HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

Az ATOMMAG CENTENÁRIUMI ÉVE - Pályázati Felhívás

2011.01.03. 17:50 :: FINE

2011-ben több jeles évfordulót ünneplünk. Sir Ernest Rutherford száz éve, 1911-ben tartotta híres előadását és publikálta híres cikkét, amelytől számíthatjuk az atommag felfedezését. Maria-Sklodowska Curie is száz éve kapott kémiai Nobel-díjat a rádium és a polónium felfedezéséért (a kémikusok erre tekintettel hirdették meg a "Kémia Nemzetközi Évét"). Ezek mellett 2011-ben lesz E. Rutherford születésének a 140. évfordulója is. Ezeknek az évfordulóknak a megünneplésére, de elsősorban az atommag felfedezésének centenáriuma alkalmából a Magyar Nukleáris Társaság

 

PÁLYÁZATOT hirdet.

A pályázatban részt vehet minden magyar nyelven tanító hazai és határon túli általános- és középiskola kollektívája.

A pályázatra jelentkezés: 2011. január 1. és 2011. május 31. között.

A pályamunkák beadásának határideje: 2011. október 15.

A pályázat fővédnöke Pálinkás József akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A pályamunkákat egyetemi vezető oktatókból, valamint az oktatással kapcsolatban álló tudományos-műszaki szakemberekből álló Kuratórium fogja értékelni.

A pályázat díjai a következők:

I. díj: 500000 Ft
II. díj: 300000 Ft
III. díj: 200000 Ft.

A pályázaton nyert összegeket a nyertes iskolákban a fizika oktatásának fejlesztésére (pl. szertárfejlesztés) kell fordítani. A pályázatot támogató intézmények különdíjakat is adhatnak. A különdíjak elnyeréséről is a Kuratórium dönt.

A pályázat célja:

Annak elősegítése, hogy az iskolák olyan rendezvényeket szervezzenek az Atommag Centenáriumi Éve kapcsán, amelyek a fiatalok (és rajtuk keresztül szélesebb társadalmi rétegek) figyelmét jobban ráirányítják az atommagfizika és a nukleáris technológia békés felhasználásának hasznosságára minél több különböző területen a klímakímélő energiatermeléstől az orvosi alkalmazásokig. Cél az, hogy a fiatalok ismerjék fel az atommagfizika  és a belőle táplálkozó nukleáris módszerek hasznát és szükségességét a mindennapi életben, és értsék meg, hogy a XXI. század előttünk álló nagy kérdéseinek a megoldása elképzelhetetlen a tudomány legújabb vívmányainak a segítségül hívása nélkül.

A pályázat végrehajtása.

A pályázat az iskolák kezdeményező készségére és kreativitására támaszkodik, és nagy szabadságot ad az iskoláknak. A 2011 októberében beadásra kerülő pályamunkának annak a dokumentációját kell tartalmazni, hogy az iskola milyen módokon, milyen rendezvényekkel próbálta megvalósítani a pályázat által kitűzött célokat. Egy iskola egyetlen pályamunkát adhat be. Célszerű a Kuratóriumot az év során tartott rendezvényekről előre értesíteni, hogy a Kuratórium megfigyelőt küldhessen a rendezvényre ha azt szükségesnek tartja. A  pályamunkában csak olyan rendezvény(eke)t lehet szerepeltetni, amely(ek) a pályázatra történt jelentkezés és 2011. október 14. között zajlott(ak), továbbá amelyet a pályázó iskola kifejezetten az Atommag Centenáriumi Éve megünneplésére szervezett, és amelyen az Atommag Centenáriumi Éve 2011 logo szerepelt. Egy iskola több ilyen jellegű rendezvényt is szervezhet a fenti időintervallumban, és ezek mindegyikét szerepeltetheti a pályamunkájában. A pályamunka a szokásos írásbeli leíró részen túl tartalmazhat információhordozókat (CD, DVD stb.), amelyek a Kuratóriumot segítik a pályamunkában dokumentált rendezvények megítélésében és az alábbi szempontok szerinti elbírálásban.

A pályamunkák bírálati szempontjai

- a rendezvények szakmai színvonala;
- a rendezvények általános hatása (a résztvevők száma, internetes
megjelenés stb. Külön fel kell tüntetni, ha iskolán kívüli esetleg nemzetközi hatása is volt a rendezvénynek);
- a rendezvények ötletessége, újszerűsége, kreativitása, figyelemfelkeltő hatása.

Különösen bátorítjuk az olyan rendezvényeket, amelyek

- az évfordulókhoz szorosan kapcsolódnak;
- a fizika kísérletes oldalát hangsúlyozzák;
- a résztvevő tanulókat aktívan bevonják (pl. tanulókísérletek, tanulói projektek stb.);
- az atomenergiával kapcsolatos téveszmék és indokolatlan félelmek eloszlatására irányulnak;
- a XXI. század globális problémáival, és az azokra adható válaszokkal foglalkoznak;
- amelyeknek olyan eredménye (terméke) is van, amely más iskolákat is segíthet a pályázat által kitűzött célok elérésében.

Az eredmények közzététele

A pályázat eredményéről az iskolák írásban kapnak tájékoztatást 2011. novemberében. Az eredményt megjelentetjük az Interneten is, a Magyar Nukleáris Társaság, valamint az Atommag Centenáriumi Éve honlapján (http://www.wyn2011.com). A díjakat a Magyar Nukleáris Társaság 2011. évi Ünnepi Közgyűlésén adjuk át a nyerteseknek 2011. decemberében. A nyertes iskolák pályázatot készítő tanárai meghívást kapnak a 2011. évi Nukleáris Technikai Szimpóziumra, hogy ott az oktatási szekcióban 20 perces előadás (prezentáció) keretében számoljanak be az Atommag Centenáriumi Évének a megünnepléséről az iskolájukban.

Jelentkezés a pályázatra:

A pályázatra a részvételi szándékot az iskola igazgatója, vagy a fizika munkaközösség vezetője legkésőbb 2011. május 31.-ig levélben jelentheti be a Magyar Nukleáris Társaság titkáránál (postacím: Neubauer István OAH 1539 Budapest Pf. 676), vagy online is regisztrálhat az Atommag Centenáriumi Éve weblapon. Csak a jelentkezés után szervezett rendezvények számíthatók be a pályázat értékelésébe. Ezért minél korábbi jelentkezés ajánlott.

Az Atommag Centenáriumi Éve alkalmat kínál arra, hogy a magyar társadalom figyelmét ismét felhívjuk a természettudományok oktatásának, valamint a tudományos kutatásnak a szükségességére. Legyen ez egy társadalmi megmozdulás, és legyen ez a pályázat is ennek a része!

Minden kedves Pályázónak nagyon jó munkát és sok sikert kívánunk!

Budapest, 2010. december.

Dr. Sükösd Csaba A Kuratórium elnöke
Holló Előd A Magyar Nukleáris Társaság elnöke

PS: Az Atommag Centenáriumi Évéhez kapcsolódó további megjegyzések

1) A pályázati kiírás letölthető.

2) NEMZETKÖZI KÜLÖNDÍJ: A Magyar Nukleáris Társaság kezdeményezéséhez több nemzetközi szervezet is csatlakozott - többek között az Európai Nukleáris Társaság (ENS) is. Az ENS felhívta a tagszervezeteit, hogy az országaikban szervezzenek a magyarországihoz hasonló megmozdulásokat. Az ENS különdíjat is felajánlott a legjobb ilyen rendezvénysorozatnak. Az ENS különdíját egy nemzetközi zsűri fogja odaítélni. Erre a különdíjra természetesen hazai létesítmények is pályázhatnak, amennyiben a rendezvényeiknek valamilyen angol nyelvű leírása, dokumentációja van.

Szólj hozzá!

Címkék: 2011 mnt ens atommag éve

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr852557857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása