HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

Munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés motorjai

2009.02.20. 10:58 :: cm121

A nukleáris energia a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés ösztönzője lehet rövidtávon is, és tartósan is. A nukleáris energia az USA gazdaságának kevés határozott pontja közé tartozik. Ez egy megegyezésen alapszik, mivel:

1.     Minden, a klímaváltozással szemben fellépő programnak (és ezek technológiájának) CO2-kibocsátásmentesnek kell lennie, mint a nukleáris energia és a megújítható energiaforrások.
2.     Az USA-nak új alaperőmű-kapacitásra van szüksége.
Munkahelyteremtés már most a nukleáris energia-szektorban
Megkezdődtek az USA nukleáris beruházásai, az elsők az 1970-es évek óta. Ugyan a legkorábbi építkezési munkálatok is csak 2-3 év múlva kezdődnek, az új munkahelyek keletkezése máris megkezdődött. Ugyanis jelentős befektetéseket hajtottak végre és új munkahelyeket hoztak létre azok a cégek, amelyek a nukleáris iparnak nyújtanak felszerelést vagy szolgáltatást.
A NEI (Nuclear Energy Institute) becslése szerint 2008 végére az új atomerőműkkel kapcsolatban a cégek 14.000-15.000 új munkahelyet teremtettek. Ennek anyagi alapja az elmúlt években eszközölt 4 milliárd USD-os befektetés, amelyet további 8 milliárd követ, hogy ezek a cégek az építkezések 2011-2012-es megkezdésekor megfelelő pozícióban legyenek. Az NRC (az amerikai hatóság) jelenleg 17 társaságnak összesen 27 reaktorra szóló kérelmét vizsgálja.
 
1000 MW-ra jutó munkahelyek száma
Atom500
Szén220
Földgáz60
A keletkező új munkahelyek száma jelentősen megnő majd 2011 után, amikor az új létesítések megkezdődnek. Az iparági átlagok szerint 1000 MW termelőkapacitásra a nukleáris iparban 500, a szénerőműkben 220, a gázerőműkben 60 munkahely esik. A létrejövő munkahelyek széles kört ölelnek fel: építőipari, mérnöki, üzemeltetői, stb.
Rövidtávú, középtávú és hosszútávú munkahelyteremtés
A munkahelyek létrehozása három szakaszra bontható:
Előkészítés (2009-2011): Először a telephelyek előkészítését végző cégek vesznek fel alkalmazottakat, illetve a nukleáris létesítményeket ellátó ipari vállalatok és mérnöki irodák bővítik létszámukat. Ezek a munkahelyek jellemzően magasan képzett szakmunkásokat és mérnököket igényelnek.
Létesítés (2011-2016): A kezdeti építkezési munkák 1400-1800 munkahelyet teremtenek közvetlenül, amelyek száma a 2400-as csúcsig megy fel. Ez, ha mind a 26 reaktorlétesítés beindul, 60.000 munkahelyet jelent. A munkák nagyságának illusztrálására álljanak itt a következő számok: 70 km csővezeték, 480 km elektromos vezeték, 66 ezer t acél, 305 ezer m3 beton.
 
 

 

1 komment

Címkék: stat pro új blokk

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr26954423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiburi 2009.05.16. 11:25:45

Talán eljön az az idő, amikor nem az x időre elegendő munkahelyek száma határozza majd meg az államot. Ez amúgy is fenntarthatatlan.

Azt olvastam, hogy egy szociális berendezkedéstől mentes kapitalista társadalomban a lakosság közel egyharmada menthetetlenül munkanélküli lenne, amely természetesen idővel menthetetlenül leszakdó társadalmat képezne, de miért kellene fájjon emiatt a fejünk?

Néha elgondolkodom, hogy mi lenne ha hagynánk a dolgokat ahogy.

Most is elképesztő mennyiségű pénz van belenyomva a leszakadó társadalmak felzárkóztatására és van értelme?

Ilyen tekintetben erősen evolucionista vagyok,és azt mondom kár az árral szembe pisilni, minden megoldódik magától. Lehet hogy nem lesz szép látvány, de tutira megoldódik.
süti beállítások módosítása