HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

Derült atomklíma az Energia Klub egén, időnként felhőátvonulással

2009.02.13. 10:37 :: cm121

Február 11-én a Merlin Klub-ban tartották az Energia Klub „Nukleáris reneszánsz vagy atombarokk?” című előadássorozatának első részét: „Van-e jövője az atomenergiának?”. Az előadásokat havonta tartják két héttel az OAH által tartottak után, összesen 5-öt 5-öt. A mai alkalom címe „Van-e jövője az atomenergiának?” volt. A meghívott vendégek Dr. Vári Anna (VA, szociológus, MTA), Dr. Kávási Norbert (KN, környezetmérnök, Radioökológia Tisztaságért Társadalmi Szervezet) és Perger András (PA, projektvezető, Energia Klub) voltak. A program vezetője Veiszer Alinda volt. A műsorvezető kérdései után jellemzően a meghívottak egyike ragadta meg a szót és fejtette ki nézeteit az alábbi témák egyikében, majd az estét a hallgatók kérdéseivel zárták.

 

Támogatottság

PA: A felmérések mismásolnak. A PAE kérésére-közreműködésével végzett felmérések 70 % fölé, az Eurobarometer 50 % alá teszi az atomenergetika támogatottságát. Svédország és Nagy-Britannia ugyan felülvizsgálta az álláspontját, de alapvető változás nincs a világban. Teljesítménynövelések és élettartam-hosszabbítások lesznek, de összességében az atomerőműk (ae) száma és termelése csökkenni fog.

VA: A hozzáállás sokat változott. Amerikai kutatások szerint az 1950-80-as derűs, majd az 1980-1995-ös viharos időszakot, a jelenlegi borult idő követte. A továbbiakban inkább csak felhőátvonulásokra kell számítani. A felmérések eredményei erősen függnek a feltett kérdéstől és a szocio-demográfiai viszonyoktól (pl. a képzettek, a hagyományos gondolkodásmódhoz közelebb állók támogatják, a nők elutasítóbbak). (Itt PA megjegyezte, a  környezetvédelmi-antinukleáris szervezetekben valóban van egy erős női vonal.)

Ellátásbiztonság

PA: Hollandia, Norvégia és Kína lehet energetikailag független, azonban a kis országok nem. Ez az üzemzavari helyzetekkel kapcsolatos szaktudásra is igaz (ld. 2003).

Veszélyesség

KN: Az ae-k környezetében élők nagyobb bizalommal viseltetnek, mivel ezeket a területeket monitorozzák, ami a romlást jelzi és a beavatkozásra is lehetőséget nyújt. Az előírt dóziskorlátok (1 mSv/év/állampolgár, 0,1 mSv/év/Paks) olyan szigorúak, hogy ezek betartása – márpedig a PAE, de egyéb létesítmények is messze alatta vannak - mellett sem a determinisztikus, sem a sztochasztikus következményekkel nem lehet érdemben számolni. Ennél veszélyesebb az átlagos háttérsugárzást többszöröző salakbeton. Az autózásnak is megvan a maga kockázata. A CT egy ae-nél jóval megterhelőbb, orvosi haszna miatt mégis bevállaljuk. A nap- és a szélenergia kisebb kockázatú, de volumene miatt csak éhségcsökkentésre jó.

PA: Az ae-t nem szabad önmagában vizsgálni. A teljes üzemanyagciklus már jelentős terheléssel jár. A 2 európai feldolgozólétesítmény 105-szer többet bocsát ki, mint az összes európai ae együtt.

VA: A hozzáállást és a veszélyérzetet alapvetően 3 dolog határozza meg: az észlelt kockázat, a vélt előny és az ellenőrző szervekbe vetett bizalom.

Lerakók

VA: A lerakókkal kapcsolatban figyelembe veendő 104 év geológiai távlat. Ennek átlátása nem elvárható. Finnország – ahol nagy a hatóságba és az érintett szervezetekbe vetett bizalom – és Svédország közel áll a nagy aktivitású hulladékok végleges tárolójának kialakításához. Az USA-ban Nevada állam ellenállt és a 9/11-miatt kialakult terrorfenyegetettségre hivatkozva tudta csak az elnök rendeletileg a lerakót elindítani. Máskor gazdasági ösztönzés kell az olyan településnek, amely fejlesztésre szorul. Fontos a bizalom. Ha egy létesítmény megnyitóján ott az MTA-elnök, akkor az nem lehet olyan veszélyes. De azok a helyszínek is befogadóbbak, ahol már folyt hasonló tevékenység. Belgiumban 2 település versengett a lerakóért. A lokálpatrióta büszkeség is közrejátszik, hogy „Mi a köznek teszünk szolgálatot.” Ott a nyertes nem pénzt kért, hanem a helyszínen nukleáris tudás-képző központ kiépítését és politikai tőkét máskorra.

KN: Az ilyen lerakók kibocsátása – már csak a többfokú védelem miatt sem – valószínű. Magyarországon a hulladékfeldolgozás csak Paksra szorítkozik, nem jelentős a kockázata. Az ae-ket valóban a teljes üzemanyagciklussal együtt kell vizsgálni. Szembe kell nézni a hulladékelhelyezéssel az erőműnek. Ez jövőbelátást és együttműködést is igényel. A csehbányai, regionális, kommunális hulladéklerakó a viták miatt elesett az EU-támogatástól.

Társadalmi határok, képzés

VA: A társadalmi hatások mellett társadalmi feltételek is vannak. Ha – tegyük fel – 200 év múlva nem lesz nukleáris ipar, akkor a hulladékok kezeléséhez sem lesz meg a tudás. Nagy-Britannia a szükségleteket felismerve nukleáris szakképzést kezdett. A társadalmi és időtávlatokban érdekes lehet, hogy 200 év múlva Nagy-Britanniában lehet, hogy nem is britek fognak élni. A meglévő nukleáris létesítményekkel (lerakókkal is!, pl. Bátaapáti) kapcsolatban felmerült a nukleáris turizmus lehetősége.

PA: Az ipar visszaesése is vezethet a tudás csökkenéséhez, az urán elfogyása is lehet az iparág csökkenési oka. A hulladékokat szándékolatlanul kiáshatják majd. Ha nem ismerik a kezelését, az nagyon veszélyes.

KN: Mivel ezek a lerakók mélységiek, a kiásásuk olyan technikai feltételeket követel, ami egy tudásában visszaesett társadalomban nem áll rendelkezésre. A mostani szakemberhiány pedig áthidalható.

Környezetvédelem, árak

PA: Nincs energiatermelés, ami nem környezetszennyező. Az ae nem tud gátat szabni a klímaváltozásnak. Nincsenek meg az erőforrások a fejlesztésekhez. Már a válság előtt sem volt elegendő pénz. Az Ázsiai Fejlesztési Bank nem is hajlandó ilyesmire pénzt adni. Gyártókapacitás-hiány van. Az urán meddig elég, 60 évig? Szakemberhiány és kiöregedés van, különösképpen a szakhatóságoknál. Ez nem csak itt, a világon mindenhol jellemző. A most épülő finn és francia blokkok 3. generációsak, most üzemelőkhöz képest biztonságosabbak és nagyobb teljesítményűek. Azonban csak továbbfejlesztések történtek, technológiai váltás nem. És még szóba hozhatók a 2030-ra ígért 4. generációs reaktorok. Azonban így is inkább az élettartam-hosszabbításokra lehet számítani. A finn blokk már most kb. 2-szer annyiba kerül, mint tervezték. Már TMI előtt is vontak vissza terveket. Szlovákia és Bulgária pedig csak korábban elkezdett projekteket folytat. A kutatások szerint az ae-építésre szánt összeget összegből alternatív energiára fordítva nagyobb CO2-megtakarítást lehet elérni.

VA: Nem trendi atomerőműt tanulni, de ezen lehet segíteni.

 

A hallgatóság kérdései

Kérdés1: Újabb ae Pakson? Miért vetődik fel ennyire hamar ez a kérdés?

KN: A hosszú döntési folyamat miatt.

 

Kérdés2: A Lawrence Livermore National Laboratory jövőre ígéri egy 2020-ra kivitelezhető fúziós-hasadásos rendszer terveit, amellyel a jelenlegi energiaigények, az elkövetkező 1000 évé és a felhalmozott hulladékok probléma megoldható.

KN: Örvendetes, hogy Obama egy Nobel-díjas fizikust tett a DOE élére. A fúziót évtizedek óta kutatják, de a magas hőmérséklet miatt problémák vannak a szerkezeti anyagokkal.

 

Kérdés3: Miért lenne gond, ha 10.000 évre kell tervezni? Ma is vannak egyiptológusok. A csökkenő mérnökszám csak képzés kérdése. És hogy az arabok miért akarnak ae-t. Hát majd hülyék lesznek eltüzelni, ha el is adhatják.

VA: A 104-105 év már geológiai távlat. Ekkor már a földmozgások is számítanak. Okkal félünk.

 

 

A szerző összefoglalója

Az előadás nem mondanám, hogy a szkeptikus, inkább a józan gondolkodás jegyében telt. A diszkuszió során elhangzottak egy része a résztvevők saját vélemény, másokat csak közvetítettek. A fentiekben szerettem volna tartalomhűen összefoglalni az elhangzottakat. Remélem sikerült az egyoldalúságot elkerülnöm a fentiekben és az itt olvasható összefoglalóban is.

  1. Az ae-k kockázattal bírnak, de ezeket monitorozni, kezelni lehet. Sok megszokott tevékenység hasonlóan kockázatos.
  2. A jelenlegi fejlesztések-bővítések akadálya a pénzhiány és a szakemberhiány, de ez utóbbin képzéssel segíteni lehet.
  3. A létesítményekkel szembeni befogadókészség összetett dolog, de sok ösztönző eszköz áll rendelkezésre.
  4. A mostani létesítések ugyan biztonságosabbak és nagyobb teljesítményűek, mint a most üzemelő létesítmények, igaz, jelentős áttörés még nem történt.
  5. A hosszú időtávlatok kezelése jelenleg kérdéses, de nem reménytelen.
  6. Van jövője az atomenergetikának a kellő fejlesztések és körültekintés mellett.
  7. Nem egyértelmű, hogy a CO2-megtakarításban az atomerőműk jobbak-e az alternatív energiaforrásoknál.

 

Update:

A szövegben egy-két helyen pontosításokat végeztem, amelyek célja a magyarosság volt, vagy az, hogy feltüntessem, a felszólaló mások kutatására támaszkodott.

Pontosítottam az összefoglalót is, mivel túl egyoldalúan fogalmaztam és kihagytam belőle egy felszólaló által fontosnak tartott megállapítást.

 

Budapest, 2009.02.12

2 komment

Címkék: budapest konferencia anti energi klub

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr33940602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vlina 2009.02.13. 12:42:24

Nem ez volt a beszélgetés konklúziója. Pontosan az ilyen tipusú csúsztatások miatt válik az egész nuleáris energia- kérdés hitkérdéssé.

Dübörgő Atomegér · http://nukleraj.blog.hu 2009.02.26. 16:25:37

Öööö... Én nem látok konklúziókat, csak egy vita kivonatát.

De magam is egyetértek, hogy a nukleáris szakma egy részénél is hit-szerű lelkiállapotra vezethető vissza az atomerőművekbe vetett bizalom. Rám rendszeresen furcsán néznek, ha megemlítem, hogy bárkinek, bárhogyan azért nem biztos, hogy okos dolog atomerőművet építeni...

Mindamellett a tényekre alapozott álláspont gyakoribb jelenség a szakmában, mint a magukat környezetvédőnek nevező mozgalmárok körében. Nagyon kevés természettudományosan, vagy főleg műszaki téren képzett zöldet látok. Képzett környzetmérnökkel pl. soha nem találkoztam, de energetikussal sem, pedig nem egy csörtém volt velük...

Tetszik, nem tetszik, a környezetvédelem is szakma -- kéne hogy legyen. Bezony!
süti beállítások módosítása