amanitin2 (törölt) 2009.03.27. 07:27:06

"Miért nem használ mindenki takarékos izzót?"

azért, mert a tesco gazdaságos villanykörte 30 forint, a philips takarékos égő pedig 2000.

dzsungel 2009.03.27. 07:44:58

@Amanitin2: Tungsram meg van már 600 körül, a 30 ft-ossal meg a nonémek versenyeznek, amelyek még olcsóbbak.

lilabirka 2009.03.28. 10:57:10

Három dolog.

1. Teljesen egyetértek azzal a résszel, hogy az év minden napján kerülni kell az energiapazarlást. Aki erre amúgy nem figyel, ne kapcsolgasson szombat este képmutató módon (és ne tartson a sötét Lánchídon álszent sajtótájékoztatót se, stb.)

2. A kezdeményezés viszont nem arról szól, hogy ezen az estén takarékoskodjunk egy jelentőset! Az ilyen rendezvények mindig is jelképesek, mindig is az összetartozást hivatottak erősíteni, és a kívülállók figyelmét felhívni a célokra, nem saját maguk által áttörést elérni.

Azt mondani, hogy ez a villamosenergia-rendszer kárára lesz, olyan, mint mondjuk a budapesti Critical Mass felvonulást azzal kritizálni, hogy megbénítja a város forgalmát. Igen, megbénítja. Hétvégén, mindössze fél napra, és előre kiszámíthatóan. Mint a Föld Órája is.

3. A villanykörte és az energiatakarékos fénycső nem egymást kizáró alternatívák.

Ahol ritkán van szükségem fényre, és általában rövid időre (előszoba), izzót használok, mert nem kell várni a teljes fényerőre, olcsóbb, és a rövidebb élettartama ellenére sokáig használható lesz. Ahol naponta és tartósan kell világítanom (szoba), takarékos kompakt fénycsövet használok, mert a fogyasztásban az ára megtérül, és az energiát sem pazaroltam ugyanannyi fényre.

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.03.28. 20:53:22

bazz, mikróban melegítettem a kaját... öejj, most lúzer-e vagyok.
Egyébként megérkezett a két kölyökpanda, amit ebay-en rendeltem, valszeg valamelyik kötömött fókabébivel fogom őket agyonverni. Sötétben.

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.03.28. 20:54:49

Az index kirakott egy fekete leplet a nyitólap elé. De mögötte fut az egész, lehet klikkelni és bönmgészni. Bazz, szolgáltatói oldalról ez a totális képmutatás. Ök ezzel még növelik is a site üzemeltetéséhéz szükséges fogyasztást... vagy nem?

Biederman · http://nukleraj.blog.hu/ 2009.03.31. 10:10:32

lilabirka gyakorlatilag leirta a velemenyemet.

Demonstracio celjaval egyetertek.

Maganak a demonstracionak pedig egy feladata van: a figyelem felkeltese. (hireket elnezve ezt el is erte)
süti beállítások módosítása