HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

Gondolatok a magyar geotermikus kincsről

2010.05.21. 11:31 :: Biederman

Gondolatok a magyar geotermikus kincsről

Volt egy cikk nemrég a Piac és profitban A magyar geotermikus kincs két atomerőművel ér fel címmel. A cikk hatására FINE-s levelezőlistán és magánban is volt pár reakció. A témát legjobban összefoglaló Szerbin Pável levelét be is tenném ide:
 

Kicsit utánanéztem a 300 fokos geotermiának, mellyel Illés Zoltán szerint 4000 MWe kapacitást lehetne működtetni Magyarországon. Kb. 10 percig tartott a neten. Ajánlom figyelmetekbe az alábbi linkeket. Különösen az utolsót, amely egy színvonalas tudományos szintű előadás.

Geotermikus energia (Tankönyvtár)
A geotermikus energia épületgépészeti hasznosításának lehetőségei I.
Nagy entalpiájú geotermikus rendszerek

Fentiekből számomra a következő következtetések adódtak:

1. Jelenleg 180 db olyan kutunk van, aminek a hőmérséklete > 60 oC. Víz felhozatala kompresszorozással nem gazdaságos, szivattyúzni kell, ami a magas hőmérséklet miatt szerkezeti problémákat okozhat. Gond lehet a homok, nagy sótartalom, korrózió, robbanásveszélyes gázok. A jelenlegi törvények szerint a felhozott vizet vissza kell sajtolni, mert a nagy sótartalom miatt veszélyes a környezetre. Gondoskodni kell a vízkőlerakódás meggátlásáról.

2. A hőmérsékletgradiens azt mutatja, hogy a felszínről a Föld középpontja felé sugárirányban haladva 1 km mélységnövekedés hány °C hőmérséklet emelkedéssel jár. A Földön ez átlagosan 30 °C/km, Magyarországon 50 - 60 °C/km. Tehát a 300 fokos víz, ha van ilyen egyáltalán, még nálunk is igen mélyen lehet.

3. Eddig Mo-on csak max kb. 200 fok körüli víz meglétét merték feltételezni egyetlen helyen, Fábiánsebestyénnél. Több kőzetben mértek már 200 foknál magasabb hőmérsékletet, de vízben még nem.

4. Feltételezik, hogy a Pannon medence aljzatában a kőzetek hőmérséklete már 3500m mélységben elérheti a 200 °C-ot. Van pár fúrás amelyekben ténylegesen >200 °C-ot mértek. Ezek egyike sem érte el a medencealjzatot. Tehát a még magasabb aljzat-hőmérsékletek becslése nagy területeken csak kisebb talpmélységű fúrások adatainak extrapolációjával történt.

5. Jelentősebb elektromos teljesítményt leadó (többször 10 Mw) geotermikus erőműhöz szükséges mélységtartományban általában már nincs elegendő kitermelhető termálvíz. Ezekben az esetekben a nagy mélységben repesztéssel összenyitott kutakból a felszínről keringetett folyadékkal lehet felhozni a hőt. Erre Magyarország nagy területein 3500-4000 m mélységben nyílhat lehetőség.

6. Kisebb hőmérsékletű vízhez lehet alkalmazni Kalina-ciklus, binér-üzemet, de csak kb 1-10 MW erejéig kaphatunk energiát.

7. Minden geotermális hasznosítás esetén vissza kell sajtolni a vizet, mert nagy a sótartalma és mert kimerül a forrás.

8. 2003-ig az egész világon összesen 2800 MWe geotermikus energiakapacitás épült ki. Azóta ez biztos nőtt, de hogy nálunk 4000 MWe legyen hamarosan, az elég vad elképzelés.

9. A mélységi geotermia energetikai hasznosításának költségeiről még csak becslés sincs. És akkor sem ezer MW nagyságrendű, hanem csak többször 10 MW-os erőművekről lehet szó.

10. Ezeknek az adatoknak Illés úr is utánanézhetett volna, mielőtt nyilatkozik. 

 

10 komment

Címkék: vélemény geotermikus

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr452020289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amanitin3 2010.05.22. 19:21:17

Miért kell a termálvizet felhozni? Le kell fúrni egy szondát. Szondában hideg víz le, forró víz föl. Azzal meg azt csinálsz, amit akarsz.

Biederman · http://nukleraj.blog.hu/ 2010.05.22. 19:32:13

@Amanitin3: cikkben benne van, hogy: "2003-ig az egész világon összesen 2800 MWe geotermikus energiakapacitás épült ki."
tudsz esetleg peldat mondani arra, hogy hol csinaltak ezt igy?

Amanitin3 2010.05.24. 00:00:38

ha tudnék, akkor nem kérdést tettem volna fel, ugye.
Egyébként ha geotermikus energia mint gyűjrőfogalomról beszélünk, akkor tudok. a harminc millió földes hőszivattyú mind így működik.
Gondolom arról van szó, hogy áramtermeléshez akkora teljesítményű hőcserélő kell, amekkorát nem lehet föld alatt megcsinálni.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2010.06.08. 10:07:42

@Amanitin3:

Kicsi a hatásfoka, az 1 m2 szonda /hőcserélő/ felületen talán ha 5-20 W-ot tudsz átvinni, nyilván a mélységbeli kőzet - fluidum hőmérsékletének is a függvényében. A szonda körüli kőzet hőmérséklete pedig annak is függvénye, hogy milyen régen termeled ki a mélybeli hőt. Minél régebben, annál kevesebb hőmennyiséget és hőfokot kapsz.

one_away 2011.03.17. 16:02:35

na, ez a téma sem most volt, de csak most találtam ide. Azt lehet tudni, hogy ezt a forró vizet nem lehet-e fűtésre használni? Forró víz fel, kihűlt le, egy körforgásban?

Csavarhúzós 2011.03.19. 16:55:41

@one_away: Szerencsés esetben igen, Bólyban például így fűtenek sok épületet.

one_away 2011.03.22. 09:53:19

@Csavarhúzós: ó, először is kösz a választ. Az elvi része tényleg ennyi? Levezetni egy U alakú csövet és forgatni benne a vizet? Ha ennyire egyszerű, miért nem így fűtenek az egész világon? Ha jól gondolkodom, igencsak aláverne a fosszilis nyersanyagok felhasználásának, és gyakorlatilag kiapadhatatlan.

Csavarhúzós 2011.03.22. 10:48:44

@one_away: Levezetni egy U alakú csövet és forgatni benne a vizet?
-Nem, annak nem elég nagy a felülete a hőátadáshoz. Egyik csövön feljön a víz, pár km-el odébb meg lemegy. Lent pedig remélhetőleg kialakul a hőmérsékleti rétegződés, azaz a visszapumpált hideg víz lemegy jó mélyre, és felnyomja onnan a forrót.
Ha csak a cső lenne, elég hamar lehűtené a környékét. Voltam uránbányában több mint 1 km mélyen, aztán arra számítottam, hogy pokoli lesz, mert 53 fok a kőzethőmérséklet. De nem, mert a folyamatos szellőztetés (radon ellen) annyira visszahűtötte a vágatokat, hogy a kőzetet tapogatva hidegnek érződött. Tehát a geotermikus energia kulcsa, hogy a víz minél nagyobb térfogatot járjon át, mert az energiasűrűség elég kicsi.

>Ha ennyire egyszerű, miért nem így fűtenek az egész világon?
-Pont azért, amiért nincs mindenütt termálfürdő, ugyanis az kell hozzá, hogy
*megfelelő hőmérsékletű
*megfelelő vízhozamú
hőforrást találjanak.

one_away 2011.03.22. 10:53:09

@Csavarhúzós: Tehát ez csak termálvízzel megy? Úgy, hogy (most direkt sarkítva a leírást) lefúrunk a magmáig, beöntjük a csapvizet és az visszajön melegen, nem megy?

Csavarhúzós 2011.03.22. 11:09:28

Elvi lehetősége megvan, csak a technikai problémák... Még nem sikerült lefúrni a magmáig. Sőt az is gondot jelent, hogy földgázt termeljünk ki 4-6km mélyről:
index.hu/tudomany/gaz070111/
süti beállítások módosítása