HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

Budapesti Szkeptikus Konferencia

2009.02.24. 13:51 :: cm121

Budapesti Szkeptikus Konferencia
a Műegyetem Fizikai Intézetének rendezvénye
2009. február 28.


Hely: BME Fizikai Intézet F29-es tanterem

A szkeptikusság nem kereső foglalkozás. Nem állíthatjuk, hogy nem jár haszonnal, ha az ember nem vásárol vízautót, mágneses takarót, nem vesz részt piramisjátékokban, de a kiadás elmaradásán túl bevétellel nem jár.

Szkeptikusnak lenni nem világnézet, de még csak annak a tagadása sem. Végképp nem politikai mozgalom, amelynek elvakult párttagokra van szüksége, nem latolgatókra, netán kételkedőkre.

Demokráciában a szkeptikusság megtűrt álláspont. De csak tűrt, mert bizonytalanságot kelt. Gyakran azonosítják a gyanakvással, mert a gyanakvó sunyi, negatív figura, alkalmas a hozzá hasonlók lejáratására is. Pedig a szkeptikus nem feltétlenül visz magával esernyőt, azonban elereszti a füle mellett a hosszú távú prognózisokat.

A szkeptikusnak nincs ellenére, ha valami nem egyértelmű. Nem ragaszkodik hozzá, hogy a dolgok feketék vagy fehérek legyenek, azonban törekszik annak megállapítására, hogy milyen valószínűséggel fehérek vagy feketék. Nem akar választani a „mobiltelefonok ártalmasak az egészségre” és a „mobiltelefonok semmilyen hatást nem gyakorolnak az élő szervezetre” állítások között, inkább arra kíváncsi, milyen vizsgálatok történtek a mobiltelefonok egészségkárosító hatására nézve.

A szkeptikus is társas lény, és örül, ha gondjait, észrevételeit minél több emberrel oszthatja meg. Ezért szervez alkalmanként konferenciákat, amelyek résztvevőiben az átlagosnál nagyobb a szkeptikus alapállás elfogadása. Ennek persze megvan az a veszélye, hogy kialakul bizonyos belterjesség, az összekacsintás lehetősége, ami a kívülállókra elidegenítő hatású.

Különösen erős a klubhatás, ha a helyszín nem semleges, hanem a Műegyetem fizikai nagyelőadója. Ez tette lehetővé az eddigi konferenciákon egyes témák feldolgozásának jó hatásfokát, de automatikusan korlátozta a más szakmájú hallgatóságot. Ez utóbbi elkerülésére idén gondunk lesz rá, hogy minden előadás lényegét középiskolai érettségi színvonaláról meg lehessen érteni – ha kell, „jeltolmácsot” alkalmazunk.

A szkeptikus álláspont hatásos terjesztésének módja a média bevonása, segítségének igénybevétele. Ezt szolgálta az eddigiekben az internetes helyszíni közvetítés, majd a neten, illetve DVD-n való hozzáférés a konferenciák anyagához. Ugyanakkor a konferenciákon számos bírálat hangzott el a média áltudományt erősítő szerepvállalása miatt. (áltudomány = antiszkeptikus marketing tevékenység, amely csalárd módon a tudományra hivatkozva használja ki az emberi hiszékenységet) Idén is nagyon fogunk ügyelni arra, hogy csak az arra érdemes médiával foglalkozzunk.

Szólj hozzá!

Címkék: budapest oktatás konferencia

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr18962960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása