HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

FINE szakmai hétvége Szolnokon

2011.03.12. 19:01 :: FINE

Február utolsó hétvégéjén került megrendezésre a Magyar Nukleáris Társaság Fiatalok a Nukleáris Energetikáért (FINE) szakcsoportjának éves szakmai találkozója Szolnokon, ahol a 2010-es év nukleáris eseményeit és a szakcsoport beszámolóját, illetve jövőbeli terveit hallgathatták meg az érdeklődők. A dermesztő hideg ellenére 50 elszánt végzett és még tanuló mérnök, fizikus, illetve más szakmabeli vett részt a találkozón, ahol a csoport működésén kívül a hazai, illetve globális nukleáris energetikai kérdések voltak napirenden.

Csajbók Viktória (BME) FINE elnök és Kósa Péter FINE titkár a tavalyi év civil eseményeit foglalták össze. Beszámoltak a februárban, Brüsszelben tartott európai nukleáris ifjúsági megbeszélésről, a többi európai egyesület munkájáról. Az ugyanitt tartott PIME2011 konferencián a FINE a Sziget fesztiválon történő rendszeres megjelenés hátterét mutatta be. A jövőben magyar-belga ifjúsági nukleáris együttműködés várható.
Boros Ildikó (BME NTI) elmondta: 2010-ben 442 atomerőművi blokk üzemelt összesen 375 GW beépített villamos kapacitással. A világon 66 blokk épül, és ez a szám részben a kínai befektetéseknek köszönhetően tovább fog növekedni. Az Európában épülő blokkok száma 8. A finnországi Olkiluoto indítását 2013-ra tervezik, míg a franciaországi Flamanville-t 2014-re.

Csuvár Miklós (OAH) az év INES (Nemzetközi Nukleáris Eseményskála) besorolású eseményeiről tartott beszámolót. Az események zöme a hétfokozatú skálán INES 2 besorolású volt, ugyanakkor előfordult 4-es fokozatú esemény is: indiai szeméttelepen orvosi műszerekből származó sugárforrásokat fedeztek fel, emiatt hét személy többletdózist szenvedett el.

Horváth Ákos (MTA KFKI AEKI) előadásában közelebb kerülhettünk a „nukleáris betűszavakhoz”. Megismerhettük az EU energia- és klímacsomagját, az Európai Stratégiai Energia-technológiai Tervet (SET-terv), amely növeli Európa innovációs képességeit az energetika terén. Szóba került a SNETP (Fenntartható Nukleáris Energia-technológiai Platform) által javasolt ipari kezdeményezés a IV. generációs reaktorok fejlesztésére; illetve a cseh-magyar-szlovák együttműködésű ALLEGRO projekt.

Breitner Dániel, geológus (MTA KFKI AEKI), a globális uránkészletek földtani értékelésében összefoglalta az urán geokémiáját, az ércesedési környezeteket, illetve a meglévő urántartalékokat és készleteket. Nős Bálint (RHK Kft.) a radioaktív hulladékok kezeléséről adott átfogó képet a hazai helyzetre fókuszálva. A KKÁT-ban meglévő 16 kamrát 37-re tervezik bővíteni. Osvay Károly (Szegedi Tudományegyetem - SZTE) a szuperlézerről elmondta, a projekt négy helyszínen fog megvalósulni. Szegeden a mintegy 200 TW teljesítményű, attoszekundumos lézerimpulzusok lehetőségeit fogják kutatni. Vajta Zsolt (ATOMKI) a debreceni Atommagkutató Intézetet, az ott folyó kutatási munkát mutatta be.

Németh Csaba (Pannon Egyetem) a hőerőművekből származó szénsalak szigetelőként való felhasználásának során keletkezett többletdózisról tartott előadást. Méréseiket Ajkán, Várpalotán, és Tatabányán végezték. Réfy Dániel (BME) a fúziós energiatermelés jelenlegi helyzetét és a jövőbeli terveket elemezte. Beszámolt az ITER jelenlegi állapotáról, rávilágított a fúziós energiatermelés rendkívül kedvező adottságaira.

Végül Csajbók Viktória összegezte a FINE 2011-es terveit, amelyek között a civil tájékoztatás ismét kiemelt szerephez jut. Az objektív kommunikáció főbb és hatékonyabb eszközei: a fiatalok közvetlen megszólítása fesztiválokon és az MNT iskolai programjában, a FINE honlap (www.nuki.hu) angol nyelven elérhetővé tétele.

 

Csajbók Viktória, Kocsis György

BME

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr692750061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása