HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

ENS-YGN a COP-15 éghajlat-változási konferencián

2010.03.11. 13:35 :: FINE

ENS-YGN COP-15 mellékesemény: európai fiatal mérnökök találkozója egy nyílt vitában az atomenergiáról és a fenntarthatóságról

 

COP 15: Kiotó 2 a terítéken

 

Az ENSz COP15 konferenciája (Az ENSz tagszervezeteinek konferenciája a klímaváltozási keretegyezményről (UNFCC)) 2009 december 7-től 18-ig zajlott a dániai Koppenhágában. A cél egy 2010 utáni, globális szén-dioxid-kibocsátási szabályozás alapjainak létrehozása volt. Ehhez az aláíró tagoknak meg kellett egyezni az egyéni kibocsátás-csökkentési célokról.

Óriási hallgatóság


Az ambicíózus célok nagy érdeklődést keltettek a nem-kormányzati szervezetek között. 45-50 ezer résztvevő regisztrálta magát erre a fő eseményre a nemzeti delegációk és nem-kormányzati szervezetek, csakúgy, mint a megfigyelők soraiból. A konferenciaterem kapacitása és a belépési igények közötti különbség bejutási problémákat okozott, különösen a konferencia második hetén. Végül csak a regisztrált résztvevők harmada juthatott be az épületbe. Többórás (nemritkán 6-9 órás) sorbanállás kellett, hogy az értékes belépőkhöz hozzá lehessen jutni.


Az ENS-YGN vezette az egyetlen nukleáris oldaleseményt


 Az Európai Nukleáris társaság és annak ifjúsági tagozata képviselte a nukleáris közösséget a WNA/FORATOM és a NAÜ mellett, megszervezve egy mellékrendezvényt az alábbi címmel: Találkozó fiatal, európai mérnökökkel nyílt vitában a nukleáris energiáról és a fenntarthatóságról.  A WNA/FORATOM és a NAÜ standjai a központi teremben volt. Sok látogatót fogadtak, akiket kiterjedt tájékoztatókkal láttak el. Hat YGN tag szerte Európából alkotta a nukleáris delegációt: Neil Crewdson (brit YGN, Sellafield), Arnaud Meert (Belga Nukleáris Társaság, Westinghouse), Steven Knol (Holland YGN, NRG) Alekszej Lokhov (Francia Nukleáris Társaság YGN, CEA), Matthias Horvath (svájci és spanyol YGN, ENUSA) és Edouard Hourcade (ENS-YGN elnök, CEA). Az ENS-YGN megjelenés előkészítését egy 15 fős, igen aktív csoport végezte a konferencia előtti több, mint 6 hónapban.
Mint Poznanban (COP14), buzgó, nem kormányzati szervezetek százai jelentkeztek itt is, hogy a konferenciaidőszak két hetében a mellékeseményekre biztosított időpontokban megjelenjenek. A szervezőknek még egyszer végig kellett menniük egy szigorú kiválasztási eljáráson és erős bátorításra volt szükségük, hogy bele ne vesszenek a mellékesemények szervezésébe. Az ENS-YGN a WNA-val együttműködve megszervezte az egyedüli mellékeseményt, amely a nukleáris energiával foglalkozott.

Magas színvonalú tájékoztatás


Az ENS-YGN meghívott hátrom előadót:

  • Arnaud MEERT a belga YGN-től több értékelést is bemutatott a nukleáris energia CO2-kibocsátásáról.Kimutatta, hogy az üzemanyagciklus lépéseinek jelentős hatásuk van ezen a téren, amely lépések következésképpen erősen országfüggők.
  • Christian STOFFAES (CEPII) bemutatta a nukleáris energia és a bioüzemanyagok kibocsátási céljait összehasonlító globális forgatókönyveket.
  • Jan Horst KEPPLER (OECD/NEA) zárta le az előadásokat a klímaváltozásra vonatkozó politikai és gazdasági kihívások áttekintésével, amelyekkel a nukleáris közösségnek szembe kell nézni.

Alexey Lokhov és Edouard Hourcade moderalta a vitát.
A közönség kérdéseket tett fel az urántartalékokkal és a hulladékkezeléssel kapcsolatban. A dolgozók és a létesítményekhez közelben élők életkörülményei is szóba kerültek. A vita után több informális beszélgetés folytatódott a felszólalók és a résztvevők közt, miközben dán süteményekből falatoztak.

Innovatív kommunikációs anyagok


Brossúrák százait osztottuk szét a nézők között, amely brossúrák képregényekkel, rajzokkal és tényekkel segítették elő a nukleáris energia – pontosabban a nukleáris biztonság és a fizikai védelem, a hulladékkezelés, a nukleáris energia és a CO2-kibocsátás kapcsolatát. A bossúrák célja az volt, hogy az emberek egyes tipikus vélelmeire válaszoljon. A tájékoztató anyagokat széles körben terjesztettük, különös tekintettel a résztvevő országok standjait.
Az ENS-YGN által szervezett esemény sok résztvevő szerint sikeres volt. Sok megbízható információval szolgáltunk nekik és megvilágosítottuk, hogyan tud valójában a nukleáris energia beavatkozni.
Köszönjük az ENS, NRG, Westinghouse, Sellafield Ltd, WNA és a CEA támogatását az eseményhez.

Edouard Hourcade
ENS-YGN elnök (2009-2011)

Fordította: Csuvár Miklós

Szólj hozzá!

Címkék: koppenhága cop ens ygn

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr891831237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása