HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

Egy kis statisztika

2009.02.05. 11:00 :: bokorszány

Jelenleg 438 atomerőművi blokk üzemel a világon, ezek összes nettó beépített kapacitása 371,576 GW. Az IEA (International Energy Agency) szerint 2006-ban az atomerőművek a világ villamosenergia-termelésének (19 014 576 GWh) kb. 15 százalékát adták (2 793 030 GWh).
Az üzemelő atomerőművek országok szerinti bontásban:

Közben 44 atomerőművi blokk áll építés alatt világszerte, róluk is van diagram:

Főleg ez utóbbi ábráról lehet izgalmasságokat leolvasni. Kína például jelenleg épp megduplázza blokkjai számát, a 11 üzemelő mellé épp 11 épül. És ez még csak a kezdet, 2009-2010-ben még 14 új blokk építését akarják elkezdeni. Ebben aztán mindenféle nyalánkság található: két EPR (az Areva reaktora, ilyen épül a finneknél és a franciáknál is), vagy épp négy(!) AP-1000. Utóbbi a Westinghouse 3. generációs típusa, évek óta kész tervvel, de még senki nem vett belőle eddig, a kínaiak viszont gondoltak egyet, és egyből négyet. (Gondolom a Westinghouse is kiírta, hogy „egy - nyóccász, sok - összász”) És hogy még ez se legyen elég, még kb. száz további blokkot terveznek építeni úgy 2030-ig (persze ennek megvalósulása kétséges, de a negyede sem lenne kispályás).

Az oroszok is mernek nagyot álmodni, a most épülő 8 blokk mellett potom 36-ot szeretnének indítani 2020-ig, ebből 11-re a pénz is meg van, tehát minden bizonnyal tényleg megépülnek.

Ééééés a legszebb, legjobb az ábra alja: a kevéssé demokratikus országok mellett két nyugat-európai ország, és az USA is szerepel, azaz megtört a Csernobil óta tartó jég (khmm…képzavar), igazi piacgazdaságban is épül új blokk.

Forrás: Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, WNA
 

3 komment

Címkék: stat új blokk

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr3924066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alavespocok 2009.02.06. 13:17:52

Ez mind szép és jó. A gond csak az, hogy az erőmű építés gyenge pontja a tartály. Ha nincs acél és nincs tartály akkor nincs új blokk. Az olyan kicsiknek mint mi ez a legnagyobb baja. Ha Kína, India beleáll az atomba akkor nem lesz kapacitás nekünk. Ha jól tudom akkor a finn EPRhez is a japó gyártják az üstöt. Mondjuk nekünk westinghoust kéne venni, de ez más kérdés.

bokorszány 2009.02.10. 11:50:07

@alavespocok: Igen, per pillanat tényleg a tartály a gyenge pont. De a piacgazdaság már csak olyan, hogy ha kereslet van, előbb-utóbb kínálat is lesz. A Mitsubishi pár hónapja jelentette be, hogy triplázzák a termelőkapacitást. Viszont gondot okozhat az időtényező, jó sok megrendelésnek be kell ahhoz futnia, hogy érdemes legyen új gyárakat felhúzni, lehet h. most (=pár éven belül) kellene lépni emiatt.

Biederman · http://nukleraj.blog.hu/ 2009.02.11. 10:45:16

@bokorszány: Indítasz egy kovácsműhelyt? Van egy kis félretett pénzem, szívesen beszállok : ) .
süti beállítások módosítása