HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

Bővülhet a fizikus mesterképzés

2009.06.22. 15:36 :: FINE

Elképzelhető, hogy a jövőben új lehetőség kínálkozik a tanulmányaikat a Természettudományi Kar (TTK) fizikus mesterképzési szakán (MSc) folytatni kívánók számára. Jelenleg tervezik az orvosi fizika, mint negyedik szakirány elindítását. Az ezzel kapcsolatos feladatokról és az aktuális helyzetről Dr. Légrády Dávidot, a BME Nukleáris Technikai Intézetének (BME NTI) adjunktusát, az új szakirány szervezőjét kérdezte Papp Eszter a Műhely újságírója.

Az orvosi fizika korábban a Villamosmérnöki és Informatikai Kar által gondozott egészségügyi mérnök posztgraduális képzés része volt, amely a Bologna-rendszerre való áttérés következtében MSc szintre került, az orvosi fizikát pedig a minisztériumi előírásoknak megfelelően a fizikusképzésbe kellett integrálni.

Az orvosi fizika a nemzetközi nómenklatúrában a következő négy területet öleli fel: röntgendiagnosztika és komputertomográfia (CT), mágneses rezonancia képalkotás (MR), izotópdiagnosztika, valamint a sugárterápia. A fenti felsorolás gyakran kibővül a sugárvédelemmel, ugyanis egy kórházi orvosfizikus munkájához a betegek és a kórházi alkalmazottak sugárterhelésének monitorozási feladatai is hozzátartoznak 

A képzési tervet jelenleg készítik elő az Egyetemen belüli akkreditációra. A célkitűzéseknek megfelelően színvonalas elméleti és gyakorlati tananyag összeállítására törekednek. A szakirány szervezője kifejtette, hogy a jelentős műszerigénnyel bíró gyakorlatok megvalósításához szükség van orvosi műszer- és szoftverfejlesztő cégek közreműködésére is, melyek közül néhánnyal már kapcsolatban áll a BME NTI. A szintén elengedhetetlen klinikai gyakorlat megismertetéséhez, illetve az orvosi vonatkozású tantárgyak oktatásához orvosi felsőoktatási intézmények és klinikák munkatársaival kell együttműködni.

A jelentkezők közé elsősorban fizikus BSc diplomával rendelkezőket várnák, illetve azokat, akik a fizikus MSc képzésben részt vehetnek. Konzervatív becslés szerint évente körülbelül öt hallgató végezne. A valós érdeklődés ennél nagyobb, hiszen a szakirány még nem indult el, de már akadnak szakdolgozatot, illetve diplomamunkát készítők, akik e területen tevékenykednek.

Az adjunktus lapunknak elmondta, hogy Magyarországon egy orvosfizikus kórházban, valamint orvosi műszer-és szoftverfejlesztő cégeknél tudna elhelyezkedni. Hozzátette, hogy a hazai rendeletek rengeteg fizikus alkalmazását igénylik az orvoslásban. Ilyen képzés híján a keretet nem lehet feltölteni, illetve európai viszonylatban is hiány van orvosfizikusokból. 

A szakirány elindítását 2010 szeptemberére tervezik, ehhez fel kell mutatni az oktatói bázist, a műszerparkot és a képzés fenntartásához szükséges pénzügyi erőforrásokat. Nyitott kérdések persze még akadnak, például az MR-képalkotáshoz tartozó ismeretek oktatását, vagy a finanszírozást illetően. Légrády Dávid bízik benne, hogy mind a tervek, mind az eddig kapott ajánlatok megvalósulnak, így a szakirány meghirdethető lesz az idén ősszel megjelenő Felsőoktatási Tájékoztatóban.
 

A tervezett képzésről részletesebben hallhattunk a szakmai hétvégénken. Előadás elérhető itt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás bme kecskemét orvosi fizika radiologia

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr21190901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása