HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

Az OL3 projekt

2009.02.10. 12:41 :: bokorszány

A titokzatos név nem valami hidegháborús katonai program fedőneve, feltehetőleg még a finnek sem tudják kimondani az Olkiluoto atomerőmű nevét (főleg hétvégén, részegen), így a 3. blokk építését rövidítve emlegetik.

Az Olkiluoto atomerőműben két forralóvizes blokk (BWR) üzemel, ezeket 1978-ban ill. 1980-ban indították. Tulajdonosuk és üzemeltetőjük a szépnevű Teollisuuden Voima Oyj (szintén nem véletlenül csak TVO). A TVO nem a megszokott módon üzemelteti az erőművet: a vállalatot anno 16 ipari és energetikai cég alapította azzal a céllal, hogy saját maguknak termeljenek olcsón, megbízhatóan villamos energiát. Az OL1 és OL2 mellett a TVO-nak a Meri-Pori szénerőműben is részesedése van. A megtermelt villamos energia elsősorban a TVO részvényeseié, a maradékot piacra viszik.

Az új, 3. blokk elvi engedélyét a finn kormány 2002 januárjában, míg a parlament 2002 májusban hagyta jóvá 107:92 arányban. (Többedik nekifutásra sikerült csak az elfogadás, utoljára 1995-ben bukott el ilyen kezdeményezés.) A TVO elég vakmerően egy eddig még csak papíron létező reaktortípust, az Areva EPR (European Pressurized Water Reactor) reaktorát választotta. A döntés eléggé megpezsdítette az európai nukleráj poshadt állóvizét (de szép képzavar): 1991 óta nem kezdtek új blokk építésbe egész Európában - ekkor is csak a franciák persze. Ráadásul a közgondolkodást is megváltoztatta a döntés: sok embertől hallottam: pont a finnek? Dehát ők olyan környezettudatosak! (Lehet, hogy mégsem az ördögtől való az az erőmű?)

A projekt természetesen az új reaktortípus összes gyermekbetegségét előadja. Az eredetileg 5 évre tervezett építés már most kb. 2,5 év csúszásban van (2009 helyett 2012-re jósolják most az indulást), problémák adódtak a primer köri csővezetékek gyártásával, és a beton minőségével is. Ennek megfelelően a költségek is nőnek, az eredeti 3 milliárd euró helyett várhatóan valahol 4-5 milliárdnál áll meg a számla. Természetesen az Areva a TVO-t, a TVO az Arevát vádolja a csúszások miatt.

Az építkezés azért zajlik, 2008. decemberében 4000 munkás dolgozott, ennek legnagyobb része (30%) lengyel. Eddig 182 000 m3 betont öntöttek az épületekbe. A turbinacsarnok főberendezései (turbina, generátor, stb.) már az épületben vannak, telepítésük zajlik.

A blokk egyik legfontosabb eleme, a reaktortartály is megérkezett 2009. január 4-én. A tartály a fedéllel együtt potom 526 tonnát nyom, és a Japan Steel Works és a Mitsubishi Heavy Industries készítette Japánban. A tartályt 2008 október végén pakolták hajóra Japánban. A reaktorépületbe akkor lehet majd beállítani, ha kész az épület, és a reaktorcsarnok fő daruját beállították.

Az eddigi nehézségek sem tudták azonban elrettenteni a finneket: zajlik a verseny, ki építheti meg az ország 6. blokkját. Múlt héten a Fortum szolgáltató (amelynek a TVO-ban is van részesedése) adta be az elvi engedélykérelmet a munkaügyi és gazdasági minisztériumhoz a Loviisa-3 megépítésére, a TVO azonban már 2008 áprilisában beadta a kérelmet Olkiluoto-4-re, a Fennovoima Oyj pedig idén januárban kért engedélyt új blokk építésére, ennek helyszíne még nincs eldöntve. Ez az OL4 látványterve:

Ez pedig a Loviisa-3-é:

Sok egyéb infó (és a képek forrása) a TVO és a Fortum oldalain.

2 komment

Címkék: epr új blokk

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr82934497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Biederman · http://nukleraj.blog.hu/ 2009.02.10. 15:54:44

Szerintem azt fontos megjegyezni a költségnövekedésről, hogy a finnek fix árra szerződtek, szóval akármennyibe is kerül az Arevának ők csak 3 milliárdot fizetnek.

Dübörgő Atomegér · http://nukleraj.blog.hu 2009.02.25. 10:59:31

Mi a helyzet az Oliluoto hulladéktárolójával? Én alig találok róla infót...
süti beállítások módosítása