HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

A FINE követeli az OAH elé épített fal Célzott Biztonsági Felülvizsgálatát

2011.09.21. 17:09 :: FINE

Az esetleges súlyos baleseteket elkerülendő a FIatalok a Nukleáris Energetikáért (FINE) szeretné sürgősen felhívni a Greenpeace vezetőinek és aktivistáinak a figyelmét, hogy súlyosan és gondatlanul veszélyeztették az OAH előtti demonstrációban részt vevők életét és testi épségét. Az OAH előtt gondos tervezés nélkül, rohammunkában felállított fal nem földrengésálló, egy esetleges földmozgás esetén a fal leomlása súlyos, esetleg halálos sérüléseket okozhatott volna a fal előtt a földön ülő aktivistáknak. Felszólítjuk a Greenpeace-t, mutassák be a fal földrengésállóságáról kiállított hatósági vizsgálatok eredményét. Szeretnénk látni a jegyzőkönyvet az építkezésben résztvevők megfelelő munka- és balesetvédelmi oktatásáról. Felszólítjuk a Greenpeace-t, hogy mutassák be a hatósági szakvéleményt, amely bizonyítja, hogy a fal szélsőséges időjárás esetén sem dől a tövében ülőkre.

Külön megjegyezzük, hogy a paksi atomerőmű egy méretezési földrengés esetén sem keverne életveszélybe egy civilt sem, szemben a Greenpeace mai akciójával.

A FINE továbbá szeretné kérni a Greenpeace-t, hogy mutassák be ISO14001 minősítésüket, ami bizonyítja a környezetellenőrző rendszerük gondos működését, számoljanak be róla, hogy milyen fenntartható energiaforrásokat használtak fel az építőanyagok előállítására és szállítására (ha egyáltalán azt használtak), illetve hogy milyen írott hulladékkezelési stratégiájuk van az OAH elől lebontott építőanyagokra.

A Greenpeace sokszor vádolja a biztonsági szerveket részrehajlóságukról, és követelik a nukleáris szervek működésének és gazdálkodásának átláthatóságát. A Greenpeace gazdálkodásának nyilvánosságra hozatala nélkül nehezen hihetjük el, hogy a szervezet az - egyébként nagyon fontos- környezetvédelmi megfontolások mellett esetleg nem lobbi érdekeket szolgál ki. Amennyiben a demonstrációról kiderülne, hogy bejelentés, engedély nélkül zajlott, illetve zavarta meg egy állami hivatal működését, úgy az akcióhoz forrást biztosító felelőssége is felmerülhet az esetleges jogi lépések során. Felhívjuk a Greenpeace figyelmét, hogy a térkővel burkolt járda rongálódása esetén akciójuk csoportosan elkövetett garázdaságnak minősülhet.

Akciójuk ráadásul felesleges is volt, hiszen a Paksi Atomerőmű Célzott Biztonsági Felülvizsgálata még nem zárult le, mint ismeretes, eddig csupán az előrehaladási jelentés készült el. A jelentés elkészültének a Greenpeace által is bizonyára ismert határideje 2011. december 31.

Kipihenendő, a Greenpeace aktivistáinak a mai nap fáradalmait ajánljuk olvasásra a következő dokumentumokat (és természetesen minden érdeklődőnek):

Célzott Biztonsági Felülvizsgálat célkitűzései:

(http://www.oah.hu/web/v2/portal.nsf/att_files/brochur/$File/CBF%20elv%C3%A1r%C3%A1sok_v5.pdf?OpenElement)

Az Előrehaladási Jelentés is természetesen nyilvános:

http://www.atomeromu.hu/sajtokozlemeny_20110815

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr933243857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lolcode · http://isten.aldja.szalaiannamari.at 2011.09.25. 13:59:13

a greenpace egyertelmuen az olajlobbi altal penzelt sotetzoldek gyulekezete. ok azok akik egve haggyak a villanyt allandoan de odakotozik magukat a siknekhez hogy a normalis embereknek olcson tisztan aramot eloallito atomeromu ne tudjon mukodni. odaig meg nem jutottak el hogy nem az energiatermeles a problema hanem a fogyasztas. azt sem ertik hogy 100x annyi ember hal meg koolaj kitermeles es felhasznalas kovetkezteben mint atomenergia hasznalat soran. ezeket az agymosott zombikat kuldi a koolaj lobbi az utcara a kornyzetvedelem zaszlaja alatt hogy nevetseges vadaskodasokkal es szandekos felrevezetessel elerje azt amit eddig nem sikerult a kormanyokon keresztulverni. remelem mar nem sokaig kell elviselni ezeket a felnotas bohocokat.

Permian 2011.09.27. 11:38:00

Nagyot nevettem! :)

Csak egy gondolat a Greenpeace-ről, nem teljesen saját, de szerintem érdemes megfontolni. Aki jól ismeri az energiatermelés és az atomenergia hatásait, könnyen azt hiszi, hogy a GP-t kilóra megvette/megveszi a szén-olaj-gázlobbi (noha valami látszat-tiltakozást ezek ellen is csinálnak elvileg). Szerintem ez nincs teljesen így.

Inkább két dolog lehet: egyrészt, hogy rengeteg magánember és cég van (főleg a gazdag Nyugaton...), aki komolyan azt hiszi, hogy ha ő egyedül furikázik az autójával és befűt a légkonditól túlzottan lehűlt lakásában, de "cserébe" ad némi pénzt egy zöldszervezetnek (ami mondjuk a Greenpeace), azzal "kipipálta" a környezetvédelmet, és elkönyveli magáról, hogy hozzájárul a világ jobbá tételéhez.

Másrészt pedig egyszerű cirkuszról van szó, ami biztos szórakoztató, annak is, aki csinálja, meg annak is, aki nézi. Tehát a "szolgáltatás", amit nyújtanak: a "cirkusz a népnek". A valóságos problémákhoz egy cirkuszi előadásnak vagy van köze, vagy nincs, nem kell rajta számonkérni. De nem is szabad hagyni, hogy a nézők komolyan vegyék. A tisztességes bűvész is "bevallja", hogy nem varázsol.

Szóval szerintem ha a GP-nek pénzt ad valaki, két alapigényét is kielégítheti: a látványosság-vágyat és a lelkiismeret-megnyugtatást is. Emellett persze a szén-olaj-gázlobbi tudja, hogy ez így nekik kapóra jön. A "megújulókról" (egy amerikai honlapon módszeresen elkezdték a "megbízhatatlanok" megjelölést használni rájuk, szerintem el kéne terjeszteni itthon is :) ) pedig pontosan tudja, hogy nem fognak beleköpni a levesébe.
süti beállítások módosítása