HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

Mennyi megawatt is a milyen típusú és hány blokk?

2009.03.26. 11:52 :: Dübörgő Atomegér

A Napi Gazdaságban megjelent egy rövid hír, amit alább be is idéznék teljes terjedelmében:

  

Napi Gazdaság

2009. március 26., 2. oldal, Papp Zsolt

 

Már hétfőn szavazhatnak Paks bővítéséről

 

A szocialisták azt kezdeményezték, hogy a képviselők már jövő hétfőn szavazzanak arról az országgyűlési határozati javaslatról, amely zöld utat adna a Paksi Atomerőmű fejlesztéséhez. A javaslatot a gazdasági bizottság egyhangúlag támogatta, a testület elnöke, az MSZP-s Podolák György azért kezdeményezte a rövidített tárgyalást, hogy az ügy nehogy hónapokra elakadjon a közeljövőben várható politikai viták miatt. A házszabálytól való eltéréshez négyötödös többség szükséges, ám mivel minden frakció támogatja a hazai atomerőművi kapacitás bővítését, nagy a valószínűsége, hogy összejön a rapid tárgyaláshoz szükséges négyötöd. A kormány által benyújtott országgyűlési határozati javaslat kétszer ezer megawattos atomerőművi blokk tervezésének megindításához kéri a parlament elvi engedélyét. Az így megépülő blokkokkal 2020 után – átmenetileg – megduplázódhat a paksi energiatermelés, ám a jelenleg működő blokkok a 2030-as években végleg leállnak. A mai tervek szerint egy ezer megawattos blokk megépítése 2,5-3 milliárd euróba kerül, ám üzemeltetése sokkal olcsóbb, mint a gáz- vagy szénerőműveké. Bár az erőművek megépítése az MVM feladata lenne, mind a Fidesz, mind az MSZP ragaszkodik ahhoz, hogy a létesítmény továbbra is állami tulajdonban maradjon.

 

Ezzel a hírrel van egy nagyon nagy bajom. Megismétlődik benne egy olyan állítás, ami tendenciózusan megjelenik a magyar sajtóban. Erre az állításra gondolok: az OGY (OrszágGYűlési) határozati javaslat „kétszer ezer megawattos atomerőművi blokk tervezésének megindításához kéri a parlament elvi engedélyét.”

 

Mi is ezzel a bajom? Első körben az, hogy az OGY határozati javaslat nem erről szól. Az összesen 1,75 effektív oldal tartalmú javaslat itt olvasható. Kiemelném a lényegét: „A fenti vizsgálatok elvégzése után célszerű meghatározni az új atomerőművi blokk(ok) pontos típusát, nagyságát és paramétereit, valamint a blokk(ok) kereskedelmi üzembe helyezésének időpontját.”

 

Ez a nagyon fontos zárómondat arra utal, hogy a bővítés során felépítendő atomerőművi blokk(ok) típusa, kapacitása és száma is szakmai vita során alakulna ki a közeljövőben, és nem az 1980-as évek végének terveit poroljuk le a 2 darab, egyenként 1000 MW kapacitású VVER-1000 típusú blokk felépítésével. (A régi, leporolt tervek megvalósulására igencsak remek példa a 4-es metró is.)

 

Amúgy meg, hogy szőrszálhasogató legyek, atomerőművet nem fogunk mi „tervezni”, hanem a megfelelő, nagy cégek és konzorciumok által már megtervezett, más országokban már felépített és üzemelő, vagy éppen építés alatt álló, vagy addigra felépülő típusok közül a nekünk megfelelő kiválasztását végeznénk el, erről folyik a vita a szomszéd postban is.

 

Elintézhetném a dolgot egy legyintéssel, hogy a sajtó már megint pongyola, és a cikk írója képtelen volt elolvasni az 1,75 oldalnyi forrást. De sajnos a magyar valóság rákényszerít az alábbi, veszedelmes, mert nem szakmai, hanem politikai töltetű gondolatokra.

 

Tapasztalható, hogy hazánkban az OGY határozatok szövege sokkal kevésbé lényeges, mint az, hogy mi jelenik meg a sajtóban, pláne ha az a valami tendenciózusan jelenik meg. Egy ilyen sajtóhír olvastán az ember reflexből végiggondolja, hogy ki lehetett a hír valódi forrása? Ez igen valószínűen maga Podolák György, vagy valaki más, aki szintén a határozat megszülésénél bábáskodik. Kérdés, hogy miért informálja a sajtót pontatlanul eme határozati javaslat tartalmáról valaki, aki annak szövegét igencsak jól ismerheti – vélhetően?

 

Nagyon remélem, hogy rosszul gyanítom, és fel is emelem a szavam az ellen, hogy bármelyik politikusunk előre bátorkodjon sejteni a Magyarország számára megfelelő atomerőművi típust, és már most sejtését a társadalom torkán lenyomni fáradozzon!

 

Ez ugyanis szakmai kérdés. Számos szakmákat érintő, de szakmai kérdés, és még megvitatása, illetve a szakmai konszenzus kialakítása előtt állunk.

 

A szakmai vitát és a szakmai konszenzus kialakulását mellőzni, vagy figyelmen kívül hagyni sem a biztonság, sem a gazdaságosság irányában nem hat.

 

És nem mellesleg, én is, mint szakember, feleslegessé válok…

 

Hahó! Építsük a tudás alapú társadalmat pl. a tudás felhasználásával, OK? Teremjen a magyar föld okos koponyákat, és aztán ne is lehetetlenítsük el, üldözzük külhonba, magyarul: ne mellőzzük őket! És akkor majd én sem politizálok szakemberként, ha a politikus urak is mellőznek atomerőmű típust választani, politikusként. Helyettem, nélkülem. Mármint: helyettünk és nélkülünk. Amit cserébe ajánlok: működni, sőt: gazdaságosan és biztonságosan fog működni az atomerőmű (meg az ország).

 

Fel kéne fogni végre: nélkülünk, vagyis a szakemberek nélkül nem gurul a szekér, maximum az első kátyúig!

 

Remélem, hogy feleslegesen aggódtam.

 

Mindamellett örülök, hogy gyorsan átnyomják az amúgy korrekt szövegű OGY határozatot, mielőtt beindulna a parlamenti libikóka... Akkor tán nekiállhatunk turbósan dolgozni a bővítés előkészítésén. Ami szükséges, időszerű és bölcs lépés lenne.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr701026691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

becquerel · http://energiaalsag.blog.hu 2009.03.26. 15:46:26

Na legalább majd nem lesz meglepetés, hogy a döntésekből nem csak úgy en bloc a társadalmat, hanem a szakembereket is kihagyják. Isten hozott a való világban.

Dübörgő Atomegér · http://nukleraj.blog.hu 2009.03.26. 16:09:11

@becquerel:
A való világ nem ez. Ez csak itt abszurdisztánban a sajnálatosan gyakori valóság.

Amúgy AE esetében azért nagyon más a helyzet, mint autópálya és metró ügyben. Itt sokkal fontosabbak vagyunk az üzemeltetés és az építés során is, ráadásul a szakma nagyon nagy része igazi akadémiai tudós, aki autonómiához van szokva, szerteágazó külföldi kapcsolatai vannak, több lábon áll, nem úgy mint pl. az építőmérnökök. A mi kikerülésünk könnyen azzal járhat, hogy a legjobbak ezt hajtják végre: bőrönd bepakol, EU-ban/USA-ban ropogós euróért/dollárét dolgozik, sok szmájli hazaküld e-mail-ekben...

Mint az akadémián elkezdődött nyilvános vita is mutatja, vagy akár ez a blog, nem vagyunk hajlamosak pikk-pakk elfogadni, hogy nekünk mi is a konszenzusos szakmai álláspontunk. És aligha lehet nélkülünk építeni/üzemeltetni.

A hajdani csikócsapat, aki Paks építésénél összeállt -- és bizony remek csapat volt a maguk idejében -- már nem nagyon állhat a sorompóba mire itt építés lesz. Sok új ember kell, őrségváltás lesz a szakmában. Generációváltás várható, elég hirtelen, sok új emberrel. Új emberek, új felfogás... :)

Tőlem mantrázhatod a cinikus alapokon nyugvó pesszimizmusodat. Ha elég sokan csinálják ezt, akkor ez is lesz a valóság. Én inkább dolgozom, és próbálok majd benne lenni az új építésben. A magam kis hozzáállásával.

becquerel · http://energiaalsag.blog.hu 2009.03.26. 16:12:11

@Dübörgő Atomegér:

"Ez csak itt abszurdisztánban a sajnálatosan gyakori valóság."
"Ha elég sokan csinálják ezt, akkor ez is lesz a valóság"

Akkor most mi is a valóság?

Dübörgő Atomegér · http://nukleraj.blog.hu 2009.03.26. 16:23:23

"Gyakori." Eztet tetszettem leírni: "Sajnálatosan gyakori valóság." Még elismerem azt is, hogy jellemző hazánkra.

A ritka valóság meg az, hogy nyilvánosan vitatkozunk a megfelelő szakmai döntésen AE építés ügyében.

becquerel · http://energiaalsag.blog.hu 2009.03.26. 16:43:17

@Dübörgő Atomegér: na ebben egyetértünk. Egészen ritka valóság.

Dübörgő Atomegér · http://nukleraj.blog.hu 2009.03.27. 11:02:57

A HVG legfrissebb, vagyis 2009/13 számában Vezércsel címmel viszont példásan korrekt cikk olvasható ugyanezen témában. Amint elektronikusan is elérhető lesz, linkelem!

becquerel · http://energiaalsag.blog.hu 2009.03.27. 13:51:41

Ha már korrekt elemzés: index.hu/gazdasag/magyar/2009/03/27/draga_lenne_az_uj_paksi_aram/

Na, ennyit a szükséges, időszerű és bölcs lépésekről. A többi mellébeszélés.

Dübörgő Atomegér · http://nukleraj.blog.hu 2009.03.27. 14:27:39

@becquerel:

Ne haragudj, de a korrektséget miből szűrted le? Hogy mindjárt azzal az állítással kezdik, hogy "Ha megvalósulna a Paksra tervezett 2000 MW teljesítményű új nukleáris kapacitás...", amit éppen vitatok itten a postomban is? Felsmann úr is előre tud valamit, amit én még nem?


És mi is az állítás? Hogy AKKOR majd X Ft lesz az előállítás, miközben MOST Y Ft?

És milyen forintról beszélünk? Majd AKKOR MOSTANI forintban termel az új AE, vagy AKKORI forintban, mégha időközben nem is lesz már forint?

És mennyiért termelnek AKKOR a versenytársak? Mihez kellene hasonlítan az előállítási árat, ha a versenyképességet akarjuk mérlegelni? A mostani, önmaga létesítését már megtérített atomerőmű MOSTANI előállítási árához, vagy inkább az egyéb, AKKOR újonnan építhető erőművek AKKORI előállítási költségeihez?

Egyszóval: Mihez képest annyi a miben számolt mennyi?

És főképpen: hány és milyen típusról, milyen finanszírozási konstrukcióról beszélünk????

Egyébként semmi döbbeneteset nem mond a tanulmány (pontosabban az Indexes interpretációja), csak ennyit: számoljunk előbb utána!

Amit meg konkrétan írnak a "Mindenütt elúsztak az árral" fejezetben, annak nagy része egyrészt tényszerűen nem igaz, másrészt elfelejtik megemlíteni a pozitív példákat, a japán, kínai, koreai építéseket. Szintén csend van a tobzódó amerikai engedélykérelmezésekről. A történet meg ezzel együtt lenne kerek...

De azt hiszem ennek külön posztot kell szánnunk...

becquerel · http://energiaalsag.blog.hu 2009.03.27. 14:58:53

@Dübörgő Atomegér: "csak ennyit: számoljunk előbb utána!"

És igen, ebben a mezőnyben már ez is igen progresszívnek és korrektnek hat (már az eredeti tanulmány).

Melyik része tényszerűen nem igaz? Ja, nem 3,9 + 50%-kal drágább a finn erőmű, hanem 3+57%, így mindjért más, tényleg.
Japán-kína-korea: azért Kínát ne használjuk referenciaként, a Szovjetuniót sem szokás. Korea és Japán meg egyrészt más világ, értsd korlátozottab a piac, mint az Eu-ban, másrészt ha itt építünk, akkor itteni példákat kell figyelembe venni - ami meg nem túl dicsőséges, ld. finno, flamanville.
Az amerikaiakról meg majd akkor beszéljünk, ha majd elkezdenek építeni is. Meg ha már befejezték, ugye, mert szerintem a bekerülési költséget abból nem lehet megbecsülni, hogy engedélyt kértek, meg hogy tobzódnak, na ne.

Dübörgő Atomegér · http://nukleraj.blog.hu 2009.03.27. 15:16:25

@becquerel: Egyet értünk, vegyük alapul a közelmúltban befejezett építéseket, és akkor nem az EPR-ekről kell beszélnünk Olkiluotoban és Flamanville-ban, nem is a 60-as és 70-es évek amerikai blokkjairól, de nem is az ameriaki kérelmekről, hanem a már jó ideje üzemelő ABWR-ekről.

Illetve a jövőre vonatkozóan is megpróbálhatjuk megbecsülni, hogy milyen költségek várhatóak, ha egy adott típusból már a sokadik épül fel, rutinból. Magyarország ugyanis nem kíván prototípust építeni, ebben teljes az egyetértés. Így duplán esnek ki az Olkiluoto és Flamanville projektek mint egy-az-egyben tanulságú példák.

Kínát pedig nem kell kiejteni, nyugati és orosz cégek is építenek ott. Az más kérdés, hogy a hazai építésű hazai kínai típusokat hagyjuk ki a játékból szrintem is!

Majd egy komplett posttal, vagy válaszcikkel jelentkezünk, ez nem komment szintű dolog.

Amúgy átfutottam az anyagot, én ilyen minőségű "tanulmányt" mint kutatási jelentést nem írnék alá. Ez kb. egy kicsit komolyabb internetes böngészgetés terméke.

Dübörgő Atomegér · http://nukleraj.blog.hu 2009.03.27. 15:21:29

És természetesen a GENIII atomerőművek versenyeznek csak.

Dübörgő Atomegér · http://nukleraj.blog.hu 2009.03.27. 15:45:53

@becquerel: Hű de korrekt kis tanulmány... Bár elhatároztam, hogy a közgazdasági részét nem kommentálom, csak elolvasom és csak a műszaki részéhez ugatok hozzá, azért ez keményen leveri a lécet:

3. oldal: "Az utóbbi, nem túl életszerű[en optimista] feltételezés mellett az erőmű a modellben vizsgált 30 éves életciklus(2) utolsó 10 évében képes egyre javuló stabil jövedelmezőséget biztosítani"

3. oldal 2. lábjegzyet: "A nemzetközi gyakorlatban előfordulnak 40, sőt 60 éves üzemidővel kalkuláló modellek is. Azt gondoljuk azonban, hogy figyelemmel a modellünkben alkalmazott egyszerűsítő feltételre, mely szerint nincs szükség új beruházásokra a futamidő során, a 30 éves modell jól közelíti a várható eredményt függetlenül a technológia esetleges további alkalmazhatóságától."


Ez ám a korrekt elemzés!!!! "előfordulnak 40, sőt 60 éves üzemidővel kalkuláló modellek is" :) :) :) Ja, előfordulnak... Például az összes... A GENIII atomerőművek 60 év üzemidőre méreteztetnek, ugyebár.

Gratulálok, és mi lesz ha még teljesen végigolvasom?

becquerel · http://energiaalsag.blog.hu 2009.03.27. 16:56:10

@Dübörgő Atomegér: szerintem a fentiek inkább a közgazdasági részhez tartoznak.
Ellenben, ez végre valami, amivel lehet vitatkozni. A határozat indoklásában ugye semmi sincs, az MVM szövegeit meg nem lehet komolyan venni. 1200 USD/kW kapacitásköltség, ne vicceljünk. Megjegyezném, hogy FB ceruzája vékonyan fog, láttam már durvább becsléseket is (pl. Moody's). De várom a posztot.

Dübörgő Atomegér · http://nukleraj.blog.hu 2009.03.27. 17:15:43

Ahun-a az új poszt!

Amúgy nevetni fogsz: Összességében örülök a Felsmann Balázs "elemzésének", mert tényleg elkezd valamit: a nyilvános vitát a közgazdasági vonalon. Erre bizony reagálni kell, és nem csak az én szintemen...

Szóval ebben bizony egyetértünk.

Jó lenne majd a minőséget is emelni viszont...

alavespocok 2009.03.30. 17:48:30

A témához és gyanakváshoz csak annyit hogy itt Pakson a moszkoviták már arról beszélnek hogy kinek milyen feladatai lesznek a bővítés kapcsán. Csak azt nem vágom hogy ezek a népek hol lesznek a beruházás idejére hiszen zömük 50 körül van... Nekem nem lesz gond megtanulni oroszul de nagyon nagyot hibázunk ha orosz technológiát veszünk.
süti beállítások módosítása