HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

Magyar energiapolitika 1.

2009.02.05. 14:00 :: Biederman

Szeretnék egy sorozatot a különböző magyar energiapolitikai koncepciókról. Első körben az érvényben levő energiapolitikának futnék neki. Ami mindenképpen előrelépés a korábbi 1993-ashoz képest, de a sajtóvisszhangot figyelve nem mindenki elégedett vele. Az anyagot sok szempontból szét lehet szedni, én csak egy nézőpontból vizsgálnám első körben.

CO2 kibocsátás csökkentése és az energiapolitika.

A stratégia 1-11. pontja tartalmazza az általános célokat a 12. pont pedig konkrét feladatokat fogalmaz meg a kormány számára az első 11 pont megvalósításához. Ha valamit egyáltalán komolyan lehet venni a stratégiából akkor az a 12. pont.

Atom:

12. pont konkrétabb feladatai közül, kettő foglalkozik atomenergetikával:

f) kezdje meg az új atomerőművi kapacitásokra vonatkozó döntés-előkészítő munkát. A szakmai, környezetvédelmi és társadalmi megalapozást követően a beruházás
szükségességére, feltételeire, az erőmű típusára és telepítésére vonatkozó javaslatait kellő időben terjessze az Országgyűlés elé;
g) gondoskodjon a nukleáris hulladékok végleges elhelyezésére irányuló programok
megfelelő végrehajtásáról és megvalósításáról, az ehhez szükséges feltételek biztosításáról; 

Ezzel gyakorlatilag minden benne van, amit egy ilyen anyagnak ebben a témában tartalmaznia kell. A háttéranyagból nem egyértelmű, hogy ez az új blokk a régi kiváltására vagy a mellé épülne.

Megújulók:

Csak egy és egy fél feladatban beszél megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos tennivalókról, ott is teljesen általános feladatokat meghatározva. (Az is sokat elárul a hozzáállásról, hogy a terjedelme kisebb mint a gázzal vagy épp a szociális szempontokkal foglalkozó részek terjedelme.)

Gáz:

Gázfelhasználás csökkentéséről gyakorlatilag egy szó se esik az anyagban, csak az importfüggés enyhítéséről és a tranzit és beszerzési források növeléséről. Ha megnézzük a kiegészítő anyag 2020-as jóslatait a földgázfelhasználást 430-469 PJ/év közé becsli (ez ma is valahol ebben a nagyságrendben van: 13-14 milliárd köbméter gáz fogy egy évben ami 33-35 MJ/m3 értékkel 429-490 PJ/év)

Szén, lignit:

OGY határozatban egy szó se esik róla és ha jól nézem a kiegészítő anyagban, a szénfelhasználás se igen akar csökkenni… (Persze százalékosan csökken, abszolút értékben nem igazán.)

 

Számomra az aktuális magyar energiapolitika röviden: rakjuk bele a célok közé az összes aktuális és divatos EU-s szöveget, de a gyakorlatban inkább ne csináljunk semmit.

3 komment

Címkék: vélemény energpol

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr93924050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alavespocok 2009.02.06. 13:27:53

A lignitet stratégiai okokból nem lehet elvetni. Ez az egyetlen energiahordozó ami nagy mennyiségben van itthon jelen.
A gázkérdést majd megoldja a piac. Egy idő után nem lesz miből dotálni és akkor majd kiborul a bili. Nálunk ez már csak így megy...
Az a helyzet, hogy új, modern energia termelő egységekhez pénz kell, sok pénz ami most nincs. Így nem is várható semmi komoly változás. Új blokk építését én csak a német energetikai cégek segítségével tudom elképzleni. Értsd: Itt megépül mondjuk 4000 MW kapacitás. Ebből 2000 MW-t folyamatosan exportálunk a fritzeknek. Ők kapják a tiszta olcsó villanyt. Mi a tranzitdíjat, adóbevételt, modern erőművet, munkahelyeket, a kockázatot és a hulladékot. Szerintem nem rossz üzlet. Ők meg elmondhatják, hogy milyen szépen lemondtak az atomenergiáról...

Biederman · http://nukleraj.blog.hu/ 2009.02.10. 10:40:53

@alavespocok: Atomerőműves megjegyzéseddel egyetértek. Én is erről álmodok : ). De ha már 4000MW akkor ne feltétlenül mind Paks.

Lignit: most egy kb 500MW-os blokkot terveznek építeni, ami kiváltana idővel a jelenlegit. Nekem ez azt jelenti, hogy ez az 500MW az a hosszú távú potenciál amit lignitből ki lehet hozni. Ez kevesebb mint a fele a magyar vízenergia potenciálnak. Lignit előbb utóbb elfogy, vízenergia talán nem. (+ Szerintem minden ilyen anyag értékesebb annál, hogy simán elégessük.)

Dübörgő Atomegér · http://nukleraj.blog.hu 2009.02.25. 12:39:44

A magyar energiastratégiával nekem az a fő bajom, hogy nincs. Anno elolvastam párszor azt a 3,5 A4 oldalat, amit OGY határozatként elfogadtak energistratégiának, és csak jelmondatok voltak benne. "Törekedni kell, hogy biztonságos legyen, de arra, is hogy közben olcsó. Meg diverzifikálni kell, de közben szem előtt tartani, hogy környezetbarátok maradjunk. Stb..."

Egyszerűen nincs tartalma. Így tehát azt lehet építeni, aki amit akar... Meg ki tud lobbizni.
süti beállítások módosítása