HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

Sajtófigyelő 090211

2009.02.11. 10:41 :: Biederman

Elmúlt pár nap fontosabb sajtóhírei:

Mégis lesz új atomerőmű Svédországban

A svéd kormány szabaddá tette az utat új atomerőművek megépítése számára - erről állapodott meg Fredrik Reinfeldt jobbközép kormánya a stockholmi SR rádióadó csütörtöki beszámolója szerint. A kabinet eddig kifejezetten ellenezte új atomerőművek építését. Svédországban jelenleg az áramszükséglet felét a meglévő tíz atomreaktor adja. Az ország egy 1981-es népszavazáson döntött arról, hogy bezárják az atomerőműveket, eddig azonban mindössze a Malmö mellett lévő Barsebäck két reaktorát vonták ki a forgalomból.(MTI)

Újabb modern atomreaktor építését fontolgatja Sarkozy

Nicolas Sarkozy francia államfő pénteken bejelentette, hogy a kormányzat egy újabb harmadik generációs atomreaktor építését vette fontolóra, s az energiaszektor nagy francia csoportjainak együttműködését kérte azért, hogy Franciaország energiát exportáló országgá válhasson.

Terítéken a Paks 2. atomerőmű

Egy-másfél hónapon belül megtárgyalhatja a parlament a második paksi atomerőmű építésének tervét - jelentette be Podolák György, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke a tegnap megalakult Magyar Energetikusok Kerekasztala (MEK) és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) rendezvényén. Az atomerőmű működő egységei élettartamának meghosszabbítása már tart. "Az új blokk teljesítménye 1000- 1600 megawatt között lesz, döntés a további elemzések alapján várható" - mondta lapunknak a képviselő.

 

Úgy néz ki túl sok pro-nukleáris hír volt ez így egyszerre Hargitai Miklósnak, meg is írta ezt a cikket:

Új atomkorszak Európában?

Saját korábbi ígéretét, és egy 1981-es, egyértelmű eredményű népszavazás döntését is felülbírálva a jobbközép svéd kormány az atomerőműstop feloldására készül. A lépés abba a stratégiába illeszkedik, amely szerint a skandináv állam 2020-ra kiszabadul az olajfüggőségből, és nem használ importált energiát. A svéd pálforduláshoz hasonló érlelődik Nagy-Britanniában is - az igazi apropó mindkét helyen a pénzügyi válság.

  Cikkből kigyűjtöttem pár állítást: 

- Jelenleg Európában mindössze két nukleáris erőmű épül. (Finnországban és Franciaországban), és egy projekt áll engedélyezés alatt - szintén Franciaországban.
- A finanszírozásra tisztán piaci alapon nincs jelentkező, de ezt a problémát a kormányok megoldják, állami garanciavállalással, támogatásokkal, kedvezményekkel, illetve a nemzetközi pénzintézetektől származó kedvezményes kölcsönök becsatornázásával.
- Az atomenergiát használó európai államok többségében továbbra is moratórium van érvényben.
- Az erőművi sugárzó hulladék ártalmatlanítása megoldatlan. 

Egyetértetek?

3 komment

Címkék: sajtó pro anti paks epr paks 2

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr84936451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cm121 2009.02.11. 15:32:04

Új atomkorszak Európában-hoz:
Akkor, ha
1. egy korábbi svéd kormány elfogadott egy intézkedési tervet az energiaimport csökkentésére és
2. egy mégkorábbi kormány elfogadtatott egy atomerőmű-építési moratóriumot (törvényt?),
attól még a mostani kormány hivatkozhat a moratórium megszüntetéséhez alapként az intézkedési tervre (nem törvény?). Nem látom mi a logikai bukfenc ebben Hargitainak. Elég, ha a 2 papír nem zárja ki egymást. Vagy ha ki is zárja, hát majd megváltoztatják a törvényt.

"a szükséges üzemanyag és technológia miatt - szintén importfüggőséget és kiszolgáltatottságot jelent"
1. A reaktort és a többi berendezést egyszer kell megvenni, igaz, a szakértelemért sokszor kell majd még fizetni átalakítások kapcsán, ha lesznek ilyenek.
2. Urán sok országban van, jól elosztva, nem ingatag rezsimek kezében.
3. Üzemanyaggyártó is van több helyen.

"mivel a munka mindig drágábbnak bizonyul a tervezettnél: az említett finn létesítmény eddig 30 százalékkal drágább a tervezettnél, a határidőt pedig már több mint egy évvel ki kellett toldani.
"
Hogy mindíg drágább lenne? Mi ennek az alapja. A finn EPR-blokk igen. De az egy pilot projekt, egyes dolgokat még ki kell tapasztalni. Meg nem is mindenki épített még ilyen rendszert olyan "lefagy a tököm" időjárás közepette. A flamanville-i blokk építésének költségtúllépését (ha lesz ilyen) tartom majd mérvadónak.

Olaszországban nincs működő atomerőmű (www.world-nuclear.org/info/inf101.html), márha a lila pöttyök a cikkben azok. Ha viszont "csak" atomreaktorok, akkor még 2 pötty hiányzik Magyarországról.

HyL 2009.02.11. 23:46:20

Mindenben egyetértek a fentiekkel.
Továbbá érdekes: "Jelenleg Európában mindössze két nukleáris erőmű épül (Finnországban és Franciaországban), és egy projekt áll engedélyezés alatt (szintén Franciaországban ...). A folyamatban lévő építkezések meglehetősen vontatottan haladnak, mivel a munka mindig drágábbnak bizonyul a tervezettnél."
Mint ma írtam, Santiago San Antonio, a Foratom vezérigazgatója Európa szerte 9 építés alatti atomerőműről beszélt. Ha ez alatt EU-t (és blokkot) értünk, akkor a szerző által említett 3 blokkon kívül még 2 szlovák, 2 román és 2 bolgár blokk is épül. Így a térkép csak részben jó, mert Belene már bele van vésve, pedig még csak épülő telephelyről van szó (+ igaz az olasz pontatlanság).
A másik, hogy elég jó csúsztatás a többes szám: "építkezések...vontatottan haladnak". Csak az OL-3 késéséről van tudomásunk, a többi esetben a korai stádium vagy a kevés információ miatt nem beszélhetünk csúszásról.

Biederman · http://nukleraj.blog.hu/ 2009.02.12. 09:11:24

"[...] az atomenergiát használó európai államok többségében továbbra is moratórium van érvényben. Ennek oka - az erős társadalmi nyomás mellett - az uránkészletek fogyatkozása (a jelenleg gazdaságosan kitermelhetőnek tekintett források 50 évre elegendőek), és az erőművi sugárzó hulladék ártalmatlanításának megoldatlansága. "
Ez tényleg így volna? Az állampolgárok és a közülük kikerülő közepesen művelt politikusaik ennyire tájékozottak lennének nukleáris ügyekben, hogy felmérik az uránkészleteket és a hulladék elhelyezésének technikai problémáit? Vagy netalán mégis az van, hogy a fenti cikkíróhoz hasonló hivatásos aggódók Csernobil után levetették a napirendről a kérdést? Ugyan már, ki hiszi, hogy Franciaország, ahol legalább 58 blokk üzemel, nem fog újabbakat építeni tíz éven belül? Mivel fogja pótolni az öreg ls kieső blokkokat, politikával?
süti beállítások módosítása