HTML

A mag és az energia

Gonosz atomtudósok vad Cserenkov-sugárzásban a világ elpusztításán fáradoznak. (Igazából energiapolitika, nukleáris energetika, klímaváltozás, de az nem hangzik olyan jól.) A nukleráj jövője a fiatalok kezében van!

FINE a Facebookon

Beszámoló a Sziget Fesztiválról

2008.08.28. 13:09 :: FINE

      Idén ünnepli 10. születésnapját a Fiatalok a Nukleáris Energetikáért (FINE) szervezet. A FINE 1999 óta minden évben állított sátrat a Sziget Fesztiválon, a Civil Szigeten, és ez 2008-ban tizedszer is így történt. A Nukleáris Sátor idén folytatta a korábban elkezdett külső és tartalmi megújulási folyamatot. A sátorban új demonstrációs eszközöket, posztereket, molinót állítottunk ki. Ennek köszönhetően sikerült pár mondat erejéig olyanokat is elérnünk, akik a totók kitöltését nem vállalták. A szemléltető eszközök mellett továbbfejlesztettük a nukleáris totót is. Az aktualitások figyelembe vételén túl a kétszintű angol és német totó mellett idén már francia nyelvűt is kérhettek a látogatók, akik a fesztivál öt napja alatt 1510 totót töltöttek ki. Három interjút adtunk rádiónak, tévének, és négy cikk jelent meg országos napilapban, valamint on-line médiában a szigetes jelenlétünkről.
     A Sziget 3. napján, 2008. augusztus 15-én délután kerekasztal-beszélgetést szervezett szervezetünk a Civil Színpadon "A jövő energiaforrásai - A globális felmelegedésre adható válaszok" címmel. A fontos információkat feltáró, igen sikeres eszmecserén ismert hazai szakemberek mondták el véleményüket az energetika terén fontos kérdésekben. Dr. Aszódi Attila, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energetikai Bizottságának elnöke szerint fordulóponthoz érkeztünk az energetikában. Mint elmondta, a jövőben a klímaváltozás problémáját figyelembe véve szén-dioxidot nem termelő technológiákra lesz szükség, amelyek a magas szénhidrogén árak mellett is gazdaságosak. Részben az energiaigény növekedéssel, részben a kiöregedő erőművekkel magyarázható, hogy a világban erőmű építési hullám figyelhető meg. Kaderják Péter, a Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának vezetője jelezte, a nukleáris energia rövidtávon nem lesz helyettesíthető a magyar energiarendszerben. Ugyanakkor rámutatott: minél sokszínűbb az energiaellátás, annál nagyobb a megbízhatósága. A piac fog dönteni. A tapasztaltak azt mutatják, van érdeklődés a nukleáris energia, az atomenergetika iránt, és a fiatalok döntő többségével értelmesen el lehet beszélgetni az atomerőművek működéséről, fontos energiapolitikai kérdésekről. Szakszerű, megbízható tájékoztatás mellett bízni lehet megfontoltságukban.

     Érdekes tapasztalat a Sziget Fesztivállal kapcsolatban, hogy idén több, korábban rendszeresen jelen lévő antinukleáris szervezet nem jelent meg a fesztiválon.

Képek a Sziget Fesztiválról és a Nukleáris Sátorról.

A Fortuna Rádió tudósítása a Nukleáris Sátorról.

A stop.hu cikke a kerekasztal-beszélgetésről.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) cikke a kerekasztal-beszélgetésről.

Az ECHO TV cikke a kerekasztal-beszélgetésről

Szólj hozzá!

Címkék: budapest sajtó fesztivál sziget corvinus fine

A bejegyzés trackback címe:

https://nukleraj.blog.hu/api/trackback/id/tr35912286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása