HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

Új energiaügyi államtitkár

2010.06.04. 12:33 :: Biederman

Bencsik János az új energiaügyi (és otthonteremtési) államtitkár: Az eredeti szakmája szerint hitoktató és szociológus Bencsik 1990 óta Tatabánya polgármestere. Az elmúlt években energetikai ügyekben hívta fel magára a figyelmet. (forrás)
 

Hitoktató szociológus kombó kicsit megijesztett. Utánanéztem a honlapján is ahol találtam egy egész megnyugtató interjút amiből a jövőről alkotott elképzeléseiről egész sokat tudhatunk meg. A számunkra talán érdekesebb részleteket összeválogatva:

 

Nagyon fontos, hogy lássuk mindannyian azt, hogy energiacsapdában vergődünk. 62 százaléka az ország energiafelhasználásának importból származik. Annak 80 százaléka földgáz alapú, a földgáz 82 százaléka pedig tulajdonképpen két vezetéken érkezik Magyarországra, de egy piacról, tulajdonképpen egy beszerzési helyről. Nekünk mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az épületek korszerűsítése során hatékonyabb fűtési rendszereket hozzunk létre, és a meglévő, megújuló potenciálunkat használjuk ki. Hogyha ezt a programot végig visszük mind az otthonoknál, mind pedig a közintézményeknél, akkor kalkulációk szerint mintegy 25-30 százalékkal lehet - mintegy tizenöt éves távlatban -csökkenteni az ország földgázigényét ebben a szektorban. Más kérdés az, hogy az ipari szektor földgázigénye az fog-e növekedni, illetve a villamosenergia-szektornak az energiaellátáshoz felhasznált primer energia vonatkozásában hogyan és miként fognak tervezni a földgáz alapú konglomerációs erőművekkel.

Legalább 20-25 esztendőre előre kell látnunk, sőt olyan beruházások tervezésénél, amelyek alap erőművek, ahol még messzebbre kell látnunk, tehát világosan kell látnunk azt, hogy nagyon költséges beruházás egy-egy erőműnek a megvalósítása. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy a villamosenergia-termelés vonatkozásában a hagyományos előállítási módokat, a hagyományos erőműveket sem lehet egyik napról a másikra leépíteni, tehát továbbra is lesznek fosszilis energia alapú primer energia alapú erőművek, lesz ezen belül gázerőmű, de Pakson előkészítés alatt van a bővítés. És erre tud rásegíteni a megújuló energia. Szeretném eloszlatni azokat a nagy várakozásokat, hogy majd a villamosenergia-termelést meg fogja oldani a megújuló energia, Magyarországon nem tudja megoldani, kiegészítő jelleggel nagyon fontos szerepet fog betölteni. Ahol viszont a megújuló energiának nagyon nagy szerepe van, az a fűtési energia biztosítása. Ugye, három részből áll össze az ország energiaellátása: van a villamos energia, a közlekedéshez felhasznált energia, ezek 30-30 százalékban oszlanak meg, és mintegy 40 százalék a hő ellátási célú energia felhasználásnak. Ezt kell végre elfogadni mindenkinek, hogy ezt egyszerre kell terítékre tenni, megnézni, hogy hazai erőforrásokból hol vagyunk erősek, hova kell irányítani a nagyon gyors strukturális váltáshoz szükséges erőforrásokat, anyagi erőforrásokat is.
 

 

 

3 komment

Címkék: fidesz megújuló energpol új blokk

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr212055907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amanitin3 2010.06.05. 00:00:34

az orosz földgáztól való függést imigyen javaslom enyhíteni:
földgáz fogyasztói ártámogatást egy az egyben átcsoportosítani egyéb fűtési rendszerekre való áttérés támogatására.
rögtön nem lenne olyan népszerű a ferroli kombicirkó.

Biederman · http://nukleraj.blog.hu/ 2010.06.07. 11:21:39

Volt mostanaban par remenyt kelto cikk ebben a temaban. Pl: www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&place=hirkereso&nID=447725

az "al-zold" kifejezes tetszik igazan : )

HyL 2010.07.14. 10:02:28

Az a jó, hogy van energiaügyi helyettes államtitkár is, csak másik, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. Ő Kovács Pál, aki 1988-tól a Paksi Atomerőműben dolgozott, majd a 2000-es évek elejétől az OECD NEA energetikai projektvezetője volt. Örvendetes, hogy ő az energetikához, azon belül is az atomhoz értő szakember.
süti beállítások módosítása